Προσωπικότητα της χρονιάς στην ελληνική ναυτιλία ανακηρύχθηκε ο Βαγγέλης Μαρινάκης κατά την τελετή απονομής των φετινών βραβείων Lloyd’s List Greek Shipping Awards στην Αθήνα.

Ο επικεφαλής της Capital Maritime & Trading Corp. επένδυσε μέσα στο 2017 πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια τόσο σε ναυπηγήσεις νέων πλοίων, κυρίως υπερδεξαμενόπλοιων VLCC, όσο και σε αγορές πλοίων, όπως τα πέντε σκάφη μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που απέκτησε από τη νοτιοκορεατική Hanjin Shipping.

Ως αποτέλεσμα αυτών των επενδύσεων ο όμιλος Capital Group αύξησε τον υπό διαχείριση στόλο του κατά 17 πλοία, διαθέτοντας πλέον 71 πλοία, μεταξύ των οποίων 45 δεξαμενόπλοια, 19 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και 7 πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου.

Στο απαιτητικό περιβάλλον της παγκόσμιας ναυτιλίας, που συνεπάγεται ανταγωνισμό απέναντι σε μεγάλες εταιρείες, καθώς επίσης στην ομάδα που στελεχώνει τον Capital Group και στα άριστα καταρτισμένα του πληρώματα, αναφέρθηκε κατά την ομιλία του ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ. «Τα επιτεύγματά μας στη ναυτιλία μάς δίνουν τη δύναμη να συνεισφέρουμε ό,τι καλύτερο στην κοινωνία. Η ανεξαρτησία από οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση (ιδιαίτερα τη ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) μας δίνει την ελευθερία να εκφράζουμε τη γνώμη μας και τις απόψεις μας για τη χώρα μας και τις προσδοκίες μας για ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο έλληνας εφοπλιστής.

Ειδική μνεία έκανε ο επικεφαλής του Capital Group στο άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον της διεθνούς ναυτιλίας, λέγοντας ότι «για να πετύχει κανείς πραγματικά σε υψηλό επίπεδο πρέπει να εργαστεί σκληρά, να αποδίδει, να έχει πίστη και να είναι συνεπής απέναντι στις απαιτήσεις της βιομηχανίας μας», για να προσθέσει ότι αυτή ακριβώς η επιτυχία ήταν που επέτρεψε τη δυναμική συνεισφορά και σε άλλους τομείς. Δηλαδή στον αθλητισμό, μέσω και της εξαγοράς της Νότιγχαμ Φόρεστ, στα μέσα ενημέρωσης, όπως η εξαγορά του ΔΟΛ, καθώς και στον Δήμο Πειραιά, όπως η ανέγερση μνημείου για τα θύματα της Γενοκτονίας του Πόντου, δωρεά του επικεφαλής του Capital Group. Το φάσμα των δραστηριοτήτων αυτών συμπληρώνουν ενέργειες όπως η φιλοξενία συνεδρίου του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η υπογραφή από τον Ολυμπιακό και την Μπαρτσελόνα διακήρυξης σχετικά με τον αθλητισμό ως μέσο κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και άλλων ασθενών κοινωνικών ομάδων, αλλά και η ανανέωση της συνεργασίας του Ολυμπιακού με τη UNICEF για τον εμβολιασμό των παιδιών.

Στους λόγους βράβευσης του Βαγγέλη Μαρινάκη αναφέρθηκε ο Nigel Lowry της Lloyd’s List, επισημαίνοντας ότι ο έλληνας επιχειρηματίας βρέθηκε μπροστά από τις εξελίξεις, όπως δείχνει η επένδυση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ εντός του 2017. «Οι δυναμικές του επιχειρηματικές κινήσεις στους τρεις τομείς δραστηριότητας του Capital Group, τάνκερ, εμπορευματοκιβώτια και πλοία ξηρού φορτίου, αντανακλούν τις θετικές προοπτικές και τάσεις που όλο και περισσότερο παρατηρούμε στον κλάδο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Nigel Lowry.

Η 14η διοργάνωση των Lloyd’s List Greek Shipping Awards φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental, παρουσία 1.200 καλεσμένων, συμπεριλαμβανομένων πολλών προσωπικοτήτων της ελληνικής και διεθνούς ναυτιλίας.

ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΑΝ. Το βραβείο για την κορυφαία Εταιρεία Δεξαμενόπλοιων της Χρονιάς δόθηκε στη Maran Tanker του Ομίλου Αγγελικούση, ενώ το βραβείο για την κορυφαία Εταιρεία Φορτηγών Πλοίων στην Carras Hellas. Ως καλύτερη Επιβατηγός Εταιρεία της Χρονιάς βραβεύτηκε η Golden Star Ferries των Γιώργου και Δημήτρη Στεφάνου, ενώ ο κάπτεν Fu Chengqiu, διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ και υψηλόβαθμο στέλεχος της COSCO, ανακηρύχθηκε Διεθνής Προσωπικότητα της Χρονιάς.

H TCM Academy Maria Tsakos ήταν ο νικητής του βραβείου για την Εκπαίδευση ή την Επιμόρφωση, ενώ το βραβείο Πλοίο της Χρονιάς απονεμήθηκε στο θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ». Το βραβείο Ναυτικός της Χρονιάς δόθηκε στον πλοίαρχο Ιάκωβο Δανιήλ της Danaos Container Shipping και το βραβείο Ναυτιλιακός Χρηματοδότης της Χρονιάς κατέληξε στη Eurobank, η οποία ενίσχυσε την παρουσία της στη ναυτιλία με χαρτοφυλάκιο ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το βραβείο Νέας Γενιάς κέρδισε ο Ιωάννης Μαρτίνος, το βραβείο Ναυτιλιακός Μεσίτης της Χρονιάς η Masters Shipping και το βραβείο Τεχνολογικού Επιτεύγματος η NanoPfos.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΡΙΝΑΚΗ

Προσδοκούμε ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα

Ο επικεφαλής της Capital Maritime & Trading Corp Βαγγέλης Μαρινάκης μιλώντας για τη βράβευσή του είπε: «Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Lloyd’s List για τη διοργάνωση των αποψινών βραβείων. Αποτελεί την παραδοσιακή φωνή του κλάδου μας και είμαστε όλοι ευγνώμονες.

Είμαι περήφανος για τη σύμπτωση να γεννηθώ Ελληνας και να ασχολούμαι με τη ναυτιλία. Στον ναυτιλιακό κόσμο, μαθαίνει κανείς από την αρχή πώς να αντιμετωπίζει και να ανταγωνίζεται ψηλά κύματα, τεράστιες εταιρείες και πολύ ταλαντούχους, έξυπνους και έμπειρους ανθρώπους.

Επομένως, για να επιτύχει κανείς σε υψηλό επίπεδο, πρέπει να εργαστεί σκληρά, να αποδίδει, να έχει πίστη και να είναι συνεπής απέναντι στις απαιτήσεις της βιομηχανίας μας, οι οποίες αυξάνονται σχεδόν καθημερινά. Κατά τη διάρκεια αυτού του υπέροχου και δύσκολου ταξιδιού, μαθαίνει πώς να πολεμά και να είναι νικητής.

Για να τα κατορθώσει αυτά, πρέπει να έχει κανείς τους κατάλληλους συναδέλφους στο πλάι του, άριστα καταρτισμένα πληρώματα και μια οικογένεια που να τον στηρίζει και να στέκεται δίπλα του. Τους ευχαριστώ όλους πολύ για την πίστη και την εμπιστοσύνη τους προς εμένα.

Η επιτυχία μας στη ναυτιλία, μας επέτρεψε να συνεισφέρουμε σημαντικά και να είμαστε νικητές και σε άλλους τομείς δραστηριότητας: στον αθλητισμό, συμπεριλαμβανομένου του ποδοσφαίρου φυσικά, στην Ελλάδα και στην Αγγλία, στα Media και στον αγαπημένο μας Δήμο Πειραιά.

Τα επιτεύγματά μας στην ναυτιλία μάς δίνουν την δύναμη να συνεισφέρουμε ό,τι καλύτερο στην κοινωνία. Η ανεξαρτησία από οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση (ιδιαίτερα τη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) μας δίνει την ελευθερία να εκφράζουμε τη γνώμη μας και τις απόψεις μας για τη χώρα μας και τις προσδοκίες μας για ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα.

Ο Θεός να ευλογεί τη χώρα μας και όλους μας. Σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ».