Δεν είναι εύκολη η διαχείριση της κατάστασης στο μεγάλο Λιμάνι έπειτα από τα διαδοχικά ανεπιτυχή αποτελέσματα του τελευταίου εικοσαημέρου. Η απομάκρυνση από τη μάχη του τίτλου, ο αποκλεισμός από τη συνέχεια του Κυπέλλου. Δεν είναι όμως και η πρώτη φορά που αν χρειαστεί ο Ολυμπιακός ως οργανισμός θα πατήσει το κουμπί της επανεκκίνησης το καλοκαίρι. Οι Ερυθρόλευκοι έχουν εννέα αναμετρήσεις πρωταθλήματος στο καλαντάρι τους και το μόνο βέβαιο είναι πως «όλοι κρίνονται» σε αυτό το τελευταίο κομμάτι της σεζόν, που όπως φαίνεται θα φέρει και μεγάλες αποφάσεις.

Και όπως τόνιζε εμφατικά το γνωστό διαφημιστικό σποτάκι: «Οταν λέμε όλοι… εννοούμε όλοι». Μια έξτρα εξεταστική περίοδος μόλις άνοιξε και στην προκειμένη περίπτωση: και τα (τελευταία) γραπτά μένουν. Φυσικά και στο ρόστερ της ομάδας υπάρχει μπόλικη ποιότητα, φυσικά και κανείς δεν παραβλέπει πως η σεζόν που διανύουμε δεν βρήκε τον Ολυμπιακό μόνο με αντιπάλους εντός αγωνιστικών χώρων, αλλά και με μπόλικους έξω από αυτούς. Σεζόν που όχι μόνο οι εχθρικές διαιτησίες, αλλά και οι ακατανόητες θεσμικές συμπεριφορές δίνουν την εντύπωση πως τελικά η ρίζα του προβλήματος μπορεί να είναι και μακριά από το ποδόσφαιρο. Οι Πειραιώτες όμως με ποδόσφαιρο μπορούν να απαντήσουν. Και αυτό έχουν σκοπό να κάνουν με θέα στη δημιουργία της επόμενης ομάδας τους. Κάθε άλλο λοιπόν παρά χωρίς σκοπό είναι ό,τι ακολουθεί από εδώ και πέρα σε αυτές τις εννέα τελευταίες αναμετρήσεις της χρονιάς. Και το μήνυμα καταλαβαίνουμε ότι το έχουν πάρει όλοι. Φυσικά ήδη κάποιοι έχουν καταθέσει και διαπιστευτήρια. Για παράδειγμα, από τον Σίλβιο Προτό δεν μπορεί κάποιος να έχει παράπονο. Εννοείται ότι ο βέλγος πορτιέρο θα παραμείνει στη θέση του και ότι αυτό το κέρδισε με την αξία του. Είναι βέβαιο ας πούμε ότι ο Καρίμ Ανσαριφάρντ έχει ξεπεράσει τις φετινές προσδοκίες, ότι ο Αλεϊς Ρομαό έχει αναδειχθεί σε φυσιογνωμία και αυτό το καταλαβαίνει κανείς κυρίως σε εκείνα τα ματς που δεν παίζει (με την ευκαιρία να αναφέρουμε ότι είναι τιμωρημένος και για την αναμέτρηση της Κυριακής με τον Πανιώνιο). Υπάρχουν όμως και αρκετοί που δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες.

Οδηγός… αποφυγής

Θα τον βρει τον δρόμο του ο Ολυμπιακός. Είναι βέβαιο. Το έχει ξανακάνει το καλοκαίρι του 2010 όταν χτίστηκε από την αρχή υπό τον Ερνέστο Βαλβέρδε και τον χρόνο να πιέζει. Το έκανε το καλοκαίρι του 2013 με τον Μίτσελ, εκείνο του 2015 με τον Μάρκο Σίλβα. Υπάρχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά. Μια διοίκηση που το εγγυάται, μια πολύ καλή οικονομική διαχείριση όλα τα χρόνια που έχει την ΠΑΕ ισχυρή και σε αυτόν τον τομέα. Υπάρχει επιθυμία. Υπάρχει ένας οδηγός για… λάθη που δεν πρέπει να επαναληφθούν. Το θέμα είναι να αξιολογηθεί ώς το τέλος της σεζόν σωστά το έμψυχο δυναμικό. Να γίνει το πρώτο βήμα για την επόμενη ημέρα. Ποιοι θα μείνουν στο καράβι και ποιοι θα αποχαιρετήσουν…

Είναι υποχρέωση των Ερυθρολεύκων να επανέλθουν αμέσως στις νίκες. Είναι υποχρέωση να κλείσουν τη σεζόν με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο. Η επόμενη θα ανοίξει όπως… πρέπει. Μέχρι τότε ξαναλέμε πως όλοι είναι σε «εξεταστική».