Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας να ενισχύσουν την αντίδρασή τους στα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων και να προτρέψουν την Κίνα να κάνει περισσότερα, σύμφωνα με δηλώσεις ιαπώνων κυβερνητικών εκπροσώπων, ανάρτησης του Λευκού Οίκου στο Twitter και ανακοίνωσης της αμερικανικής προεδρίας.

Ο Λευκός Οίκος ανάρτησε φωτογραφία του Τραμπ στην οποία εικονίζεται να συζητά με τον Αμπε για «την εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ο οποίος κατέπεσε) στη θάλασσα της Ιαπωνίας». Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν τη βορειοκορεατική απειλή.

«Η Κίνα να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο»

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι δύο ηγέτες «συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε τις αποτρεπτικές δυνατότητές μας έναντι της απειλής της Βόρειας Κορέας», δήλωσε ο Γιασουτόσι Νισιμούρα, εκ των εκπροσώπων της ιαπωνικής κυβέρνησης, σε δημοσιογράφους.

Τραμπ και Αμπε επίσης συμφώνησαν «ότι η Κίνα χρειάζεται να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο» στην αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας, πρόσθεσε ο Νισιμούρα.

Σε χωριστή συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα διευκρίνισε ότι οι δύο ηγέτες δεν εξέτασαν στρατιωτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο Σούγκα συμπλήρωσε ότι το Τόκιο θα συνεργαστεί στενά με την Ουάσιγκτον και τη Σεούλ μετά τη νέα δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου (ICBM) από τη Βόρεια Κορέα που κατέληξε στην ιαπωνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.