Τελευταία φορά που συναντήθηκαν σε τελικό Κυπέλλου έπαιξαν σε ανοιχτό γήπεδο ενώ μόλις είχαν αρχίσει τότε στην Αθήνα να παίρνουν τα πρώτα μέτρα για το νέφος!

Ο αυριανός τελικός (17.15, ΕΡΤ1) Ολυμπιακού – ΑΕΚ στο κλειστό στα Δύο Αοράκια του Ηρακλείου Κρήτης, όπως είναι φυσικό έχει πολλές διαφορές από το τελευταίο ραντεβού σε αντίστοιχο παιχνίδι των δύο ομάδων στο μακρινό 1980 στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Είναι όμως και μια ευκαιρία να διεκδικήσουν ξανα το Κύπελλο οι Ερυθρόλευκοι μετά το 2013 και η ΑΕΚ από το 2001 όταν και είχε κατακτήσει (για δεύτερη συνεχόμενη φορά) το τρόπαιο κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Ο οποίος παρεμπιπτόντως θα απουσιάσει από τελικό για πρώτη φορά μετά το φάιναλ φορ της Λαμίας το 2004, καθώς στις επόμενες 13 διοργανώσεις όχι μόνο έδινε το παρόν ανελλιπώς στους τελικούς αλλά κατέκτησε τους 11 από τους 13 (μεταξύ των οποίων οι έξι τελευταίοι) χάνοντας μόνο δύο από τον Ολυμπιακό του Παναγιώτη Γιαννάκη (2010) και του Ντούσαν Ιβκοβιτς (2011).

Ο Ολυμπιακός που έβρισκε αξεπέραστο εμπόδιο μπροστά του τους Πράσινους την τελευταία εξαετία είτε σε τελικούς (2012, 2013), είτε σε ημιτελικούς (2014, 2017) είτε σε προημιτελικούς (2015, 2016).

Η ΑΕΚ από την πλευρά της έβαλε φρένο σε αυτήν την φρενήρη κούρσα των Πρασίνων προς την κατάκτηση του Κυπέλλου αποκλείοντάς τους στον ημιτελικό και όντας κακός του δαίμονας στη διοργάνωση καθώς του είχε στερήσει και άλλα δύο Κύπελλα στους δικούς της (τελευταίους πριν τον αυριανό) τελικούς Κυπέλλου σε Πυλαία (2000) και ΟΑΚΑ (2001).

Οι Πειραιώτες ψάχνουν το δέκατο Κύπελλο στην ιστορία τους και δεν θέλουν με τίποτε να ισοφαριστούν οι κατακτήσεις τους (9) με τις φορές που ήταν απλά φιναλίστ (8). Αντίθετα η Ενωση μπορεί σε δέκα συνολικά τελικούς τις επτά φορές να έμεινε φιναλίστ, αλλά από τα τρία τρόπαια που έχει πάρει στη διοργάνωση τα δύο τελευταία και συνεχόμενα είναι στους δύο τελευταίους τελικούς που έπαιξε!

Μια ιδιαίτερη πρώτη

Ιδιαίτερη σημασία θα έχει το Κύπελλο και για τους δύο προπονητές αφού όποια ομάδα και να το κατακτήσει θα είναι το πρώτο για τον προπονητή της!

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος δεν έχει οδηγήσει άλλη φορά σε τελικό Κυπέλλου κάποια από τις ομάδες του ενώ ο Ντράγκαν Σάκοτα –που έχει θητεύσει και στις δύο ομάδες –είχε «αγγίξει» το Κύπελλο ως τεχνικός του Ολυμπιακού το 2004 στον τελικό στη Λαμία.

Τότε που τα επεισόδια μεταξύ των οπαδών του Ολυμπιακού και του Αρη προκάλεσαν την προσωρινή διακοπή του αγώνα (στον οποίο ο Ολυμπιακός ήταν το ακλόνητο φαβορί με βάση την εξέλιξη του αγώνα εκείνη τη στιγμή) που όταν ξανάρχισε σε άδειο γήπεδο πλέον επανέφερε τον Αρη στη διεκδίκηση του τίτλου και τελικά την κατάκτησή του.

Από πλευράς ΑΕΚ υπάρχουν παίκτες που έφυγαν από τον Ολυμπιακό σχεδόν με την ούγια ότι δεν θα ξαναπαίξουν μπάσκετ (!) λόγω σοβαρών τραυματισμών αλλά τόσο ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος όσο και ο Δημήτρης Μαυροειδής συνέχισαν σε αρκετά υψηλό επίπεδο την καριέρα τους (με βάση και τα ιατρικά θέματα που είχαν) και θα θέλουν να πανηγυρίσουν έναν τίτλο κόντρα στην πρώην ομάδα τους, όπως και ο Βασίλης Καββαδάς που –είχε πάρει –δεν αξιοποίησε τις ευκαιρίες που του είχε δώσει ο Γιάννης Σφαιρόπουλος.

Ο Γιάννης Αγραβάνης θα ήθελε πάνω απ’ όλα να βρει απέναντί του τον αδελφό του (και τραυματία εδώ και λίγο καιρό) Δημήτρη ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο έχει πει ότι ο αδελφός του Γιάννης είναι καλύτερος παίκτης από τον ίδιο.

Οσο για τον Δημήτρη Μωραΐτη, ο νεαρός ξέρει ότι ο πατέρας του Κώστας, παλαιός παίκτης του Ολυμπιακού, θα χαρεί ιδιαίτερα πρώτα από όλα για τον γιο του.