«Η Τουρκία ουδέποτε χρησιμοποίησε χημικά όπλα στις επιχειρήσεις της στη Συρία και δίνει τη μέγιστη προσοχή στους άμαχους», δήλωσε σήμερα μια τουρκική διπλωματική πηγή, μετά τις καταγγελίες ότι οι τουρκικές δυνάμεις διέπραξαν επίθεση με τοξικό αέριο στην περιοχή του Αφρίν.

«Πρόκειται για αβάσιμες κατηγορίες. Η Τουρκία ποτέ δεν χρησιμοποίησε χημικά όπλα. Δίνουμε τη μέγιστη προσοχή στους αμάχους στην Επιχείρηση Κλάδος Ελαίας», είπε η πηγή αυτή, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η ίδια πηγή χαρακτήρισε «μαύρη προπαγάνδα» τις κατηγορίες ότι έξι πολίτες τραυματίστηκαν σε αυτήν την επίθεση με χημικά.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στην εβδομαδιαία ανακοίνωση που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα επαναλαμβάνουν ότι δεν χρησιμοποιούν διεθνώς απαγορευμένα όπλα στις επιχειρήσεις στο Αφρίν και ότι στοχοθετούν μόνο τους τρομοκράτες και τις θέσεις τους στην περιοχή.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης των Κούρδων της Συρίας αλλά και όπως μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας, έξι άμαχοι παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και άλλα συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι εισέπνευσαν δηλητηριώδη αέρια, μετά από μια επίθεση της Τουρκίας στον θύλακα του Αφρίν που ελέγχεται από τους Κούρδους. Τα συριακά και κουρδικά μμε επικαλούνται γιατρούς από το Αφρίν που δήλωσαν ότι σε τοπικό νοσοκομείο νοσηλεύτηκαν έξι άνθρωποι οι οποίοι είχαν δύσπνοια, εμετούς και δερματικά εξανθήματα.

Τις πληροφορίες αυτές μετέδωσε επίσης και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το νοσοκομείο διακρίνονται ασθενείς με μάσκες οξυγόνου.

Το συριακό πρακτορείο SANA ανέφερε ότι η Τουρκία εκτόξευσε βλήματα που περιείχαν «τοξικές ουσίες» σε ένα χωριό της περιοχής Αφρίν το βράδυ της Παρασκευής. Το SANA, καθώς και κουρδικά μμε όπως το Kurdistan24, επικαλούνται τον γιατρό Χαλίλ Σάμπρι που είπε ότι η επίθεση αυτή έγινε στο χωριό Αράντα.