Εδώ και 40 χρόνια κάνουμε την ίδια συζήτηση! Και το πρόσφατο τεκμηριωμένο δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» το επιβεβαιώνει τραγικά (31/1/2018). Δηλαδή ότι στα ελληνικά πανεπιστήμια εξακολουθεί να επικρατεί μια χαοτική αβεβαιότητα, αφού κάθε μέρα διαπράττονται ποικίλες και ανατριχιαστικές αξιόποινες πράξεις (εμπορία ή χρήση ναρκωτικών, κλοπές, άσκηση βίας σε καθηγητές μέχρι και σεξουαλικές επιθέσεις).

Και όμως, επί 40 χρόνια δεν αλλάζει τίποτε! Σαν να μην κατανοούμε ως κοινωνία αυτό που λέει ο Σαίξπηρ, δηλαδή ότι «η ατιμωρησία γεννάει συχνά μιμητές παρόμοιων πράξεων» (Ερρίκος Ε’)!

Ομως ποιος ευθύνεται για αυτό το θλιβερό φαινόμενο; Γιατί κάποιοι επιτέλους είναι απαραίτητο να λογοδοτήσουν απέναντι στους δυστυχισμένους γονείς, οι οποίοι παρά την οικονομική κρίση στέλνουν τα παιδιά τους στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσουν (και όχι για να καταστούν θύματα αξιόποινων πράξεων).

1Ευθύνες Γαβρόγλου. Κατ’ αρχήν ευθύνεται ο πιο «αρνητικός» υπουργός Παιδείας που πέρασε ποτέ, γιατί άλλαξε τον νόμο Διαμαντοπούλου (ν. 4009/2011), ο οποίος όριζε το αυτονόητο για μια δυτική δημοκρατία, με άλλα λόγια «ότι σε αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χώρων των ΑΕΙ εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία»!

Μάλιστα ο Κώστας Γαβρόγλου πριν από λίγο καιρό με ένα ειρωνικό ύφος –που απάδει σε πανεπιστημιακό δάσκαλο –είχε χλευάσει τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, επειδή καλούσε τις εισαγγελικές Αρχές όταν διαπράττονταν εγκλήματα!

Με τέτοιο όμως υπουργό Παιδείας και με τον νόμο 4485/2017 που ψήφισε δεν μπορεί να «εξαφανιστεί» η βδελυρή εγκληματικότητα από τα πανεπιστήμια.

2Ευθύνες εισαγγελικών και αστυνομικών Αρχών. Ομως σε δεύτερο επίπεδο έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης και οι ανωτέρω Αρχές. Θα αναφέρω ένα «απωθητικό» παράδειγμα: το καλοκαίρι του 2016 ο αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης είχε πάρει την εντολή να ελέγξει αν είχαν διαπραχθεί εγκλήματα από τους ευρωπαίους αναρχικούς κατασκηνωτές οι οποίοι είχαν καταλάβει εντελώς παράνομα το campus του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης!

Δεν έκανε απολύτως τίποτε! Και ενώ ενδεχόμενα να είχε τελεστεί εκ μέρους του το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας (άρθρο 239 του ΠΚ) οι αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές που του είχαν δώσει την εντολή έδειξαν επίσης την ίδια αδικαιολόγητη αδράνεια. Ομως έτσι δεν μπορούμε να πάμε μπροστά!

3 Ευθύνες της κοινωνίας. Ωστόσο σε ένα τελευταίο επίπεδο ευθύνεται και η ίδια η κοινωνία των πολιτών, η οποία μπορεί να συμμετέχει σε συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, αλλά δεν διοργανώνει ποτέ συλλαλητήρια για τη βάρβαρη ανομία στα πανεπιστήμια!

Συμπέρασμα; Ενώ οι ξένοι ερευνητές συζητάνε για την τεχνητή νοημοσύνη, εμείς συζητάμε για την εγκληματικότητα των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων! Μήπως τελικά είμαστε το καθυστερημένο «βαλκανικό πρότυπο» της Ενωμένης Ευρώπης;