«Η απόφαση για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς κάποτε θα βγει και όποια και αν είναι, αρέσει ή όχι, θα είναι απόφαση της Δικαιοσύνης». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι έγινε οποιαδήποτε παρέμβαση από την πλευρά της κυβέρνησης.

«Η επιστροφή στη Τουρκία των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο αποκλείστηκε μέσα από νόμιμες νομικές διαδικασίες οριστικά. Καμία παρέμβαση δεν υπήρξε» ανέφερε ο κ. Μουζάλας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Στάθη Παναγούλη.

Ο κ. Παναγούλης έκανε λόγο για επαίσχυντη και επικίνδυνη ενέργεια του κ. Μουζάλα να προχωρήσει σε ακύρωση του ασύλου του Τούρκου αξιωματικού Σουλεϊμάν Νακσίν, που ζήτησε, μαζί με άλλους επτά αξιωματικούς, προστασία στην Ελλάδα από τη πολιτική δίωξη.

«Γιατί κάνατε προσφυγή και ακυρώσατε την απόφαση της Επιτροπής Ασύλου; Ποιοι σας το επέβαλαν;» ρώτησε ο κ. Παναγούλης.

«Εγώ υπέγραψα την κυβερνητική απόφαση. Η κυβέρνηση δεν έκανε καμία παρέμβαση. Ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για όλους και αυτό κατοχυρώνει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Η άσκηση ενός νόμιμου δικαιώματος δεν είναι παρέμβαση» απάντησε ο κ. Μουζάλας και πρόσθεσε:

«Θα ολοκληρωθεί η νομική διαδικασία και θα παρθεί η απόφαση, που μπορεί να μην είναι ίδια για όλους. Η κυβέρνηση, χωρίς παρεμβάσεις, ενδιαφέρεται να κριθεί σε όλο το νομικό βάθος αυτή η υπόθεση, γιατί η Τουρκία είναι γείτονα χώρα με συγκεκριμένα προβλήματα, όμως, είμαστε μαζί σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς».

Ο κ. Παναγούλης επέμεινε ότι η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τους συγκεκριμένους αξιωματικούς, οι οποίοι, όπως είπε, διωκόμενοι κατέφυγαν στη χώρα μας γιατί ήταν αντίθετοι με το καθεστώς που υπάρχει στη Τουρκία.

«Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε στον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, ότι στην Ελλάδα λειτουργεί το κράτος δικαίου. Έτσι λειτουργεί στη χώρα μας, εφαρμόζονται οι νόμοι και οποιαδήποτε παρέμβαση αποτελεί παραβίαση του κράτους δικαίου» υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας και κατέληξε: «Καλύτερα να αφήσουμε το θέμα στη Δικαιοσύνη εσύ και εγώ, παρά μέσα στο Κοινοβούλιο να δώσουμε την προσωπική μας άποψη. Αφήστε τους δικαστές να κρίνουν».