Καυστική ήταν η απάντηση του υπουργού Υγείας της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, στον Ντόναλντ Τραμπ για το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS). Νωρίτερα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ άσκησε κριτική στο NHS, με αφορμή τα σχέδια των Δημοκρατικών για πανεθνικό σύστημα υγείας.

«Οι Δημοκρατικοί πιέζουν για ένα καθολικό σύστημα υγειονομικής κάλυψης, ενώ χιλιάδες άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο διαδηλώνουν επειδή το δικό του σύστημα U (σ.σ. «καθολικό») οδεύει προς χρεοκοπία και δεν λειτουργεί πια» ήταν το μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος.

Αφορμή, οι δηλώσεις που έκανε για το θέμα στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ο Νάιτζελ Φάρατζ, ιδρυτής του ξενοφοβικού κόμματος Ukip και υποστηρικτής του Τραμπ.

«Οι Δημοκρατικοί θέλουν να αυξήσουν σημαντικά τους φόρους για κακή, ανώνυμη ιατρική περίθαλψη. Όχι ευχαριστώ!« συνέχισε ο αμερικανός πρόεδρος που είχε θέσει ως προτεραιότητά του την κατάργηση του συστήματος που εφάρμοσε ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα.

Απαντώντας με το «ίδιο νόμισμα», μέσω Twitter, ο Τζέρεμι Χαντ, υπουργός Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, δήλωσε πως «μπορεί να διαφωνώ με όσα υποστηρίχθηκαν σε αυτή την πορεία αλλά ούτε ένας από αυτούς (σ.σ τους διαδηλωτές) θέλει να ζει σε ένα σύστημα όπου 28 εκατ. άνθρωποι δεν έχουν (ιατροφαρμακευτική) κάλυψη».

Το NHS, συνέχισε ο υπουργός Υγείας, μπορεί να έχει τις προκλήσεις του αλλά είμαι περήφανος που προέρχομαι από τη χώρα που εφηύρε την πανεθνική κάλυψη – που όλοι έχουν κάλυψη ανεξάρτητα από το μέγεθος του τραπεζικού τους λογαριασμού.

Οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Βρετανία διανύουν μια περίοδο έντασης αφότου εξελέγη πρόεδρος ο Τραμπ, κυρίως λόγω των παρεμβάσεων που κάνει ο τελευταίος μέσω του Twitter.

Πρόσφατα αναπαρήγαγε τρία ισλαμοφοβικά βίντεο που είχε αναρτήσει η αντιπρόεδρος ενός εξτρεμιστικού, βρετανικού κινήματος, προκαλώντας την οργή της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. Ο Τραμπ ζήτησε συγγνώμη στα τέλη Ιανουαρίου.

Στα μέσα του ίδιου μήνα ωστόσο ακύρωσε την επίσκεψη που θα πραγματοποιούσε στο Λονδίνο για τα εγκαίνια της νέας πρεσβείας των ΗΠΑ.