Με μετεωρολογικά παράδοξα εξελίσσεται ο φετινός χειμώνας στην Ελλάδα. Τη στιγμή που το Παρίσι έχει ντυθεί στα λευκά από την περασμένη Τετάρτη ενώ χιόνι έπεσε τις τελευταίες ημέρες ακόμη και στη Σαχάρα, οι έλληνες επιστήμονες επισημαίνουν ότι στη χώρα μας παρατηρείται πολύ περιορισμένη χιονοκάλυψη σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαπενταετίας. Οι ειδικοί εκφράζουν την ευχή η συνέχεια του χειμώνα να συνοδευτεί από μεγαλύτερα ύψη χιονιού στους ορεινούς όγκους καθώς σε αντίθετη περίπτωση η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με πρόβλημα λειψυδρίας τους καλοκαιρινούς μήνες. Η συγκριτική ανάλυση δορυφορικών φωτογραφιών που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το meteo.gr καταδεικνύει ότι πριν από λίγες ημέρες, στις 6 Φεβρουαρίου, μόλις 11.000 τ.χλμ.της ελληνικής επικράτειας ήταν καλυμμένα με χιόνιόταν την αντίστοιχη περίοδο του 2017 το χιόνι κάλυπτε περίπου 32.000 τ.χλμ. Η μείωση που παρατηρείται, εξηγούν οι ερευνητές του Αστεροσκοπείου, είναι της τάξεως του 66% σε σχέση με πέρυσι.

«Σημειώνουμε ότικατά μέσο όρο την τελευταία 15ετία την ίδια περίοδο, δηλαδή στις αρχές Φεβρουαρίου, περίπου 16.000 τετρ. χλμ.της χώρας είναι καλυμμένα με χιόνι, επομένως το 2017 είχαμε σημαντικά υψηλότερη χιονοκάλυψη από τις κανονικές τιμές ενώ το2018 βρισκόμαστε σε αρκετά χαμηλά επίπεδα», εξηγεί ο μετεωρολόγος και ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Κώστας Λαγουβάρδος.

Οι μετρήσεις

Ενδεικτικές για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι οι μετρήσεις που καταγράφουν οι δύο νέοι χιονομετρικοί σταθμοί που εγκατέστησε πρόσφατα το Αστεροσκοπείο Αθηνών στην Κρήτη, στα Λευκά Ορη και στον Ψηλορείτη, σε υψόμετρο 1.580 και 1.480 αντίστοιχα. Και στα δύο σημεία στις αρχές Φεβρουαρίου το ύψος του χιονιού ήταν μηδενικό ενώ η χιονόστρωση ξεκινούσε από αρκετά μεγαλύτερα ύψη. Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για ενδεχόμενο πρόβλημα λειψυδρίας στη χώρα. Παρότι ασφαλής εικόνα για τα αποθέματα νερού διαμορφώνεται αφού λιώσουν τα χιόνια στους ορεινούς όγκους, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτήν την στιγμή στους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ υπάρχουν τα λιγότερα αποθέματα νερού της τελευταίας εξαετίας (991.756.000 κ.μ.) για την αντίστοιχη περίοδο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι λόγω της ευρύτερης σημασίας που έχουν οι χιονοπτώσεις για το κοινωνικό σύνολο, το Αστεροσκοπείο σχεδιάζει να δώσει ιδιαίτερο βάρος στην παρατήρηση του φαινομένου εγκαθιστώντας χιονομετρικό δίκτυο σε ολόκληρη την χώρα, σχέδιο που ξεκίνησε να υλοποιείται τον Οκτώβριο του 2017.
Το τριήμερο

Με αίθριο καιρό παρά τις βροχές που θα εκδηλωθούν από αύριο και μέχρι το Σάββατο σε σχεδόν ολόκληρη την χώρα θα εξελιχθεί, σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες μετεωρολογικές προγνώσεις, το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας. Οπως επισημαίνουν οι μετεωρολόγοι, το Σάββατο θα επικρατούν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στις νότιες περιοχές ενώ τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν στη Βόρεια Κρήτη. Οι άνεμοι βόρειοι με ένταση από 5 έως 7 μποφόρ, σταδιακά θα εξασθενήσουν. Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός την Κυριακή και τη Δευτέρα με βασικά χαρακτηριστικά την ηλιοφάνεια, λίγες τοπικές νεφώσεις και μέγιστες θερμοκρασίες έως και 17 βαθμούς Κελσίου.