Με αισιοδοξία ατενίζει το μέλλον της ελληνικής εφοπλιστικής κοινότητας ο Θεόδωρος Βενιάμης (φωτογραφία), ο οποίος επανεξελέγη πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Οπως εκτίμησε κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μελών της Ενωσης, το 2018 θα είναι χρονιά ανάκαμψης για τη ναυτιλία και όλοι οι επιμέρους κλάδοι θα μπορέσουν να επιστρέψουν σε τροχιά ανάκαμψης και κερδοφορίας, αφήνοντας πίσω τις διακυμάνσεις που παρατηρήθηκαν το 2017 στη ναυλαγορά.

Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Βενιάμη, η ελληνική ναυτιλία και το 2018 διατηρεί ακάθεκτη τα υψηλά ποσοστά πλοιοκτησίας στη διεθνή ναυτιλιακή κατάταξη, ελέγχοντας περίπου το 20% της παγκόσμιας χωρητικότητας και το 50% της ευρωπαϊκής, με 4.800 πλοία, με μερίδιο 30% στα δεξαμενόπλοια, 22% στα bulk carriers, 16% στα πλοία μεταφοράς χημικών και προϊόντων πετρελαίου, 15% στα LNG/LPG, 11% στα ψυγεία και 9% στα containers.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η ποιοτική παρουσία του ελληνικού στόλου παγκοσμίως. Ο μέσος όρος ηλικίας για τα ελληνόκτητα πλοία είναι 11,54 έτη και για τα πλοία υπό ελληνική σημαία 13,74 έτη, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 14,81 έτη.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Θεόδωρο Βενιάμη, το ναυτιλιακό συνάλλαγμα στη χώρα μας την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2017 ήταν 8,33 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά περίπου 18% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Η ελληνόκτητη ναυτιλία και το 2017 ανταποκρίθηκε για ακόμη μια φορά στο αίτημα της πολιτείας για παράταση της οικειοθελούς οικονομικής συνεισφοράς της για ένα επιπλέον έτος, δηλαδή και το 2018, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και να ολοκληρωθεί η σχετική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

Πρόεδρος: Θεόδωρος Ε. Βενιάμης

Αντιπρόεδροι: Γεώργιος Κ. Αγγελόπουλος, Κωνσταντίνος Ι. Μαρτίνος

Γραμματείς: Αντώνιος – Θωμάς Ν. Λαιμός, Μελπομένη Ν. Τραυλού

Ταμίας: Ιωάννης Α. Ξυλάς

Αναπλ. ταμίας: Γεώργιος Ι. Μακρυμίχαλος.