Σε προσωρινή αργία τέθηκε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας Ιλμαρ Ρίμσεβιτς λόγω της έρευνας που διεξάγεται εις βάρος του με την κατηγορία χρηματισμού του, την ίδια ώρα που το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας κλονίζεται από τις καταγγελίες ότι κορυφαία τράπεζα εμπλέκεται σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Το γραφείο του πρωθυπουργού της Λετονίας Μάρις Κουτσίνσκις έκανε γνωστό πως ο Ρίμσεβιτς τέθηκε σε αργία, καθώς η υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς ερευνά τον ισχυρισμό ότι ζήτησε να δωροδοκηθεί με το ποσό των 100.000 ευρώ.

Νωρίτερα, ο ίδιος ο κεντρικός τραπεζίτης, που συνελήφθη και ανακρίθηκε το Σαββατοκύριακο, κατήγγειλε «εκστρατεία σπίλωσης» εναντίον του, διαβεβαιώνοντας ότι ουδέποτε ζήτησε ή έλαβε χρήματα. «Εγινα στόχος ορισμένων εμπορικών τραπεζών που θέλουν να καταστρέψουν τη φήμη της Λετονίας», είπε.

Ο πρωθυπουργός Κουτσίνσκις δήλωσε νωρίτερα ότι η καταγγελία σε βάρος του Ρίμσεβιτς προήλθε από τη μικρή τράπεζα Norvik Bank. Ο ρώσος ιδιοκτήτης της, Γκριγκόρι Γκουσέλνικοφ, δεν έχει παρουσιάσει αποδείξεις οποιασδήποτε παρατυπίας εκ μέρους του κεντρικού τραπεζίτη, μολονότι «του ζητήθηκε κατ' επανάληψη», τόνισε ο Κουτσίνσκις.

«Μέρος εκστρατείας παραπληροφόρησης... »

Το υπουργείο Αμυνας της χώρας άφησε ευθέως να εννοηθεί ότι οι καταγγελίες σε βάρος του κεντρικού τραπεζίτη μπορεί να αποτελούν μέρος  εκστρατείας παραπληροφόρησης με στόχο να πληγεί η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών που πρόκειται να διεξαχθούν τον Οκτώβριο.

«Σε σχέση με τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών στον τραπεζικό τομέα και την κράτηση του Ιλμαρ Ρίμσεβιτς, του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διεξάγεται επιχείρηση παραπληροφόρησης από το εξωτερικό» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε στην αγγλική γλώσσα το υπουργείο.

Και πρόσθεσε ότι η εκστρατεία αυτή είναι «πανομοιότυπη στη δομή και την εκτέλεσή της» με εκείνες που παρατηρήθηκαν «στη Γαλλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ πριν από τις εκλογές».

Δεν έχει διευκρινιστεί αν ο Ρίμσεβιτς θα συνεχίσει να εκπροσωπεί τη Λετονία στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας ωστόσο είπε ότι η υποδιοικητής της, Ζόγια Ράζμουσα, θα παραστεί σε συνεδρίαση της ΕΚΤ αύριο Τετάρτη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από