Ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι, της Κυριακής στα Μέγαρα, το περιφερειακό-αναπτυξιακό συνεδρίου για «την ανάταξη της Δυτικής Αττικής», μετά , την πρωινή παρέμβαση του ΠΑΜΕ.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα κορυφωθούν το απόγευμα της Κυριακής, στο κλειστό γυμναστήριο της Ελευσίνας, με ομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου και του δημάρχου της πόλης, Γιώργου Τσουκαλά.

Αχτσιόγλου: Ανταποκρινόμαστε στα αιτήματα

Στις πρωτοβουλίεςτου υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για την ενίσχυση των πληγέντων πολιτών από τις καταστροφικές πλημμύρες, παρουσίασε η αρμόδια υπουργός Έφη Αχτσιόγλου.

«Ανταποκρινόμαστε ήδη σε αιτήματα των δύο δήμων της περιοχής Μάνδρας-Ειδυλλίας και Μεγαρέων για επιχορήγησή τους» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο επεξεργάζεται μία έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ύψους 650 ευρώ, για κάθε εργαζόμενο, του οποίου η σύμβαση εργασίας ανεστάλη, λόγω της καταστροφής των επιχειρήσεων από τις πλημμύρες. «Υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο που μας το επιτρέπει» διευκρίνισε η ίδια. «Θα προχωρήσουμε, λοιπόν, σε μία έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ύψους 650 ευρώ, προς κάθε εργαζόμενο ο οποίος δεν μπορεί να δουλέψει, αυτήν τη στιγμή, διότι η επιχείρηση ανέστειλε τη δραστηριότητά της, λόγω της καταστροφής από τις πλημμύρες. Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) έχει ανακοινώσει ήδη συγκεκριμένες ρυθμίσεις διευκόλυνσης για τους πληγέντες» συμπλήρωσε η υπουργός Εργασίας.

Αναφορικά με την τρίτη αξιολόγηση, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι η κυβέρνηση απέδειξε ότι, όταν δεν υπάρχουν τεχνητά εμπόδια από την άλλη πλευρά, εργάζεται σκληρά, μπορεί να κλείνει εγκαίρως τις αξιολογήσεις και να φέρνει θετικά αποτελέσματα πολλές φορές. «Για παράδειγμα, στις πτωχεύσεις, στη σειρά κατάταξης των πιστωτών, θα προηγούνται οι εργαζόμενοι για τα δεδουλευμένα τουλάχιστον έξι μηνών και μετά θα ακολουθούν όλοι οι υπόλοιποι πιστωτές» είπε η υπουργός Εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, απάντησε και στην κριτική που άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης για το έκτακτο επίδομα νεανικής αλληλεγγύης, λέγοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να χαρακτηρίσει το επίδομα που δίνουμε στους νέους, ηλικίας 18 έως 24 ετών, οι οποίοι είναι εκτός εργασίας- αυτό το έκτακτο επίδομα που συνιστά την απαρχή μίας καμπάνιας για την ενίσχυση της νεανικής εργασίας. Έσπευσε να χαρακτηρίσει αυτό το επίδομα φιλοδώρημα και λαϊκισμό. Η επιτομή του λαϊκισμού είναι το κόμμα που εκτόξευσε την ανεργία των νέων στο 60% να μιλά για λαϊκισμό, όταν δίνεται μία ενίσχυση στους νέους ανέργους. Είναι, όμως και τρομερά υποτιμητικό να χαρακτηρίζεις φιλοδώρημα μία οικονομική ενίσχυση που προορίζεται σε άνεργους».

Γαβρόγλου: Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο υπουργός ΠαιδείαςΚώστας Γαβρόγλου έκανε λόγο για «το πρωτόγνωρο εγχείρημα του πανεπιστημίου της Δυτικής Αττικής». «Το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής ιδρύεται από τη συγχώνευση των δύο ΤΕΙ. Είναι ένα νέο ίδρυμα και το περιεχόμενό του δεν είναι η απλή συνύπαρξη των δύο ΤΕΙ. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα κάνει αναφορά σε αυτό κι αύριο θα βγει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο της Δ. Αττικής. Θα έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου και το μηχανογραφικό του Σεπτεμβρίου θα έχει τη νέα δομή», συμπλήρωσε ο κ. Γαβρόγλου.

