Η επίθεση στην πρεσβεία του Ισραήλ –μία ακόμα επίθεση εναντίον πρεσβείας καθώς είχαν προηγηθεί οι καταλήψεις στο ιταλικό προξενείο το 2015, στην πρεσβεία του Μεξικού κ.ά. με αντίκτυπο και εκτός συνόρων –ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι καθώς η συγκεκριμένη ομάδα δρα ανενόχλητη χωρίς συλλήψεις και καταδίκες. Το θέμα αποτέλεσε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης με αρκετούς να κατηγορούν την κυβέρνηση ακόμη μία φορά για «ανοχή».

Την ήδη τεταμένη πολιτική ατμόσφαιρα ηλέκτρισε ακόμη περισσότερο η διαδικτυακή παρέμβαση του Ρουβίκωνα, ο οποίος σχολίασε ως χυδαία προπαγάνδα τους χαρακτηρισμούς περί «χαϊδεμένων παιδιών που πράττουν εκ του ασφαλούς».

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας εξέφρασε χθες (Real fm) την κυβερνητική βούληση για συλλήψεις ώστε να λογοδοτήσουν οι δράστες στη Δικαιοσύνη. Εμφανίσθηκε αποφασισμένος επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του προς την πρεσβευτή του Ισραήλ κυρία Ιριτ Μπεν Αμπα και χαρακτηρίζοντας την επίθεση «πράξη απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη». Προχώρησε δε ένα βήμα παραπέρα δηλώνοντας ότι «θα εξαντληθούν όλα τα νομικά μέσα» προκειμένου να παραπεμφθούν οι δράστες στη Δικαιοσύνη.

«ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ». Ως προς το ζήτημα να χαρακτηρισθεί ο Ρουβίκωνας εγκληματική οργάνωση για το σύνολο της δραστηριότητάς του ο Τόσκας δεν έδωσε σαφή απάντηση, λέγοντας ότι αυτό είναι μια εύκολη λύση και ότι θα πρέπει να γίνει συνεννόηση με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Για την ομάδα του Ρουβίκωνα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «παίζει στα όρια της νομιμότητας, αλλά όποτε υπερβαίνει τα όρια της νομιμότητας πληρώνει και θα πληρώσει και σε αυτήν την περίπτωση».

Σύγχυση πάντως προκάλεσαν οι δηλώσεις του σχετικά με τον διαχωρισμό διάφορων ακτιβισμών από τέτοιου είδους ενέργειες. Απαντώντας στις εμπρηστικές δηλώσεις του Βασίλη Λεβέντη περί «συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ», απάντησε ότι «αν δεν ήταν ο Ρουβίκωνας θα είχαν εφεύρει κάτι άλλο» και πρόσθεσε αναφερόμενος στην αντιπολίτευση ότι «κάποιοι ίσως ονειρεύονται αστυνομίες παλιάς εποχής που ενεργούσαν πέρα από τον νόμο». Πηγές του υπουργείου διευκρίνιζαν στα «ΝΕΑ» ότι «είναι άλλο να ρίχνει κανείς προκηρύξεις και να κινείται στο πλαίσιο του ακτιβισμού και άλλο οι παράνομες ενέργειες, οι οποίες δεν θα μείνουν ατιμώρητες από όποιον κι αν προέρχονται».

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Στο μεταξύ στο κάδρο της αντιπαράθεσης μπήκε με ανάρτησή του ο Ρουβίκωνας αναλαμβάνοντας να απαντήσει στα περί «ατιμωρησίας», «ανοχής» και άλλων «καινών δαιμονίων» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η παρέμβαση έγινε επειδή «το τελευταίο διάστημα έχει φουντώσει η παραφιλολογία περί δήθεν “ανοχής” και “ευνοϊκής μεταχείρισης” απέναντι στον Ρουβίκωνα. Αυτή είναι μία ρητορική που υπήρχε ανέκαθεν και η πάγια τακτική μας είναι να μην απαντάμε προσπαθώντας να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες».

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η ομάδα έχει κάνει πάνω από 100 δράσεις και όπως παραδέχθηκε ο σχεδιασμός γίνεται έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος της σύλληψης και να είναι πρακτικά αδύνατον να καταλογισθούν ποινικές ευθύνες.