Ταχύτητα ανεβάζουν οι διαπραγματεύσεις για το μεταμνημονιακό πλαίσιο δεσμεύσεων και μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα συνοδεύεται με ισχυρή εποπτεία από τους δανειστές για πολλά ακόμη χρόνια.

Εντός της εβδομάδας θα βρεθούν στην Αθήνα οι Πιερ Μοσκοβισί και Ντέκλαν Κοστέλο, οι οποίοι θα έχουν επαφές και συζητήσεις με στελέχη της κυβέρνησης, ενώ την Πέμπτη θα συνεδριάσει το EuroWorking Group με κύριο θέμα το χρέος και ειδικότερα τον μηχανισμό που θα συνδέει την ελάφρυνσή του με τον ρυθμό ανάπτυξης, σύμφωνα με τη γαλλική πρόταση.

Στην καρέκλα του επικεφαλής του EuroWorking Group θα καθήσει για πρώτη φορά ο Χανς Φάιλμπριφ, ο οποίος παίρνει τη σκυτάλη από τον απερχόμενο Τόμας Βίζερ. Ο Ολλανδός Φάιλμπριφ, ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης του Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, γνωρίζει άριστα το ελληνικό θέμα και αναλαμβάνει κομβικό ρόλο στην επεξεργασία όλου του σχεδίου για την Ελλάδα, ξεκινώντας από το χρέος μέχρι την εποπτεία της επόμενης ημέρας. Το ζητούμενο για όλους είναι πλέον πώς θα λειτουργεί η Ελλάδα στη μεταμνημονιακή εποχή.

Στο τραπέζι του ΕuroWorking Group της Πέμπτης θα τεθεί και η πρόοδος των προαπαιτουμένων που είχαν απομείνει μετά το τελευταίο Eurogroup, στις 22 Ιανουαρίου, προκειμένου να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση και να εκταμιευθεί η δόση. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ακόμη ορισμένες εκκρεμότητες τις οποίες τρέχει να κλείσει η κυβέρνηση με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των δανειστών, στο Eurogroup της 12ης Μαρτίου αναμένεται να παρουσιαστεί η πρώτη δέσμη ιδεών για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους στη βάση της γαλλικής πρότασης. Ετσι, στο πλαίσιο αυτό, αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι συζητήσεις που θα έχουν εντός της εβδομάδας κυβερνητικά στελέχη με τον επίτροπο και το στέλεχος της Κομισιόν.

ΜΑΣΤΙΓΙΟ ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΟ. Οι συζήσεις για το μεταμνημονιακό πλαίσιο επικεντρώνονται στις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η Ελλάδα, με έμφαση στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ενώ μία από τις ρήτρες που θεωρείται δεδομένο ότι θα τεθεί είναι το μη ξήλωμα μνημονιακών μέτρων που έχουν θεσπιστεί.

Με βάση τις δηλώσεις του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον Απρίλιο το δικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων των επόμενων ετών. Στο σχέδιο αυτό, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εντάξει, εκτός από αναπτυξιακά μέτρα όπως η διασύνδεση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ με έργα εθνικής εμβέλειας, μέτρα κοινωνικής πολιτικής, αφήνοντας ανοιχτό και το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο πλαίσιο θα περιλαμβάνονται κρίσιμες παρεμβάσεις στον δημόσιο τομέα, συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ αδιαπραγμάτευτα στοιχεία εμφανίζονται η αυστηρή τήρηση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2% έως το 2060.

Οσον αφορά το καθεστώς εποπτείας της επόμενης ημέρας, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συμφωνηθεί στα τέλη Μαΐου. Ωστόσο, ο Ντέκλαν Κοστέλο προδιέγραψε ενισχυμένη εποπτεία, προϊδεάζοντας για κάτι ισχυρότερο από τις ανά εξάμηνο επισκέψεις των θεσμών, που προβλέπονται για τις μεταμνημονιακές χώρες με «καθαρή» έξοδο.

ΞΑΝΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ. Εντός της εβδομάδας αναμένεται νέα έξοδος στις αγορές με επταετές ομόλογο και το στοίχημα είναι να ξεκινήσει η προσέλκυση πιο συντηρητικών επενδυτών και όχι κυρίως hedge funds.