Υπό μία έννοια, στις 7 και 8 Δεκεμβρίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα γράψει Ιστορία στην Αθήνα, καθώς θα είναι ο πρώτος τούρκος πρόεδρος που θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας τα τελευταία 65 χρόνια, μετά τον Τζελάλ Μπαγιάρ. Η ημερομηνία άφιξης δεν έγινε γνωστή από το Μαξίμου ή το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά από την άλλη πλευρά του Αιγαίου και συγκεκριμένα από τα χείλη του αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Τουρκίας, Χακάν Τσαβούσογλου. Το ταξίδι Ερντογάν στην Αθήνα είχε στην πραγματικότητα «κλειδώσει» μετά τη συνάντησή του στην Αγκυρα με τον Νίκο Κοτζιά, στα τέλη Οκτωβρίου, και απλώς αναμενόταν η επίσημη ανακοίνωση για τις ακριβείς ημερομηνίες. Κατά τη συνάντηση Κοτζιά – Ερντογάν, ο τούρκος πρόεδρος φέρεται να είχε εκφράσει την επιθυμία του να επισκεφθεί την Αθήνα άμεσα, ει δυνατόν πριν από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, το οποίο θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο (σ.σ.: το προηγούμενο διεξήχθη τον Μάρτιο του 2016 στη Σμύρνη). Κοινό μυστικό αποτελεί, άλλωστε, πως η Αγκυρα επιθυμεί διαμέσου της Ελλάδας και της επίσκεψης του τούρκου προέδρου να σπάσει τον πάγο με τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, καθώς τόσο οι ευρωτουρκικές όσο και οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κάκιστο σημείο.

Αγκάθι η Θράκη. Το πρόγραμμα της επίσκεψης θα γίνει γνωστό τις επόμενες ημέρες, ωστόσο βάσει πρωτοκόλλου είναι δεδομένο ότι θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό. Το σενάριο της επίσκεψής του στη Θράκη θεωρείται εξαιρετικά πιθανό αυτή τη στιγμή. Τούτο είχε πράξει και ο προπομπός του, δηλαδή ο Τσαβούσογλου, με τη μετάβασή του στη Θράκη να προκαλεί τριβές και την παρασκηνιακή αιτία για την οποία ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε να τον συναντήσει, όπως ήταν προγραμματισμένο αρχικά, και τον παρέπεμψε στον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη.

Δύο από τα βασικά και αλληλένδετα σημεία των συνομιλιών θα είναι το Προσφυγικό και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Πάγια θέση της ελληνικής πλευράς, όπως κατ’ επανάληψη έχουν δηλώσει Τσίπρας – Κοτζιάς, είναι η διατήρηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Παράλληλα, η τήρηση της συμφωνίας για το Προσφυγικό ανάμεσα σε Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρείται κομβικής σημασίας για την Ελλάδα, ενώ συνδέεται και με τα θέματα της ασφάλειας και της τρομοκρατίας που ενδιαφέρουν εκατέρωθεν. Εξάλλου, τυχόν διάρρηξη της συμφωνίας θα μπορούσε να σημάνει μια νέα προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, με τα νησιά του Αιγαίου να γεμίζουν ασφυκτικά από τις ροές που θα αφεθούν ελεύθερες από τα τουρκικά παράλια.

Για το Κυπριακό, οι συζητήσεις των δύο πλευρών θα είναι μεν εξαιρετικά σημαντικές, αλλά στην ουσία θα είναι διερευνητικές, δεδομένου ότι το πρώτο δίμηνο του 2018 διαδοχικά θα στηθούν κάλπες στα Κατεχόμενα και η Κύπρος θα εκλέξει πρόεδρο. Συνεπώς, οι απευθείας συνομιλίες δεν πρόκειται να επανεκκινήσουν νωρίτερα από τον Μάρτιο, με τα ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας να παραμένουν στην κορυφή της ατζέντας. Αντίστοιχα, για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει επιτακτικά το ζήτημα στη βάση της καλής γειτονίας, αλλά και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Οικονομική διπλωματία. Στον τομέα της οικονομίας, η Αγκυρα εσχάτως επιδεικνύει ενδιαφέρον για τον τομέα των μεταφορών και συγκεκριμένα της σύνδεσης Σμύρνης – Θεσσαλονίκης, αλλά και της σιδηροδρομικής Εγνατίας που θα συνδέει τη Βουλγαρία με τη Βόρεια Ελλάδα. Σκοπός είναι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να καλλιεργηθεί μια θετική ατζέντα στις σχέσεις των δύο χωρών, δίχως αυτό να σημαίνει πως δεν παραμένουν διαφωνίες και γκρίζες ζώνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση των οκτώ επίδοξων πραξικοπηματιών που συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη, για τους οποίους η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να πιέζει την Αθήνα για την έκδοσή τους, παρά τις αμετάκλητες αρνητικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης, και θα δεχθεί προς τούτο τις οχλήσεις Ερντογάν.

n Διαβάστε στη σελίδα 39 για το θρίλερ διαφθοράς που αγγίζει τον Ερντογάν