«Ολα στο φως» τονίζουν από τη Χαριλάου Τρικούπη για την υπόθεση Novartis, μετά τις πληροφορίες για το περιεχόμενο της δικογραφίας. Κάνοντας ευθέως λόγο για αντιθεσμικές ενέργειες, ο αρμόδιος τομεάρχης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου μίλησε για «απροκάλυπτες παρεμβάσεις» της κυβέρνησης προς τη Δικαιοσύνη, αναφερόμενος στην επίσκεψη Τζανακόπουλου στον Αρειο Πάγο. Επιτελικά στελέχη της Συμπαράταξης αναφέρουν πως πρόκειται για μια υπόθεση που επιδιώκεται να λειτουργήσει ως αντιπερισπασμός και να λειτουργήσει συγκολλητικά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, τη στιγμή που η κυβερνητική συνεργασία κλονίζεται λόγω του Σκοπιανού.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Σεβαστουπόλεως, η οποία επισημαίνει πως «για άλλη μία φορά η κυβέρνηση έδειξε να ενδιαφέρεται όχι τόσο για την αλήθεια, αλλά για την επικοινωνιακή εκμετάλλευση του θέματος», υπενθυμίζοντας πως «οι υπουργοί της, εδώ και μήνες, είχαν μια προνομιακή ενημέρωση για τμήματα της δικογραφίας, τα οποία χρησιμοποιούσαν κατά το δοκούν ως πολιτικές ρουκέτες σε συνεργασία με κομματικά τους ΜΜΕ». Οι τόνοι είχαν χθες ανέβει από το πρωί, με την Εύη Χριστοφιλοπούλου, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, να ασκεί έντονη κριτική για τον χειρισμό της υπόθεσης, ο οποίος «παραπέμπει σε κυβέρνηση που βρίσκεται σε πανικό».

Η σύγκρουση κλιμακώθηκε μετά την αρχική ανάγνωση της δικογραφίας –με τον Βαγγέλη Βενιζέλο να κάνει λόγο για υπόθεση που λειτουργεί ως «φάρσα του 1989». «Μιλάμε για μια ιστορία πάμπερς, μόνο που αυτή τη φορά τα πάμπερς είναι και βρεγμένα. Πρόκειται για την απόλυτη γελοιότητα. Για τον εξευτελισμό της αποδεικτικής διαδικασίας» ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κυριότερο πρόβλημα της υπόθεσης είναι ότι βασίζεται σε καταθέσεις τριών προστατευόμενων μαρτύρων, με εντελώς αλλοιωμένα χαρακτηριστικά, χωρίς καμία ανάμειξη του FBI. Ο Βενιζέλος εκτιμά ότι μόνο με δημόσια εξέτασή τους μπορεί να αποδειχθεί η αλήθεια των λεγομένων τους, καθώς «με φανερό το πρόσωπό τους μπορεί να αντικρουστεί ο οχετός συκοφαντιών που εκπέμπουν εναντίον του συνόλου του πολιτικού κόσμου της χώρας», ενώ την ίδια στιγμή χαρακτηρίζει την αναφορά στο πρόσωπό του «περιθωριακή και αστεία, τελείως παρεμπίπτουσα» –σε μια υπόθεση που χαρακτηρίζεται «επικίνδυνη για τη δημοκρατία». Δεν σκοπεύει ωστόσο, σε αντίθεση με τον Ανδρέα Λοβέρδο, να καταθέσει μηνυτήριες αναφορές σε πολιτικό επίπεδο, αλλά θα στραφεί νομικά κατά των προστατευόμενων μαρτύρων. «Με τον κ. Τσίπρα και με τον κ. Παπαγγελόπουλο θα ασχοληθούμε μετά τις εκλογές, όταν θα διαμορφωθεί μια νέα πλειοψηφία. Τώρα, σε αυτήν τη Βουλή, θα ασχοληθούμε με τους κουκουλοφόρους μάρτυρες» τόνισε χαρακτηριστικά (Σκάι).

ΤΟ ΚΚΕ. Από τη δική του πλευρά, το ΚΚΕ σταθερά ζητά την πλήρη διερεύνηση όλων αυτών των υποθέσεων, ωστόσο δεν πρόκειται να καλλιεργήσει αυταπάτες περί δήθεν «κάθαρσης», όταν και στον χώρο του φαρμάκου το κουμάντο κάνουν τα μονοπωλιακά συμφέροντα, ούτε να παίξει σε παιχνίδια αποπροσανατολισμού, για τα οποία αξιοποιούνται συνήθως τέτοιες υποθέσεις.