Σε παροχολογία που θυμίζει προεκλογική περίοδο επιδίδεται τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας παράλληλα μια πραγματικότητα για την οικονομία που δίνει την ψευδαίσθηση απαλλαγής από τα Μνημόνια και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που θέτουν. Ετσι, μετά το κοινωνικό μέρισμα και τη λοταρία των αποδείξεων του υπουργείου Οικονομικών, οι αρμόδιοι υπουργοί προχώρησαν το Σαββατοκύριακο σε ένα μπαράζ επιδομάτων και παροχών:

-Εφάπαξ παροχή 400 ευρώ για τους νέους ανέργους (18 έως 24 ετών), οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, αλλά δεν επιδοτούνται. Το επίδομα ονομάστηκε μάλιστα από την Εφη Αχτσιόγλου Επίδομα Νεανικής Αλληλεγγύης και υπολογίζεται ότι αφορά 55.000 άτομα, με το συνολικό κονδύλι να ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ. Θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων έως το τέλος του έτους.

n Εκτακτη οικονομική ενίσχυση 650 ευρώ για κάθε εργαζόμενο της Δυτικής Αττικής στις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους λόγω των καταστροφικών πλημμυρών του Νοεμβρίου. Το επίδομα έρχεται σε συνέχεια της εφάπαξ παροχής 5.000 ευρώ στους πληγέντες. Σχεδόν την ίδια ώρα, ο Κώστας Γαβρόγλου δήλωνε από το βήμα της Συνόδου των Πρυτάνεων πως σήμερα θα δοθεί στη δημοσιότητα νομοσχέδιο για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

-Εφάπαξ βοήθημα επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος για ευάλωτα νοικοκυριά. Σχετική τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή και προβλέπει ότι το συνολικό κονδύλι θα ανέλθει στα 10 εκατ. ευρώ. Οι όροι και οι προϋποθέσεις διανομής του στους τελικούς δικαιούχους θα προσδιοριστούν με την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, ενώ το ποσό θα ενταχθεί έως το τέλος του έτους σε Ειδικό Λογαριασμό τον οποίο θα διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να προχωρεί άμεσα σε επανασυνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος.

Σημειώνεται επίσης ότι:

-Η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα παραμένει ανοιχτή για τις επόμενες οκτώ ημέρες καίτοι πάνω από 1,3 εκατ. δικαιούχοι πληρώθηκαν την περασμένη Παρασκευή. Σκοπός είναι να προχωρήσουν σε νέες αιτήσεις δικαιούχοι που είδαν τις αρχικές αιτήσεις που υπέβαλαν να κόβονται, αν και πληρούσαν τα αρχικά κριτήρια. Ο Αλέξης Τσίπρας ερμήνευσε μάλιστα την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων την περασμένη Παρασκευή ως αποτέλεσμα (και) της διανομής του κοινωνικού μερίσματος από την κυβέρνησή του.

– Υπερπαραγωγή που θυμίζει τζακ ποτ θα είναι αυτή την Παρασκευή η φορολοταρία του υπουργείου Οικονομικών. Στους 1.000 τυχερούς της πρώτης κλήρωσης θα προστεθούν 9.000, οι οποίοι θα λάβουν από 1.000 ευρώ έκαστος. Συνολικά δηλαδή θα μοιραστούν 9 εκατ. ευρώ, με τα στοιχεία να αφορούν στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της περιόδου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου. Μοναδική προϋπόθεση για να διεξαχθεί κανονικά η κλήρωση είναι να αποστείλουν έγκαιρα οι τράπεζες στο υπουργείο Οικονομικών τη λίστα συναλλαγών. Αν όλα προχωρήσουν βάσει του αρχικού σχεδιασμού είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί ακόμη μία κλήρωση της φορολοταρίας έως το τέλος του έτους για 1.000 τυχερούς με βάση τις συναλλαγές του Νοεμβρίου.

Εν μέσω υποσχέσεων, επιμονής στο μέτωπο με τη Δικαιοσύνη και τους δικαστές, αλλά και έντονων διαμαρτυριών από το ΠΑΜΕ, κατοίκους και ντόπιους φορείς, ο Πρωθυπουργός έκλεισε χθες βράδυ με την ομιλία του το έκτακτο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Δυτικής Αττικής, το οποίο διοργανώθηκε με έναν από τους προφανείς στόχους να είναι να υποσκελίσει επικοινωνιακά το Συνέδριο της ΝΔ. Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αντώνη Σαμαρά για «θράσος», λέγοντας χαρακτηριστικά πως η ΝΔ προκάλεσε δεινά στη χώρα και ειδικά ο πρώην πρωθυπουργός πως «βγήκε από την κρυψώνα και μας κουνάει το δάχτυλο». Σε ανάλογους τόνους θα κινηθεί και η αυριανή ομιλία Τσίπρα στη Βουλή, με την οποία θα πέσει η αυλαία της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. Θα επιχειρήσει παράλληλα να δώσει έμφαση στο επικείμενο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και στην πορεία προς την ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι, η οποία κατά τον ίδιο ισοδυναμεί με έξοδο από τα Μνημόνια. Το ίδιο θέμα αναμένεται να προβάλει και στη σημερινή συνάντησή του με το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, η οποία πραγματοποιείται και υπό τη βαριά σκιά που αφήνει στην κυβέρνηση το ζήτημα των πλειστηριασμών.

53 «σφαίρες» για ένα αφήγηµα

Την εικόνα αυτή φαίνεται, ωστόσο, να μη συμμερίζεται η ομάδα των 53. Το πολυσέλιδο κείμενο παρέμβασης που ζυμώνουν καιρό τα μέλη της τιτλοφορείται «Πάμε αλλιώς» και είναι ενδεικτικό των διαθέσεων και των προσδοκιών τους. «Η πορεία προς την έξοδο από τα Μνημόνια δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Οι συνεχείς αξιολογήσεις, οι πιέσεις που ασκούνται με προφανή σκοπό να εκθέσουν την κυβέρνηση της Αριστεράς στα λαϊκά στρώματα είναι ακόμα μπροστά μας», σημειώνουν χαρακτηριστικά, καταρρίπτοντας ουσιαστικά το κυβερνητικό αφήγημα της «καθαρής» εξόδου. Οι 53 ζητούν επίσης την επίσπευση του ανασχηματισμού και βάζουν ξανά στο στόχαστρό τους την πολιτική της κυβέρνησης στο Προσφυγικό, ενώ αφήνουν αιχμές για προσωπικές στρατηγικές υπουργών και κυβερνητικών στελεχών ή ακόμη και για διαφθορά, επισημαίνοντας πως «το κύριο ζήτημα είναι η δική μας «εξουσία» να αντισταθεί στη διαφθορά και τη διαπλοκή που απειλεί κάθε κυβέρνηση». Εξαιρετικά αιχμηροί εμφανίζονται, τέλος, απέναντι στους ΑΝΕΛ: «Πρέπει να αξιολογηθεί αυτή η συγκυβέρνηση που πολλές φορές μετατρέπεται σε ομηρεία από ένα πλήρως υπουργοποιημένο κόμμα που πιέζει για να μπλοκάρει σωρεία ριζοσπαστικών – θετικών μέτρων ή για να υιοθετηθούν συντηρητικές επιλογές».