Ως αποτέλεσμα πολιτικού εκβιασμού του Πάνου Καμμένου προς τον Αλέξη Τσίπρα ερμηνεύουν στη ΝΔ την ξαφνική αλλαγή στάσης του Πρωθυπουργού ως προς την παρουσία του στη συζήτηση στη Βουλή για την πολύκροτη υπόθεση πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία. Οπως έλεγαν βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Πρωθυπουργός προφανώς πιέστηκε από τον κυβερνητικό του εταίρο να παραστεί στη Βουλή και να δηλώσει με εμφατικό τρόπο την υποστήριξη του και γι’ αυτό την παραμονή της προγραμματισμένης συζήτησης ζήτησε την αλλαγή της ημερομηνίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά και την εξέλιξη αυτή ταύτισε πλήρως τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και, αφού χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την παρουσία Τσίπρα στη Βουλή, τον κάλεσε να απολογηθεί και αυτός για την «σκοτεινή υπόθεση». «Μετά από 17 ημέρες» –τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ από το βήμα του προσυνεδρίου του κόμματος του που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα –«εμφανίστηκε επιτέλους ο κ. Τσίπρας για να καλύψει τον κυβερνητικό του εταίρο στην πολυσυζητημένη υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού. Η παρουσία του κ. Τσίπρα στη Βουλή είναι καλοδεχούμενη. Αφού αισθάνθηκε τέτοια ανάγκη να καλύψει τον κυβερνητικό του εταίρο, θα τον περιμένουμε να απολογηθεί κι αυτός για μία σκοτεινή υπόθεση για την οποία εγείρονται πολλά ερωτήματα». Κατέληξε δε, με ένα σκωπτικό σχόλιο για την εξέλιξη της υπόθεσης και στη σχέση των δύο εταίρων: «Οπως είχε πει ο κ. Καμμένος, θα πάνε μαζί μέχρι το τέλος σφιχταγκαλιασμένοι. Ομως το τέλος δεν αργεί. Θα έρθει πολύ σύντομα».

ΑΠΟΛΥΤΗ ΤΑΥΤΙΣΗ. Για την Πειραιώς, ο χορός των αποκαλύψεων σχετικά με την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας, τον ρόλο των μεσαζόντων που δεν ήταν μεσάζοντες και για τις επιλογές Καμμένου θα συνεχιστεί παρά τις απεγνωσμένες κυβερνητικές προσπάθειες και τις απαγορεύσεις δημοσιοποίησης εγγράφων, ενώ η εμφάνιση –έστω και υπό πίεση –του Πρωθυπουργού στη Βουλή θα επιβεβαιώσει την άποψη που η ΝΔ είχε πάντα, ότι “ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι ένα πράγμα”. Η ταύτιση των δυο κομμάτων και των δυο ηγετών θα είναι πλέον η κυρίαρχη θέση της ΝΔ και ενόψει της συζήτησης της Δευτέρας αλλά και μετά από αυτή, καθώς θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο καταρρέει πλήρως και το επιχείρημα περί “αριστερής – προοδευτικής διακυβέρνησης” που χρησιμοποιεί ο κ. Τσίπρας, προκειμένου να καλύψει επικοινωνιακά τις φοροεπιδρομές, τις κατασχέσεις λογαριασμών και τους πλειστηριασμούς στους οποίους προχωρεί.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως δεν αποκλείουν τα επόμενα 24ωρα να εκδηλωθεί μια νέα επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από κυβερνητικούς διαύλους, αλλά θεωρούν ότι όπως και στο πρόσφατο παρελθόν έτσι και η νέα απόπειρα θα πέσει στο κενό καθώς τα ίδια τα γεγονότα θα αποδειχθούν πιο ισχυρά από την απόπειρα κατασυκοφάντησης των αντιπάλων της κυβέρνησης.