Ο στρατός της Κολομβίας κατηγόρησε την Κυριακή τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), του οποίου οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση διέρχονται μείζονα κρίση, ότι διέπραξε βομβιστική επίθεση εναντίον πετρελαιαγωγού που διέρχεται από τον Ισημερινό και την Κολομβία, προκαλώντας αναστολή της μεταφοράς πετρελαίου.

Η επίθεση, τη νύχτα του Σαββάτου, καταγράφηκε ενώ επισκεπτόταν τη χώρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, για να προσφέρει την υποστήριξή του στην εξελισσόμενη ειρηνευτική διαδικασία.

«Φαίνεται πως επρόκειτο για αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθετήθηκε στον πετρελαιαγωγό Transandino, ενέργεια που αποδίδεται (…) στον ELN», ανέφερε ανακοίνωση των ένοπλων δυνάμεων.

Η βόμβα εξερράγη τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στην κοινότητα Ρικάουρτε, πολύ κοντά στα σύνορα με τον Ισημερινό, χωρίς να προκαλέσει θύματα.

Ανέστειλε τις ειρηνευτικές συνομιλίες

Ο πετρελαιαγωγός Transandino, μήκους 306 χιλιομέτρων, μεταφέρει πετρέλαιο από τον Ισημερινό στο λιμάνι Τουμάκο, στον Ειρηνικό.

Ενοπλοι που δήλωσαν μέλη του ELN απήγαγαν εξάλλου το Σάββατο μηχανικό, συμβασιούχο της Εκοπετρόλ, που είχε αναλάβει την επισκευή υποδομών της εταιρείας οι οποίες είχαν υποστεί ζημιές από επιθέσεις των ανταρτών.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος ανέστειλε την Τετάρτη τις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονταν με τον ELN στο Κίτο του Ισημερινού, καταγγέλλοντας τις «τρομοκρατικές» ενέργειες που αποδίδονται στους γκεβαριστές αντάρτες.

Μία ημέρα νωρίτερα τα δύο μέρη είχαν αρχίσει να συζητούν την παράταση της συμφωνίας αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός που είχε τεθεί σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου.