Βαθμιαία επιδείνωση του καιρού από τα νοτιοδυτικά με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά, προβλέπει για σήμερα Σάββατο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Το βαρομετρικό χαμηλό «Ιοκάστη» κινείται  με μεγάλη ταχύτητα από τον κόλπο της Σύρτης (βόρεια της Λιβύης) προς την Ελλάδα προκαλώντας ισχυρές βροχοπτώσεις, καταιγίδες, και ισχυρές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Δυτ. Μακεδονία.

Πιο συγκεκριμένα από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στην Πελοπόννησο και το Νότιο Ιόνιο, οι οποίες από το μεσημέρι θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τα φαινόμενα στα ανατολικά ηπειρωτικά το απόγευμα και βράδυ του Σαββάτου θα είναι κατά τόπους πολύ ισχυρά. 

Οι άνεμοι θα ενισχυθούν και θα κινούνται με ταχύτητα 6 με 7 Μποφορ και σταδιακά πρόσκαιρα τοπικά 8 Μποφόρ. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα νότια, ενώ αισθητή θα είναι και η πτώση της θερμοκρασίας.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού έχει ως εξής:

Μακεδονία και Θράκη

Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στη δυτική Μακεδονία και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας με ενδεικτικό υψόμετρο τα 700 - 800 μέτρα. Τα φαινόμενα, που κατά τόπους θα είναι ισχυρά, από τη νύχτα στα δυτικά βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι, ανατολικοι βορειοανατολικοί 3 με 5, βαθμιαία 6 τοπικά 7 και σταδιακά στο Θρακικό πιθανόν πρόσκαιρα τοπικά 8 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία από 4 έως 10 βαθμούς Κελσίου, στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 2 με 3 βαθμύς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά και Δυτική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο, τη δυτική Πελοπόννησο και τη Στερεά και βαθμιαία και στα υπόλοιπα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά και ημιορεινά της Ηπείρου με ενδεικτικό υψόμετρο τα 700 - 800 μέτρα. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά.

Οι άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο 7 πρόσκαιρα τοπικά 8 Μποφόρ. Από το απόγευμα στα νότια θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες αρχικά στην Ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια και βαθμιαία και στα υπόλοιπα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς. Τα φαινόμενα, που κατά τόπους θα είναι ισχυρά, στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια από το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι ανατολικού νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία στα αντολικά τοπικά 6 Μποφόρ. Από το απόγευμα στα νότια θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 5 με 7 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
 

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα το βράδυ κατά τόπους πρόσκαιρα ισχυρά στις Κυκλάδες και πιθανόν και στην Κρήτη.

Οι άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 που από το απόγευμα και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 5 με 7 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία από 12 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη βόρεια Κρήτη 3 με 4 βαθμούς υψηλότερη.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία 6 τοπικά 7 Μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα τοπικά 6 Μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία από 9 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά.

Οι άνεμοι ανατολικοί βόρειοανατολικοί 3 με 4 και βαθμιαία 4 με 6 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία από 6 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από