Στις όχθες του Εβρου ξεβράστηκαν χθες το πρωί οι ελπίδες μιας οικογένειας Τούρκων να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στην Ελλάδα. Μια ζωή απαλλαγμένη από τις πολιτικές διώξεις του καθεστώτος Ερντογάν. Μια 37χρονη δασκάλα και τα δύο της παιδιά, ηλικίας τριών και έντεκα ετών, ανασύρθηκαν νεκροί από τούρκους διασώστες, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν έπειτα από εκκλήσεις κατοίκων της περιοχής περίπου στις πέντε τα ξημερώματα. Λίγη ώρα πριν, είχαν ακούσει για τελευταία φορά τις κραυγές μιας γυναίκας που ζητούσε απελπισμένα βοήθεια για τα παιδιά της. Η οικογένεια πνίγηκε στα παγωμένα νερά του Εβρου, κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όταν η βάρκα που τους μετέφερε ανετράπη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σκάφος επέβαιναν επίσης ο σύζυγος της δασκάλας, ένας 39χρονος καθηγητής Αγγλικών, ο οποίος είχε φυλακιστεί για έντεκα μήνες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016, και άλλα τέσσερα άτομα, δύο ενήλικοι και δύο παιδιά. Οκτώ νεκροί υπενθυμίζουν με τον πιο τραγικό τρόπο όσα βιώνουν οι ζωντανοί στη γειτονική Τουρκία…

Το κυνήγι μαγισσών

Η Αϊσέ Αμπντουρεζάκ, η 37χρονη δασκάλα που άφησε την τελευταία της πνοή προσπαθώντας να δώσει μια φυσιολογική ζωή στα παιδιά της, καταγόταν από την περιοχή Χαβράν της επαρχίας Μπαλικεσίρ στη Δυτική Τουρκία. Είχε σπουδάσει στο Τμήμα Τουρκικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη, από όπου αποφοίτησε το 2005. Εκτοτε εργαζόταν ως δασκάλα. Πριν από μερικά χρόνια παντρεύτηκε τον Ουγκούρ Αμπντουρεζάκ, επίσης δάσκαλο, και απέκτησαν δύο αγόρια, τον Μουνίρ και τον Αμπντούλ Καντίρ Ενές. Εργάζονταν σε ένα σχολείο της επαρχίας Κοτζαέλι στον Μαρμαρά μέχρι που το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 άλλαξε τις ζωές τους για πάντα. Και οι δύο απολύθηκαν από το σχολείο ως «φίλα προσκείμενοι στο κίνημα των γκιουλενιστών» που κατηγορούνται από τον Ερντογάν ως υποκινητές του πραξικοπήματος, ενώ ο άνδρας φυλακίστηκε. Οι απολύσεις ήταν μαζικές και έγιναν με κυβερνητικό διάταγμα που είχε τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος. Ενα κυνήγι μαγισσών στη γειτονική Τουρκία είχε μόλις αρχίσει. Αποκλεισμένοι από τη δυνατότητα για εργασία και απελπισμένοι από το αδιέξοδο, αποφάσισαν να φύγουν από τη χώρα και να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Δεν τα κατάφεραν. Μαζί τους στη βάρκα βρισκόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια Ντογκάν, ένα νεαρό ζευγάρι και το δυόμισι ετών παιδί τους.

Δεν ήταν οι πρώτοι απελπισμένοι Τούρκοι που βρήκαν τον θάνατο στην προσπάθειά τους να κάνουν ένα βήμα προς την ελευθερία. Τον περασμένο Νοέμβριο, στις ακτές της Λέσβου ξεβράστηκαν οι σοροί μιας ακόμη οικογένειας που προσπαθούσε να φτάσει στην Ελλάδα κυνηγημένη από το καθεστώς. Ηταν ένας 40χρονος άνδρας, ο Χουσεΐν Μαντέν, δάσκαλος από την Κασταμονή της Μικράς Ασίας, ο οποίος επίσης είχε απολυθεί από την εργασία του, η σύζυγός του και τρία παιδιά.

Διώξεις και αυταρχισμός

Ολο και περισσότερες οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για όσα διαδραματίζονται στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Τurkeypurge, μιας ομάδας νέων δημοσιογράφων που καταγγέλλουν τις διώξεις και τον αυταρχισμό του καθεστώτος, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα περίπου 150.000 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί, ανάμεσα στους οποίους περίπου 60.000 δικαστές, ακαδημαϊκοί, διανοούμενοι, δημοσιογράφοι, γιατροί, φοιτητές, αστυνομικοί, άνθρωποι με διαφορετική κοινωνική και πολιτική προέλευση που θεωρούνται «ύποπτοι» από το καθεστώς. Αλλοι 150.000 υπολογίζεται ότι έχουν απολυθεί από τον κρατικό μηχανισμό και αποκλείονται από οποιαδήποτε θέση εργασίας, βιώνοντας την απόγνωση. Πολλοί είναι εκείνοι που ζουν καθημερινά τον τρόμο επαναλαμβανόμενων συλλήψεων, αιφνιδιαστικών ερευνών, στοχοποίησης και παραβίασης των δικαιωμάτων τους.

Εκατοντάδες τούρκοι πολίτες επιχειρούν να φύγουν από την πατρίδα τους –κυρίως προς την Ελλάδα –ακολουθώντας παράνομες οδούς, καθώς το τουρκικό κράτος τούς απαγορεύει την έξοδο από τη χώρα ακυρώνοντας τα διαβατήριά τους. Τα ξημερώματα της 15ης Δεκεμβρίου του 2017 έφτασαν στη νήσο Παναγιά των Οινουσσών με φουσκωτό σκάφος 32 τούρκοι πολίτες, στην πλειονότητά τους δημόσιοι υπάλληλοι και καθηγητές, που αιτήθηκαν ασύλου, επικαλούμενοι τις διώξεις αντιφρονούντων στη γείτονα χώρα.