Ισχυρές εισηγήσεις να κλιμακώσει την αντιπαράθεσή του με τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και προσωπικά με τον Αλέξη Τσίπρα, καταθέτοντας σήμερα ακόμη και πρόταση μομφής στην κυβέρνηση και όχι μόνο στον Πάνο Καμμένο, δέχεται ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι εισηγητές αυτής της κίνησης θεωρούν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στη χειρότερη θέση από την αρχή της θητείας της έως σήμερα, καθώς είναι αντιμέτωπη με σειρά προβλημάτων που ξεκινούν από την αναξιοπιστία του Πρωθυπουργού και των μελών της ως προς την ακολουθούμενη πολιτική σε όλους τους τομείς και καταλήγουν σε υποθέσεις – σκάνδαλα. Σε αυτή τη βάση, αναφέρουν πως η ΝΔ πρέπει να κάνει το θεσμικό της καθήκον, χρησιμοποιώντας όλα τα όπλα που της δίνουν ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα. Αν και τα σχετικά κείμενα για την πρόταση μομφής έχουν αρχίσει ήδη να γράφονται από τους επιτελείς του προέδρου της ΝΔ, ο ίδιος αναμένεται να πάρει σήμερα τις οριστικές αποφάσεις του. Εφόσον τελικά επιλέξει την κλιμάκωση μέσα από μια –τέτοιας βαρύτητας –πολιτική κίνηση, θεωρείται βέβαιο ότι θα επικοινωνήσει με τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά για να τους ενημερώσει πριν από την έναρξη της σημερινής συζήτησης στην Βουλή.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ. Σε κάθε περίπτωση, στη ΝΔ έχουν προετοιμαστεί για έναν κύκλο «σκληρών τοποθετήσεων» που αφορά τη μείζονα, όπως τη χαρακτηρίζουν, υπόθεση της πώλησης στρατιωτικού υλικού από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία. Ο Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να λάβει τον λόγο, θα θέσει σειρά ερωτημάτων προς τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Αμυνας, που θα αφορούν:

1. Τους λόγους ύπαρξης μεσάζοντα, με δεδομένο ότι με νόμο του 2011 έχει καταργηθεί αυτή η διαδικασία στις αγοραπωλησίες οπλικών συστημάτων, ακριβώς για να αποφεύγονται σκιές.

2. Τα αίτια ακύρωσης της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία εφόσον ήταν επωφελής για το ελληνικό Δημόσιο, όπως κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει ο υπουργός Αμυνας.

3. Το πρόσωπο του μεσάζοντα και τις σχέσεις που αυτός είχε με το «Πεντάγωνο».

4. Τα 200.000 βλήματα που προκύπτουν ως διαφορά μεταξύ του αριθμού των βλημάτων που η Σαουδική Αραβία ήθελε να αγοράσει (100.000) και του αριθμού που ο μεσάζοντας είχε συμφωνήσει να μεταφέρει εκτός Ελλάδας (300.000).

ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΣ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι βέβαιον ότι θα απαιτήσει απαντήσεις από τον Πρωθυπουργό, καθώς είναι πολιτική επιδίωξη του να βάλει στο κάδρο των ευθυνών τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Θα υπενθυμίσει την αρχική στάση του Πρωθυπουργού να μην εμπλακεί και την αλλαγή θέσης στην πορεία, γεγονός που οδήγησε και στην αναβολή της συζήτησης, η οποία ήταν προγραμματισμένη να γίνει την προηγούμενη Πέμπτη. Σε επίπεδο ευθυνών, οι ομιλητές από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα σημειώσουν ότι οι αποφάσεις έχουν την έγκριση του ΚΥΣΕΑ (έστω και ετεροχρονισμένα) και θα τονίσουν ότι τα όποια λάθη και οι όποιες παραλείψεις αποδειχθούν στην πορεία της έρευνας θα αφορούν όλους εκείνους που υπέγραψαν τις σχετικές αποφάσεις.