Στις αλλαγές στην εκπαίδευση αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ενημερώνοντας ότι το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούνιο του 2020.

Μιλώντας για τη στάση της Εκκλησίας στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τόνισε πως έχει αποκλιμακωθεί η ένταση και είναι πλέον ξεκάθαροι οι διακριτοί ρόλοι Κράτους – Εκκλησίας, ενώ χαιρέτησε την απόφασή της να μην υιοθετήσει, όπως το 1990, την πραγματοποίηση συλλαλητηρίων.

Σε συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ1, ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε πως το νέο σύστημα εισαγωγής σε ΤΕΙ-ΑΕΙ θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούνιο του 2020, θα είναι διαφορετικό και θα έχει ως κυρίαρχη λογική τον βαθμό του απολυτηρίου.

Οπως είπε, οι μαθητές της Τρίτης Λυκείου θα εξεταστούν φέτος σε τέσσερα μαθήματα: τη Γλώσσα-Λογοτεχνία, την Ιστορία, τα Μαθηματικά και τη Βιολογία.

Γίνεται βήμα αποδραματοποίησης των εξετάσεων για να μην φορτωθούν οι μαθητές με μαθήματα διότι έχουν να ετοιμαστούν και για τις εισαγωγικές, τόνισε ο υπουργός.

Για τις μετεγγραφές είπε πως θα ισχύσουν από το ερχόμενο εξάμηνο εφόσον το διάστημα Φεβρουαρίου-Μαρτίου θα ψηφιστούν οι τροπολογίες.

«Δεν απαγορεύεται καμία εκδρομή»

Οι μετεγγραφές ανέφερε ότι θα γίνουν με οικονομικά κριτήρια και μόνο, υπογραμμίζοντας πως η εκπαίδευση είναι κοινωνικό αγαθό και καμία οικογένεια δεν θα συντηρεί ένα σπίτι πέρα από το δικό της.

Για τις σχολικές εκδρομές, διερωτήθηκε γιατί υπάρχουν τώρα αντιδράσεις καθώς είναι υπουργική απόφαση που πάρθηκε τον περασμένο Μάρτιο, ενώ τόνισε πως δεν απαγορεύεται καμία εκδρομή αλλά θα πρέπει να υπάρχει σωστή οργάνωση με επίκεντρο πολιτιστικά και εκπαιδευτικά στοιχεία.

Το μήνυμά μας είναι: οργανώστε σωστές εκδρομές, αδελφοποιηθείτε με σχολεία, πρόσθεσε ο κ. Γαβρόγλου.

Για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, είπε ότι πρόκειται για πρωτόγνωρο εγχείρημα το οποίο θα εφαρμοστεί αντίστοιχα και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η δημιουργία αυτού του Πανεπιστημίου είναι αποτέλεσμα αξιολογήσεων και γίνεται προσπάθεια να εντάξουμε τα καλά τμήματα των ΤΕΙ στα Πανεπιστήμια.

Θα υπάρχουν ενδιαφέρουσες συνέργειες τμημάτων των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια, κατέληξε ο κ. Γαβρόγλου.