Το αυστηρό ύφος και οι υψηλοί τόνοι του Αλέξη Τσίπρα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για το σκάνδαλο Novartis ήταν αναμενόμενη εξέλιξη για τους μυημένους επί των κυβερνητικών παρασκηνίων. Εξάλλου σε καμία περίπτωση δεν είχε κερδίσει πολλές πιθανότητες στο στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον η άποψη να ρίξει τους τόνους η κυβέρνηση, ούτε και να αλλάξει στρατηγική, ειδικά σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία κεντρικοί κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν ότι μαίνεται εσωκομματικός πόλεμος στη ΝΔ. Αν και ο πολιτικός κίνδυνος να διαταραχθεί η πολιτική σταθερότητα και να μετατραπεί η πολιτική ζωή σε ρωμαϊκή αρένα αποτιμήθηκε και αξιολογήθηκε, εντούτοις ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε με ψηλά τη ρομφαία της κάθαρσης.

Ως εκ τούτου, η κατάθεση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής ήταν αναμενόμενη, όπως και έγινε χθες το απόγευμα, αφού νωρίτερα η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε τη σχετική πρόταση που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας και την υπέγραψε σύσσωμη μαζί με την ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Η ομιλία του Τσίπρα είχε πολλά μηνύματα και χαρακτηρίστηκε από τη σφοδρή επίθεση εναντίον της ΝΔ και προσωπικά εναντίον του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη που, κατά συνεργάτες του Πρωθυπουργού, έχει να λύσει μείζονα εσωκομματικά προβλήματα στη σκιά της διαγραφής του Βαγγέλη Αντώναρου.

Πιστός στη γραμμή που έχει χαράξει για την ανάγκη να διαλευκανθεί πλήρως το συγκεκριμένο σκάνδαλο, ο Πρωθυπουργός σημείωσε με νόημα ότι «χωρίς ταλαντεύσεις θα κάνουμε ό,τι προβλέπεται θεσμικά για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών».

Ιδιαίτερη σημασία που αποτυπώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί από εδώ και πέρα η κυβέρνηση, στην πορεία προς την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου, έχει η επιλογή του να επιρρίψει ευθύνες στο «παλαιό πολιτικό σύστημα» για τη χρεοκοπία της χώρας σε συνδυασμό με το σκάνδαλο Novartis.

Μάλιστα, ανέφερε ότι η ζημιά του ελληνικού Δημοσίου ανήλθε κατά τη δεκαετία 2000-2010 σε περίπου 23 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή ένα Μνημόνιο και πάνω από το 10% του ΑΕΠ.

Διεκδίκηση χρημάτων. Παράλληλα, προέβη και σε μια ουσιαστική εξαγγελία που αφορά τη διεκδίκηση των χρημάτων που, όπως είπε, στέρησε από τον ελληνικό λαό η φαρμακευτική εταιρεία Novartis. Στο σημείο αυτό ο Πρωθυπουργός καταχειροκροτήθηκε, καθώς έκανε και την αντιδιαστολή με την παραίτηση από αποζημίωση του ελληνικού Δημοσίου, υπό τη συγκυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά – Βαγγέλη Βενιζέλου, από την εταιρεία Siemens.

Αυτή η αναφορά ήταν επιβεβλημένη, καθώς απαντά και στον προβληματισμό ορισμένων στελεχών για πιθανή ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου, ενώ ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, καθησυχάζοντας και τους πιο δύσπιστους, υπεραμύνθηκε της ανάγκης αποκάλυψης της αλήθειας χωρίς, όπως διευκρίνισε, «υπερβολές και κυνήγι μαγισσών ή λαϊκά δικαστήρια», προσθέτοντας ότι δεν επιδιώκει ρεβάνς από τους πολιτικούς αντιπάλους.

Επίθεση στον Μητσοτάκη. Ομως, δεν άφησε στο απυρόβλητο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ίδιο και το κόμμα του ότι «έχουν αποδυθεί σε μια επιχείρηση εκφοβισμού, απειλών και εκβιασμού των μαρτύρων, των αρμόδιων εισαγγελέων και της ελληνικής Δικαιοσύνης» και τον κάλεσε να μιλήσει με ονόματα για το ποιος έστησε τη σκευωρία που επικαλείται. «Αν δεν τις έχει τις απαντήσεις, που δεν τις έχει, ας μην ξανατολμήσει να επαναλάβει την κατηγορία περί σκευωρίας και να αναγνωρίσει ότι υπάρχει σκάνδαλο, κι αν του έχει μείνει έστω ελάχιστη αξιοπρέπεια, να συνδράμει στην αποκάλυψη της αλήθειας» είπε. Η συζήτηση επί της πρότασης, για την οποία μίλησαν ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο βουλευτής, πρώην υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος που θα είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής, είναι πιθανόν να αρχίσει το πρωί της μεθεπόμενης Τετάρτης 21 Φεβρουαρίου, στην Ολομέλεια της Βουλής. Το κρίσιμο είναι ότι στο κείμενο αναφέρεται πως θα πρέπει να διερευνηθούν τα αδικήματα της δωροδοκίας και δωροληψίας, ενώ γίνεται ιδιαίτερη μνεία στο ζήτημα της παραγραφής. Επίσης, σημειώνεται ότι θα πρέπει να διερευνηθεί και το έγκλημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, το οποίο δεν εμπίπτει στην παραγραφή.