Από τα Σκόπια στα Τίρανα μέσω… Νταβός βρέθηκε χθες ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Πρωθυπουργός συνάντησε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ τον αλβανό ομόλογό του Εντι Ράμα και η ατζέντα στην, ενενηντάλεπτης διάρκειας, συνάντηση των δύο ηγετών ήταν εφ’ όλης της ύλης. Οπως μάλιστα τονίζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, ως αποτέλεσμα αυτής, ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη ομαλοποίηση και αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών. Η διευθέτηση των ανοικτών μετώπων των ελληνοαλβανικών σχέσεων είναι το δεύτερο πεδίο έντονης δραστηριότητας της ελληνικής διπλωματίας το τελευταίο διάστημα. Αποτελεί δε προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, καθώς στο επιτελείο του θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό θα απελευθερωθούν δυνάμεις που θα επιτρέψουν την «επιστροφή» της Ελλάδας στην περιοχή.

Η συνάντηση ήρθε σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Κορυτσά και των τριήμερων συνομιλιών του με τον αλβανό ομόλογό του Ντίτμιρ Μπουσάτι. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ατζέντα συμπεριέλαβε θέματα όπως η εφαρμογή της Συμφωνίας για τις Θαλάσσιες Ζώνες, που εκκρεμεί από το 2009 με ευθύνη της αλβανικής πλευράς, η ρύθμιση λεπτομερειών επί των χερσαίων συνόρων που θέτουν τα Τίρανα, τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, τα δικαιώματα των αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα, αλλά και η –τυπική πλην απαραίτητη –άρση της εμπόλεμης κατάστασης των δύο χωρών. Στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών συμφωνήθηκε ότι θα υπάρξει επίσης σε διάφορους τομείς, όπως η οικονομία, η παιδεία, η ενέργεια και ο πολιτισμός.

Σύμφωνο φιλίας. Στη συνάντηση Τσίπρα – Ράμα συμφωνήθηκε επίσης να επισκεφθεί σύντομα τα Τίρανα ο έλληνας Πρωθυπουργός και να προωθηθεί η υπογραφή Συμφώνου Εταιρικής Στρατηγικής Σχέσης μεταξύ των δύο χωρών. Ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα είδος επικαιροποίησης της Συμφωνίας Φιλίας που είχαν υπογράψει οι δύο χώρες το 1996. Από την πλευρά της Αθήνας τονίστηκε ότι η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία και οι αλβανοί μετανάστες στην Ελλάδα μπορούν να αποτελέσουν γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα εργαστεί για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Ανακοίνωσε δε τη συνδρομή της Ελλάδας προς την Αλβανία για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της διαφθοράς. Θετικό σημείο για την Ελλάδα και τις σχέσεις των δύο χωρών χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την εφαρμογή της συμφωνίας για τα κοιμητήρια των ελλήνων πεσόντων στρατιωτών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στρατηγικός εταίρος. Σύμφωνα με τον αλβανό πρωθυπουργό, η Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό εταίρο για τη χώρα του, τονίζοντας πως είναι περισσότερα αυτά που ενώνουν τις δύο χώρες παρά αυτά που τις χωρίζουν. Ο Εντι Ράμα υποσχέθηκε επίσης να συμβάλει αποτελεσματικά στην επίλυση των διμερών διαφορών των δύο χωρών και τόνισε πως η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας αποτελεί βασική της προτεραιότητα, δηλώνοντας ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η Ελλάδα θα εργαστεί προς τούτο.

Ραντεβού με τον Κροάτη. Νωρίτερα, ο Τσίπρας συναντήθηκε και με τον κροάτη πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς, επιβεβαιώνοντας το βάρος που δίνει η ελληνική διπλωματία στην ανάδειξη της χώρας ως ισχυρού πόλου στα Βαλκάνια. Οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζήτησαν για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και τη συνεργασία της τετραμερούς με Βουλγαρία και Ρουμανία, αλλά και για την πρωτοβουλία Αδριατικής – Ιονίου και άλλες πρωτοβουλίες στην περιοχή. Ακολούθως, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον ευρωπαίο επίτροπο Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, με τον οποίο συζητήθηκαν –εκτός από την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων –οι τρέχουσες εξελίξεις στο Μακεδονικό.