Νέα διάσταση στην υπόθεση των 8 τούρκων αξιωματικών δίνει η κυβέρνηση. Αφήνει συγκεκριμένα παράθυρο να δικαστούν στην Ελλάδα για τα αδικήματα για τα οποία τούς κατηγορεί η τουρκική Δικαιοσύνη, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός. Ο Σταύρος Κοντονής πέταξε ουσιαστικά το μπαλάκι στην Τουρκία καθώς εκείνη είναι που θα πρέπει να υποβάλει το σχετικό αίτημα.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει η δυνατότητα εκ του νόμου οι 8 Τούρκοι να δικαστούν στην Ελλάδα για τα αδικήματα που φέρεται να έχουν τελέσει στην αλλοδαπή. «Ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι πρέπει να έχουν μια δίκαιη δίκη. Μελετάται λοιπόν η δυνατότητα να δικαστούν στην Ελλάδα για αδικήματα που έχουν τελεστεί στην αλλοδαπή, σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ποινικού Κώδικα», είπε, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για μία δική του άποψη την οποία η κυβέρνηση εξετάζει.

Το άρθρο 8 του Ποινικού Κώδικα αφορά πράγματι αδικήματα που δεν έχουν τελεστεί σε ελληνικό έδαφος αλλά κατ’ εξαίρεση μπορούν να δικαστούν στην Ελλάδα. Οπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι, πρόκειται για τη λεγόμενη «αρχή της παγκόσμιας Δικαιοσύνης», κατά την οποία, με απλά λόγια, το ελληνικό κράτος επιδεικνύει αλληλεγγύη στην καταπολέμηση ενός διεθνούς εγκλήματος. Ωστόσο, οι ίδιοι κύκλοι εκφράζουν ζωηρές επιφυλάξεις εάν αυτό μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση των 8 Τούρκων και επισημαίνουν ότι εάν αυτό συμβεί θα είναι πρώτη φορά για μια τόσο σοβαρή υπόθεση με πολιτικές προεκτάσεις.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Εντονες είναι και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Για «επιτομή της ανευθυνότητας» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας ότι η πρόταση Κοντονή «θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από αυτά που καλείται η κυβέρνηση να λύσει». Την εκτίμηση ότι «η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις απαιτήσεις Ερντογάν» διατύπωσε και ο υπεύθυνος του Τομέα Δικαιοσύνης της ΔΗΣΥ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Ο Κοντονής τόνισε παράλληλα ότι το ζήτημα της έκδοσης των οκτώ έχει κλείσει οριστικά. «Είναι απολύτως σεβαστή από όλους μας η απόφαση του Αρείου Πάγου. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι νομικοί κύκλοι το επαναφέρουν. Η υποθεση ειναι στη Δικαιοσύνη. Πολλή φασαρία για το τίποτα», σχολίασε.

Σήμερα, εκτός απροόπτου, το Διοικητικό Εφετείο θα αποφανθεί και επί του αιτήματος που κατέθεσε η κυβέρνηση για προσωρινή διαταγή με την οποία θα αναστέλλεται η εφαρμογή της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής για το Ασυλο στον πρώτο από τους 8 αξιωματικούς. Η εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης αναμένεται να γίνει σε βάθος εξαμήνου και την τελική κρίση θα έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ στο ενδιάμεσο η Δευτεροβάθμια Επιτροπή θα αποφανθεί και επί των αιτήσεων των υπολοίπων 7 Τούρκων για παροχή ασύλου.

Η υπόθεση των Οκτώ συντηρεί, πάντως, την οργή των Τούρκων η οποία εκφράζεται με διάφορους τρόπους, προκλήσεις και απειλές. Αντιθέτως, η Αθήνα επιχειρεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους και δίαυλο επικοινωνίας με την Αγκυρα. Εκκρεμεί, άλλωστε, η νέα έλευση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα στις αρχές Φεβρουαρίου για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ οι φόβοι της ελληνικής κυβέρνησης εστιάζουν στο Αιγαίο και το Προσφυγικό, το οποίο συγκρατείται προσώρας σε διαχειρίσιμα επίπεδα λόγω της συμφωνίας Ευρώπης – Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί αύριο για την εορτή των Θεοφανίων και τον αγιασμό των υδάτων την Κάλυμνο. Πιθανότατα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη – αστραπή και στο Φαρμακονήσι και θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Αμυνας Πάνο Καμμένο και Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή. Η επίσκεψη αυτή στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκονται τα Ιμια και τουρκικά σκάφη Λιμενικού απωθούν συχνά έλληνες ψαράδες το τελευταίο διάστημα με τη δικαιολογία ότι «εισέρχονται σε τουρκικά ύδατα» έρχεται στη σκιά των δηλώσεων τούρκων αξιωματούχων για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο.

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ. Οι Τούρκοι, εξάλλου, με δύο NAVTEX που εξέδωσαν την Τετάρτη, δέσμευσαν για επιστημονικές έρευνες σχεδόν το σύνολο του Αιγαίου και άλλα 41.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, τα οποία συμπίπτουν με την κυπριακή ΑΟΖ, νότια του νησιού. Οι περιοχές αυτές καλύπτουν και το λεγόμενο «οικόπεδο 6», στο οποίο πραγματοποιεί έρευνες η κοινοπραξία ENI-Total από την Πρωτοχρονιά για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε ό,τι αφορά το Αιγαίο, οι οδηγίες εκδόθηκαν για έρευνες που θα πραγματοποιούσε πλοίο γερμανικών συμφερόντων («Meteor»), το οποίο νωρίτερα είχε λάβει, ως ώφειλε, σχετική άδεια από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.