Αλυσιδωτές εξελίξεις σε επενδυτικό επίπεδο φέρνει η απόφαση της κυβέρνησης να τρέξει το Ελληνικό έπειτα από μήνες κωλυσιεργίας, εμποδίων και καθυστερήσεων.

Η χθεσινή έγκριση του προεδρικού διατάγματος για τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης, το οποίο πήρε σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι και τις απαραίτητες υπογραφές από τους αρμόδιους υπουργούς Σταθάκη, Παπανάτσιου, Φάμελλο, Κονιόρδου στο Μαξίμου, «ξεπάγωσε» μια σειρά προειλημμένων αποφάσεων από εγχώριους μεγαλοεπενδυτές γύρω από την Lamda Development.

Ως αποτέλεσμα, μέσα σε 48 ώρες άλλαξε χέρια το 13,43% του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda. Χθες, η Olympia Group του Πάνου Γερμανού και η VNK Capital της οικογένειας Κάτσου (Pharmathen), αγόρασαν το 12,8% της Lamda από το fund της Blackstone, δηλαδή 10,2 εκατ. τεμάχια, και σήμερα τα Αττικά Πολυκαταστήματα (όμιλος Folli Follie, Kων. Λαμπρόπουλος, κ.α.). απέκτησαν ένα επιπλέον 0,63%, δηλαδή 500.000 τεμάχια, από την ίδια την εταιρεία.

Είναι προφανές ότι οι επιχειρηματίες αυτοί παίρνουν θέσεις στη Lamda, διαβλέποντας τις τεράστιες ευκαιρίες που συνεπάγεται το ξεμπλοκάρισμα του μεγαλύτερου project των επόμενων ετών, δηλαδή η επένδυση ύψους 7 δισ. ευρώ στο Ελληνικό, διάρκειας 15-20 ετών, και η οποία φιλοδοξεί να δημιουργήσει 70.000 θέσεις εργασίας.

Επρόκειτο για δρομολογημένες εδώ και καιρό κινήσεις που όμως είχαν παγώσει, λόγω των αλλεπάλληλων εμπλοκών και εμποδίων που αντιμετώπιζε η επένδυση, η οποία ουκ ολίγες φορές είχε κινδυνέψει να τιναχθεί στον αέρα.

Έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις, η Lamda επικαιροποίησε τη σύνθεση του μετοχολογίου της. Σύμφωνα με αυτήν, η εταιρεία απομένει πλέον με ποσοστό 2% επί συνολικού αριθμού 79.721.775 μετοχών, με την Lamda Holdings να ελέγχει το 51%, τους ξένους θεσμικούς επενδυτές το 29%, τους Ελληνες ιδιώτες το 11% και τους Ελληνες θεσμικούς το 7%.

Έπειτα και από τις υπουργικές υπογραφές που πήρε σήμερα το μεσημέρι το προεδρικό διάταγμα, απομένει ως τις 28 Δεκεμβρίου να κατατεθεί προς έγκριση στο ΣτΕ, το οποίο και θα κληθεί να δώσει το τελεσίδικο «πράσινο φως» για να πάρει μπροστά το έργο.

Το βήμα είναι ασφαλώς σημαντικό καθώς σηματοδοτεί τη βούληση της κυβέρνησης να τελειώσει με το θέμα του Ελληνικού, έπειτα από ένα σίριαλ αμφιλεγόμενων υπουργικών αποφάσεων, εμπλοκών με το δασάρχη, και αρχαιολογικών εμμονών. Εφόσον το ΣτΕ δεν αργήσει να εκδώσει την απόφασή του, και ταυτόχρονα επιλυθούν οι εκκρεμότητες με την αποχώρηση από το Ελληνικό φορέων όπως το αμαξοστάσιο της ΟΣΥ, τότε μέσα στο 2018 αναμένεται να ξεκινήσουν τα πρώτα εκσκαφικά έργα.

Το τελικό κείμενο του προεδρικού διατάγματος δεν εμπεριέχει ουσιαστικές αλλαγές ως προς τους όρους δόμησης συγκριτικά με το αρχικό master plan του επενδυτή. Τα ύψη των έξι ουρανοξυστών έως 200 μέτρα έκαστος από την επιφάνεια της θάλασσας, όπως και των άλλων κτιρίων, 50-70 μέτρων έκαστο, παραμένουν ως έχουν.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το έργο χωρίζεται αρχικά σε δύο γενικές περιοχές, το «τέως αεροδρόμιο», και το «παράκτιο μέτωπο», κάθε μία εκ των οποίων, «σπάει» σε πολλές μικρότερες «γειτονιές», που συνολικά φτάνουν τις 11, με διαφορετικές μεταξύ τους χρήσεις γης, όρους και περιοριμούς δόμησης. Εξ αυτών των 11 επιμέρους γειτονιών, οι 6 είναι κυρίως περιοχές κατοικίας.

Η μεγαλύτερη από τις δύο γενικές περιοχές, είναι το «τέως αεροδρόμιο», έκτασης 5.249.873,49 τ.μ. που περιλαμβάνει την έκταση του πρώην αεροδρομίου, και απαρτίζεται από έξι περιοχές προς πολεοδόμηση, μια ζώνη ανάπτυξης και το Μητροπολιτικό Πάρκο. Κάθε μια από αυτές τις επιμέρους περιοχές έχει πάρει και διαφορετική ονομασία : «Γειτονιά τέως Ολυμπιακής Αεροπορίας», «Δυτική Γειτονιά του Πάρκου», «Ανατολική Γειτονιά του Πάρκου», «Γειτονιά Επιχειρηματικού Κέντρου Λεωφόρου Βουλιαγμένης», «Γειτονιά του Λόφου», «Γειτονιά των Τραχώνων», «Γειτονιά Τουρισμού-Αναψυχής και Επιχειρηματικού Πάρκου», και Μητροπολιτικό Πάρκο.

Η δεύτερη γενική περιοχή είναι αυτή του «παράκτιου μετώπου» που ανέρχεται σε 758.203 τ.μ., περιλαμβάνει την έκταση του πρώην Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας Αγίου Κοσμά, και την έκταση του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας, και «σπάει» σε μια περιοχή προς πολεοδόμηση και δύο ζώνες ανάπτυξης. Αθροιστικά μιλάμε για 6.008.076,49 τ.μ. (6.008 στρ). Εδώ έχουμε την «Γειτονιά Παραλίας Αγίου Κοσμά», την «Γειτονιά Μαρίνας Αγίου Κοσμά«, και την «Γειτονιά Ενυδρείου Αγίου Κοσμά».

Γιώργος Φιντικάκης