Οι συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος που συγκρούονται για τον έλεγχο εδαφών από τα οποία περνούν οι δρόμοι της διακίνησης ναρκωτικών εκτόπισε πάνω από 800 ανθρώπους μέσα σε ένα μήνα στη βορειοδυτική Κολομβία, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Περιοχές οι οποίες ελέγχονταν μέχρι πρότινος από τους αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), που αφοπλίστηκαν πέρυσι μετά τη συμφωνία ειρήνης με την κυβέρνηση, έχουν μετατραπεί σε εστίες συγκρούσεων μεταξύ συμμοριών αλλά και μεταξύ κακοποιών και μελών της τελευταίας οργάνωσης ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στην Κολομβία, του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN).

Φτωχοί αγρότες και ιθαγενείς εξαναγκάστηκαν το τελευταίο διάστημα να φύγουν από μια αγροτική περιοχή του δήμου της Κάσερες, στην επαρχία Αντιόκια.

«Εκφράζουμε την ανησυχία μας για τη συνέχιση των εξαναγκαστικών εκτοπισμών ιθαγενών και αγροτών (...) σε περιοχές της Κάσερες», όπου «από τη 19η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα έχουν πληγεί τουλάχιστον 822 άνθρωποι», τόνισαν η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασαν παράλληλα την έντονη ανησυχία τους για την αύξηση των ανθρωποκτονιών στην περιοχή Μπάχο Κάουκα, χωρίς να δώσουν αριθμούς ή περισσότερα στοιχεία.
Η βία συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές της χώρας των Άνδεων, παρά τη συμφωνία ειρήνης που υπέγραψαν η κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος και οι αντάρτες των FARC προκειμένου να τερματιστεί μια σύρραξη που κρατάει πέντε δεκαετίες. Η οργάνωση μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα.

Ισχυρές συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος μάχονται για τον έλεγχο περιοχών όπου βρίσκονται παράνομα μεταλλεία αλλά και καλλιέργειες κόκας, του φυτού τα φύλλα του οποίου αποτελούν το βασικό συστατικό της κοκαΐνης, καθώς και για τον έλεγχο οδών διακίνησης των ναρκωτικών προς τους καταναλωτές τους, κατά κύριο λόγο στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από