Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη πως οι τουρκικές δυνάμεις θα αρχίσουν σύντομα την πολιορκία της πόλης Αφρίν, πρωτεύουσας του θυλάκου όπου εδώ και έναν μήνα διεξάγεται μία τουρκική επίθεση για την εκδίωξη μιας κουρδικής πολιτοφυλακής.

«Τις προσεχείς ημέρες και με τρόπο πολύ πιο γρήγορο, θα αρχίσει η πολιορκία του κέντρου της πόλης Αφρίν», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στους βουλευτές του κόμματός του στην Εθνοσυνέλευση.

Με τον τίτλο «Κλάδο ελαίας», η επιχείρηση που ξεκίνησε ο τουρκικός στρατός και οι Σύροι αντάρτες σύμμαχοί του έχει στόχο τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), Κούρδους συμμάχους της Ουάσινγκτον στη μάχη κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, που θεωρούνται ωστόσο «τρομοκρατικές» από την Τουρκία.

Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν πάρει τον έλεγχο μέχρι τώρα περισσότερων από 30 χωριών, αλλά βρίσκονται κυρίως σε μεθοριακές ζώνες στο βόρειο τμήμα της περιοχής Αφρίν.

«Καθώς ενεργούμε με τρόπο ώστε να αποφύγουμε να θέσουμε σε κίνδυνο τις δυνάμεις ασφαλείας μας και λαμβάνοντας υπόψη τους αμάχους, μπορεί να φαίνεται ότι προχωράμε αργά», είπε ο Ερντογάν.

«Αλλά κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει αυτό: δεν έχουμε πάει εκεί για να καταστρέψουμε και να κάψουμε ό,τι βρίσκεται μπροστά μας. Βρισκόμαστε εκεί για να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και βιώσιμο περιβάλλον για τους εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους που μένουν μαζί μας», πρόσθεσε, αναφερόμενος στα τρία και πλέον εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στην Τουρκία για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο στην πατρίδα τους.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ακόμη ότι η Τουρκία κατάφερε να αποτρέψει μια ενδεχόμενη ανάπτυξη συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στο καντόνι Αφρίν, την επομένη μιας συνομιλίας με τον Ρώσο και τον Ιρανό ομόλογό του.

Η Τουρκία προειδοποίησε τη Δευτέρα (χθες) πως θα αντιμετωπίσει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις αν εισέλθουν στο Αφρίν για να βοηθήσουν τις YPG να αποκρούσουν την τουρκική επίθεση στην περιοχή, έπειτα από πληροφορίες που έγιναν γνωστές την Κυριακή για μια συμφωνία ανάμεσα στις YPG και την κυβέρνηση της Δαμασκού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από