«Η δική μας πρωτοβουλία έχει πολλά επίπεδα ανάγνωσης. Το πρώτο είναι ότι αναγνωρίζει την εξαιρετική ποιότητα των δύο ΤΕΙ, που επί δεκαετίες παίχτηκαν απίστευτα πολιτικά παιχνίδια πίσω από την πλάτη των ΤΕΙ. Οι εκπαιδευτικοί σε αυτά τα δύο ΤΕΙ κατάφεραν να διαμορφώσουν ένα ακαδημαϊκό τμήμα εξαιρετικό και σε ορισμένες αρμοδιότητες πρωτοποριακό στην Ελλάδα. Αναγνωρίζουμε αυτή την ποιότητα και αναγνωρίζουμε την ανάγκη της Δυτικής Αττικής να έχει ένα αναβαθμισμένο ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης», επισήμανε ο υπουργός Παιδείας.

Όσον αφορά στη συγχώνευση των ΤΕΙ ο κ. Γαβρόγλου τόνισε τη δημιουργία νέων προγραμμάτων σπουδών, νέων πεδίων.

Ακόμη ο υπουργός Παιδείας περιέγραψε τον νέο θεσμό που προκύπτει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου τον Αύγουστο, ο οποίος «προβλέπει διετείς σπουδές στο πλαίσιο των Πανεπιστημίων των ΤΕΙ. Δηλαδή τα παιδιά από τα ΕΠΑΛ θα έχουν μία προνομιακή πρόσβαση σε ένα διετές πρόγραμμα σπουδών, το οποίο θα δίνει επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προσόντων ώστε να μην ταλαιπωρούνται όπως γίνεται σήμερα με τα ΙΕΚ. Είναι ακαδημαϊκά εξαιρετικά αναγνωρισμένα και ανταποκρίνονται σε πάρα πολλές από τις τοπικές ανάγκες που υπάρχουν».

«Μέσα σε αυτή τη διαδικασία αναβάθμισης πολλών ΤΕΙ και πολλών τμημάτων ΤΕΙ που επιχειρούμε στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα και τη Δυτική Μακεδονία, έχει μία σημασία ότι αυτά όλα γίνονται στο πλαίσιο ενός δημόσιου πανεπιστημίου κι άνθρωποι που για πολλά χρόνια δεν κάθονταν στο ίδιο τραπέζι , αναγκάζονται σήμερα να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι γιατί το διακύβευμα είναι η πολιτική της κυβέρνησης για αναβάθμιση αυτών των τμημάτων και θεωρώ ότι πρέπει δημόσια να χαιρετηθεί», υποστήριξε.

Καταλήγοντας ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε την επιχορήγηση ύψους 41 εκατ. ευρώ των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. «Πρόκειται για μια αύξηση κατά 50%. Είναι κάτι που θα κατατεθεί. Είναι δέσμευση του πρωθυπουργού, αλλά κυρίως είναι δυνατόν να γίνει ώστε τα πράγματα να πάνε καλύτερα. Τα χρήματα αυτά τα ανακοινώσαμε αφού έχουμε ήδη δώσει τα 17 εκατ. ευρώ», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης ξεκίνησε την ομιλία του από την κοινή διαπίστωση ότι «κάτι πρέπει να κάνουμε για την Γ’ Λυκείου» και απάντησε σε αυτήν σημειώνοντας ότι το πρώτο που προσπαθεί να κάνει το αρμόδιο Υπουργείο, είναι «να κάνει το σχολείο ελκυστικότερο».

«Δεν μας ενδιαφέρει η πρόωρη εξειδίκευση και κατάρτιση», επέμεινε ο υφυπουργός, παρουσιάζοντας στη συνέχεια όλες τις δράσεις του Υπουργείου προκειμένου να έχουν όλα τα εφόδια οι μαθητές, ιδίως εκείνοι των ΕΠΑΛ.