Αγοράζετε  ή πουλάτε κάποια κατοικία ή ένα οικόπεδο; Εχετε αποκτήσει ακίνητη περιουσία ή εμπράγματα δικαιώματα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία) με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά; Για οποιαδήποτε αλλαγή γίνεται στην εικόνα της περιουσιακή σας κατάστασης θα πρέπει να ενημερώνετε την Εφορία. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να δηλώσετε όλες τις αλλαγές στο έντυπο Ε9.
Η προθεσμία εντός της οποίας θα πρέπει να δηλωθούν τα ακίνητα ή οι μεταβολές ακινήτων είναι αυστηρά 30 ημέρες. Η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων Ε9 έτους 2019 είναι διαθέσιμη στους φορολογουμένους και απευθύνεται σε όσους από την 1η Ιανουαρίου 2018 αγοράζουν ή πωλούν ακίνητα, αποκτούν ή μεταβιβάζουν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα όπως πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία. Για να δηλώσετε κάθε αλλαγή που έχει επέλθει στην περιουσιακή σας εικόνα θα πρέπει να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων www.aade.gr. Με τους προσωπικούς κωδικούς που διαθέτετε στο Taxisnet θα μπείτε στον προσωπικό λογαριασμό σας και από εκεί θα επιλέξετε την εφαρμογή του Περιουσιολογίου.
Στη συνέχεια, επιλέγοντας το έτος 2019 στην ηλεκτρονική εφαρμογή, σας δίνεται η δυνατότητα να δηλώσετε τις μεταβολές που επήλθαν ή θα επέλθουν στην ακίνητη περιουσία σας από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά.
Τα στοιχεία που θα δηλώσετε θα πρέπει να είναι τα ίδια με αυτά που αποτυπώνονται στο συμβόλαιο μεταβίβασης (αγοραπωλησία, γονική παροχή, δωρεά και κληρονομιά).  Με αυτόν τον τρόπο, μέσω της υποβολής Ε9, υπάρχει διαρκής ενημέρωση της περιουσιακής κατάστασης με τις μεταβολές που έχουν επέλθει.
Ποια στοιχεία δηλώνονται
Θα πρέπει να δηλώνεται κάθε είδους μεταβολή της ακίνητης περιουσίας όπως απόκτηση, σύσταση, πώληση κ.τ.λ. που πραγματοποιείται από 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να τροποποιηθεί η περιουσιακή κατάσταση του φορολογουμένου.
Στο Ε9 έτους 2019 υποβάλλονται δηλώσεις Ε9 μόνο για τις τρέχουσες μεταβολές που αφορούν το έτος 2018. Κατά την υποβολή της δήλωσης Ε9 έτους 2019 θα πρέπει να αναγραφούν με ιδιαίτερη προσοχή τα στοιχεία που ζητούνται κατά την επιλογή της αιτίας εισαγωγής, μεταβολής ή διαγραφής ακινήτου και ιδιαιτέρως οι ημερομηνίες όπως ημερομηνία συμβολαίου, ημερομηνία δημοσίευσης διαθήκης, κ.τ.λ.
Οι φορολογούμενοι με αλλαγές στην ακίνητη περιουσία τους θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
1. Τι είδους μεταβολές δηλώνονται στο Ε9 έτους 2019 (διαρκούς ενημέρωσης);
Θα πρέπει να δηλώνεται κάθε είδους μεταβολή όπως απόκτηση, σύσταση, πώληση κ.τ.λ. που πραγματοποιείται από 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να τροποποιηθεί η περιουσιακή κατάσταση του φορολογουμένου.
2. Μπορώ μέσω του Ε9 έτους 2019 (διαρκούς ενημέρωσης) να δηλώσω μία μεταβολή που έγινε εντός του έτους 2017, αλλά και να κάνω διορθώσεις της περιουσιακής κατάστασης για μεταβολές που πραγματοποιήθηκαν πριν από την 1η Ιανουαρίου 2018;
Οχι, δεν μπορείτε να το κάνετε μέσω της ίδιας δήλωσης. Στο Ε9 έτους 2019 υποβάλλετε δηλώσεις Ε9 μόνο για τις τρέχουσες μεταβολές που έγιναν εντός του έτους 2018. Εάν όμως ταυτόχρονα με τη μεταβολή που επήλθε εντός του 2018, διαπιστώσετε ότι πρέπει να προβείτε και σε άλλες διορθώσεις της περιουσιακής σας κατάστασης, που αφορούν μεταβολές παλαιότερων ετών, θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:
- Θα επιλέξετε το έτος που θέλετε να υποβάλετε δήλωση (για παλαιότερες μεταβολές) και αφού την οριστικοποιήσετε, μπορείτε να τη μεταφέρετε στα επόμενα έτη μέχρι και το έτος 2019 για να ενημερωθεί με ορθό τρόπο η περιουσιακή εικόνα. Στο έτος 2019 η δήλωση αυτή χαρακτηρίζεται ως «δήλωση εκ μεταφοράς».  
- Εάν ταυτόχρονα πρέπει να υποβάλετε και Ε9 έτους 2019, διότι είχατε μεταβολή στα ακίνητά σας εντός του έτους 2018, θα υποβάλετε ξεχωριστή δήλωση στο έτος αυτό.
3. Τι πρέπει να προσέξω κατά την υποβολή της δήλωσης Ε9 έτους 2019;
Θα πρέπει να αναγραφούν με ιδιαίτερη προσοχή τα στοιχεία που ζητούνται κατά την επιλογή της αιτίας εισαγωγής/ μεταβολής/ διαγραφής ακινήτου και ιδιαιτέρως οι ημερομηνίες όπως ημερομηνία συμβολαίου, ημερομηνία δημοσίευσης διαθήκης, κ.τ.λ.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από