Συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί θα επιδιώξει ο επανεκλεγείς Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, για να διαπιστώσει τις προθέσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη. Της κίνησης αυτής θα προηγηθεί συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για να συζητηθούν οι περαιτέρω χειρισμοί στο Κυπριακό.

Σε συνέντευξη στο Euronews, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε ότι υπάρχει οπισθοδρόμηση στο Κυπριακό, η οποία ωστόσο, όπως είπε, δεν παρατηρείται για πρώτη φορά. Υπενθύμισε ότι πολλές από τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί στο παρελθόν στην πορεία ανακλήθηκαν, υπό τις πιέσεις της 'Αγκυρας.

Αναφερόμενος στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά τόνισε ότι, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά ανταποκρίθηκε πλήρως στις παραμέτρους, που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, δυστυχώς η τουρκοκυπριακή και η τουρκική πλευρά «επέμειναν στη συνέχιση των εγγυήσεων με επεμβατικά δικαιώματα, στρατιωτική βάση στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και εσαεί παρουσία του τουρκικού στρατού».

 Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί με πολλή ψυχραιμία τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και διεμήνυσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

 Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, είπε, με ενημέρωση των Ηνωμένων Εθνών, των εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και των χωρών, που εμπλέκονται, λόγω της δραστηριοποίησης των εταιρειών, ώστε απρόσκοπτα και χωρίς τυμπανοκρουσίες να συνεχιστεί η υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών.

Στο μεταξύ, για τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου τοποθετείται η επόμενη τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου τηλεφώνησε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον συνεχάρη για την επανεκλογή του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από