Το κτίριο της Αγίου Κωνσταντίνου όπου στεγάζεται η ΔΗΜΑΡ είναι το τρίτο κατά σειρά που φιλοξένησε τις συνεδριάσεις των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής. Μία προς μία από το ξεκίνημά τους, αυτές οι συνεδριάσεις δεν ήταν εύκολες –αποτελούν, άλλωστε, το πεδίο όπου τα ανώτατα κεντροαριστερά στελέχη, πολλά εκ των οποίων συναγωνίστηκαν για την ηγεσία, καταλήγουν στα σημεία που διαφωνούν και συμφωνούν αυτή τη φορά ως εταίροι. Χθες, όμως, τα πράγματα ήταν πιο περίπλοκα, γιατί τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι δεν ήταν μόνο θεωρητικού τύπου. Το Κίνημα Αλλαγής έπρεπε να αποφασίσει την κοινή του στάση απέναντι σε ζητήματα που τους φέρνουν σε ευθεία αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, από το Σκοπιανό έως την υπόθεση Novartis.

Ολο το προηγούμενο διάστημα, οι μικρές διαφοροποιήσεις ως προς τη διαχείριση διάφορων κρίσιμων ζητημάτων της επικαιρότητας έκαναν πολλούς να αναρωτιούνται για την ενότητα του νέου εγχειρήματος. Οχι γιατί οι απόψεις των κομμάτων και των προσωπικοτήτων που το απαρτίζουν διαφέρουν πολύ μεταξύ τους, αλλά γιατί φάνηκε, ίσως για πρώτη φορά μετά τις εκλογές, ότι η κάθε πλευρά είναι διατεθειμένη να κρατήσει τη σχετική της αυτονομία. Η αναφορά για στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο θέμα Novartis προκάλεσε συζητήσεις στους υπόλοιπους –μήπως είχε έρθει η ώρα να διαχωρίσουν τη θέση τους;

ΚΟΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ. Οι παρασκηνιακές επαφές και οι δημόσιες τοποθετήσεις απέδωσαν καρπούς και επιβεβαίωσαν πως η ενότητα παραμένει άθικτη, με τις αποκλίσεις να μένουν ελάχιστες. Ο καθένας από τους συμμετέχοντες στο Κίνημα Αλλαγής, άλλωστε, απηχεί το δικό του κοινό, το οποίο συνολικά απαρτίζει το πολιτικό ακροατήριο στο οποίο απευθύνονται. Η χθεσινή κοινή ανακοίνωση είχε καταρχήν σκοπό να δημιουργήσει ένα μέτωπο «εναντίον του διχασμού» που επιχειρείται από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με σκοπό να μη συμπιεστεί ο κεντροαριστερός χώρος. Υπό το βάρος της «σκανδαλολογίας» υπήρξε κοινή απόφαση για στήριξη των στελεχών, με επιθετική γραμμή στην Προανακριτική Επιτροπή ψηφίζοντας «ναι» –«όλα στο φως» είναι το σύνθημα όλων των συνιστωσών ώστε «να αποκαλυφθούν οι μεθοδεύσεις».

ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ. Τα εθνικά θέματα κυριάρχησαν στη σύσκεψη, με τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου να επικεντρώνουν την κριτική τους στη στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας ως προς το πρόσφατο επεισόδιο των Ιμίων. Παράλληλα, καταγγέλλουν την «αδράνεια και τη χαλαρότητα» της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, τα οποία από την επίσκεψη Ερντογάν και έπειτα χειρίζονται με προχειρότητα. Για το Σκοπιανό, που επίσης δημιούργησε εσωτερικές τριβές, τα κεντροαριστερά στελέχη αποφάσισαν τη στήριξη μιας «συνολικής λύσης» που να αποφεύγει τη «σαλαμοποίηση», ζητώντας σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών με τη συμμετοχή των πρώην πρωθυπουργών.

Τα οργανωτικά ζητήματα του ιδρυτικού Συνεδρίου αποδείχθηκαν πιο περίπλοκη υπόθεση, η οποία ωστόσο δεν άλλαξε το πολύ καλό κλίμα. Αποφασίστηκε ομοφώνως η αναλογική εκπροσώπηση στα όργανα που θα προκύψουν, κάτι που δείχνει τις προθέσεις όλων των συμμετεχόντων για την επόμενη μέρα. Το Ποτάμι επέμεινε στην αντιπροσωπευτικότητα του συνεδρίου: τον ορισμό, δηλαδή, των συνέδρων, με τον καθένα να αποφασίζει τον τρόπο επιλογής των δικών του, είτε με απευθείας διορισμό είτε με κλήρωση. Η πρόταση συνάντησε τις αντιδράσεις των υπολοίπων και η απόφαση για εκλογή μισών συνέδρων από την βάση και ορισμό των άλλων μισών με επιπλέον κλήρωση 300 γυναικών ισχύει ακόμη παρά την διάσταση απόψεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, η Σεβαστουπόλεως δεν θα μετέχει στις εκλογές συνέδρων της 4ης Μαρτίου λόγω αντιδράσεων από την εκλογική βάση του κόμματος. Από τη Δευτέρα αναμένεται να προστεθούν στον προσυνεδριακό διάλογο και οι επιμέρους αποφάσεις των επιτροπών.