Σαφές μήνυμα – τελεσίγραφο συμμόρφωσης της κυβέρνησης να αναπροσαρμόσει εντός οκτώ μηνών αναδρομικά τις αποδοχές και τις συντάξεις των ενστόλων όλων των Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας έστειλε χθες η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Η αναπροσαρμογή που πρέπει να γίνει εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος από τη διοίκηση καταλαμβάνει το διάστημα από την 1η Αυγούστου 2012 έως την 1η Ιανουαρίου 2017, ενώ σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν συμμορφωθεί μέσα στο χρονικό όριο που θέτει το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, τότε θα επιβληθεί χρηματική διοικητική κύρωση (πρόστιμο), το ύψος της οποίας θα καθοριστεί από το ΣτΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το έτος 2014 η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε κρίνει ότι οι περικοπές των αποδοχών των ενστόλων όλων των Σωμάτων που έγιναν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 κατ’ επιταγή του Νόμου 4093/2012 είναι αντισυνταγματικές.

Δύο χρόνια μετά, η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου με νεότερες αποφάσεις της έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η μερική αποκατάσταση του μισθολογικού καθεστώτος των στρατιωτικών που έγινε το 2014 με υπουργική απόφαση και διαμορφώθηκαν οι αποδοχές, τα επιδόματα και οι συντάξεις τους σε χαμηλότερα κατά 50% επίπεδα από τα προβλεπόμενα.

Χθες, η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ, υπό τον πρόεδρό του Νίκο Σακελλαρίου και με εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Παναγιώτα Καρλή, επικαλούμενη το άρθρο 95 του Συντάγματος, επισημαίνει ότι η πολιτεία πρέπει να συμμορφώνεται άμεσα και πλήρως προς τις αποφάσεις του ΣτΕ και δεν δύναται να αδρανεί επικαλούμενη λόγους οι οποίοι δεν εδράζονται σε συνταγματικές διατάξεις, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ακυρώνεται η συνταγματική πρόβλεψη περί συμμόρφωσης της διοίκησης προς τις δικαστικές αποφάσεις. Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ακόμη ότι, όπως προκύπτει, η διοίκηση, παρά την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από τη δημοσίευση των τελευταίων αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ, «σε ουδεμία ενέργεια προς υλοποίησή της προέβη».

Και ναι μεν, συνεχίζουν οι δικαστές, υπάρχουν εγγενείς δυσχέρειες που συνδέονται με την εφαρμογή των αποφάσεων της Ολομέλειας, οι οποίες έχουν σημαντικές δημοσιονομικής φύσεως συνέπειες και «οι οποίες πρέπει, πράγματι, να αποτελέσουν αντικείμενο επισταμένης μελέτης εκ μέρους των αρμόδιων υπηρεσιών».

Πλην, όμως, τονίζουν οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, η διοίκηση, λόγω και της παρέλευσης μακρού χρονικού διαστήματος, θα έπρεπε να έχει ήδη εκκινήσει τη διαδικασία αυτή και να έχει, τουλάχιστον, καταλήξει σε συγκεκριμένες εκτιμήσεις ως προς τον τρόπο αντιμετωπίσεως των δυσμενών δημοσιονομικών επιπτώσεών της με σκοπό τη μελλοντική και ενδεχομένως και τμηματική καταβολή των αποδοχών τις οποίες οι ένστολοι στερήθηκαν λόγω της μερικής αποκαταστάσεως του μισθολογίου τους με το άρθρο 86 του Ν. 4307/2014.