Τρία ενδεχόμενα υπάρχουν για τον δρόμο που θα ακολουθήσει η επίμαχη δικογραφία της Νοvartis που έφτασε στη Βουλή:

Το πρώτο είναι η δικογραφία της υπόθεσης να ενσωματωθεί στην Εξεταστική Επιτροπή που ήδη διερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας δεδομένου ότι ο τρίτος κύκλος της Εξεταστικής θα ερευνήσει τις υπερτιμολογήσεις των φαρμάκων. Σε αυτή την περίπτωση αν το τελικό πόρισμα της Εξεταστικής εμπεριέχει κατηγορίες για πολιτικά πρόσωπα μπορεί να ζητηθεί στη συνέχεια η συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής.

Το δεύτερο είναι η κυβερνητική πλειοψηφία να καταθέσει στη Βουλή αίτημα για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Τότε, εντός 15 ημερών ο Πρόεδρος της Βουλής θα πρέπει να ορίσει ειδική ημερήσια διάταξη για τη συζήτηση και ψήφιση του αιτήματος. Σε περίπτωση που το πόρισμα της Προανακριτικής καταλήξει πως υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, τότε παραπέμπει την υπόθεση στο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο μπορεί να ζητήσει την παραπομπή των εμπλεκομένων στο Ειδικό Δικαστήριο.

Το τρίτο είναι να επιστραφεί ο φάκελος της δικογραφίας στη Δικαιοσύνη. Και τούτο γιατί κανένα από τα αδικήματα της δωροδοκίας, δωροληψίας κι απιστίας που βαραίνουν τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση Νοvartis δεν θεωρείται διαρκές, όπως το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, και συνεπώς το αξιόποινο των αδικημάτων έχει παραγραφεί.

Σε διαφορετική περίπτωση είναι διάχυτη η ανησυχία που εκφράζουν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη πως αν η δικογραφία δεν επιστραφεί στη Δικαιοσύνη μπορεί να καταλήξει σε φιάσκο.

Υπενθυμίζουν μάλιστα την κατάληξη που είχε η υπόθεση των Εξοπλιστικών επί Γιάννου Παπαντωνίου, όπου συγκροτήθηκε Προανακριτική Επιτροπή –στην οποία ποτέ δεν προσήλθε ο πρώην υπουργός –για να επιστραφεί τελικά η δικογραφία στη Δικαιοσύνη. Ωστόσο, η ειδοποιός διαφορά μεταξύ της υπόθεσης Novartis και της υπόθεσης των Εξοπλιστικών είναι ότι η κατηγορία της απιστίας που βαραίνει τώρα τα δέκα πολιτικά πρόσωπα συντελέστηκε κατά τη διάρκεια της θητείας τους, σε αντίθεση με την περίπτωση Παπαντωνίου που το αδίκημα δεν αφορούσε τη θητεία του στο υπουργείο Αμυνας.