Ενέσεις αισιοδοξίας επιχειρεί το Μαξίμου ενόψει του πολυνομοσχεδίου με το οποίο αναμένεται να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση. Η επωδός πως «τα δύσκολα πέρασαν» είναι αυτή με την οποία φιλοδοξούν να πείσουν όσους εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους, δίχως πάντως να έχουν καταγραφεί προσώρας «ύποπτοι» προς καταψήφιση βουλευτές. Αλλο ένα επιχείρημα που θα αξιοποιηθεί στην κοινοβουλευτική διαδικασία είναι αυτό που ακούστηκε από τα χείλη του Αλέξη Τσίπρα στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ότι το πολυνομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Περιλαμβάνει, ωστόσο, μέτρα που διόλου ευχάριστα είναι και έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τον ιδεολογικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ: πιο δύσκολες αποφάσεις για τις απεργίες, περικοπή οικογενειακών επιδομάτων, επέκταση πλειστηριασμών για τους οφειλέτες του Δημοσίου, επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων, αλλά και η δέσμευση για επιτάχυνση της μείωσης του αφορολογήτου, εφόσον δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2018. Στο σημείο αυτό εντοπίζεται μάλιστα μια μεγάλη αντίφαση σε σχέση με όσα είπε ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο: «Το 2018 η κυβέρνηση θα επιταχύνει τις πολιτικές της αντιλήψεις και πρωτοβουλίες, κάνοντας ακόμα πιο σαφές το ταξικό της πρόσημο», ήταν η ακριβής φράση Τσίπρα που ουδόλως συνάδει, ωστόσο, με το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου.

Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο θα υπάρξει απόψε –προγραμματισμένη –ενημέρωση των κυβερνητικών βουλευτών από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και άλλους συναρμόδιους για το πολυνομοσχέδιο υπουργούς (Εφη Αχτσιόγλου, Γιώργος Σταθάκης, Σταύρος Κοντονής κ.ά.). Μιλώντας στους συναδέλφους του πίσω από τις κλειστές πόρτες του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών έδωσε μια πρόγευση όσων θα πει στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, υπερασπίστηκε τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι υπήρξαν κέρδη από τη διαπραγμάτευση και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα οικογενειακά επιδόματα. Κατά τον ίδιο, αποφεύχθηκε η πλήρης περικοπή τους και αντιθέτως, μέσω της αναδιανομής που συμφωνήθηκε, αυξήθηκε ο συνολικός τους προϋπολογισμός. Αναμένεται πάντως να δεχθεί βροχή ερωτήσεων για τα πλεονάσματα και τους φετινούς στόχους, αλλά και για τους πλειστηριασμούς, ενώ έντονη είναι η ανησυχία βουλευτών και για την τέταρτη αξιολόγηση, η οποία περιλαμβάνει κυρίως διαρθρωτικές αλλαγές ακόμη και στον τομέα της Παιδείας.

Ανάκαμψη. Στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η οικονομία έχει ήδη εισέλθει σε φάση ανάκαμψης και εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές μετά τον Αύγουστο και την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, μιλώντας ξανά για εκλογές το 2019. Αποφεύγοντας πάντως για μια ακόμη φορά να μιλήσει για «καθαρή» έξοδο –και δείχνοντας έτσι ότι υπάρχει στροφή στη ρητορική του Μαξίμου –πρόσθεσε ότι «κλείνει ένας κύκλος εποπτείας» και συνέστησε προσοχή στο γεγονός ότι, όπως είπε, η οικονομική κατάσταση δεν πρόκειται να επιστρέψει άμεσα στα προ κρίσης επίπεδα. Υποστήριξε, ωστόσο, ότι η ανεργία μειώνεται και οι αμοιβές αυξάνονται για πρώτη φορά έπειτα από οκτώ χρόνια, μαζί και τα διαθέσιμα εισοδήματα.

Επιτέθηκε παράλληλα στην αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι «έστησαν μια οικονομία σε σαθρή βάση».