Αποτέλεσμα της θετικής οικονομικής και δημοσιονομικής πορείας για το 2017, και πολιτική κίνηση αναδιανομής χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98.9.ο κ.Τζανακόπουλος τόνισε πως «τρεισήμισι εκατομμύρια άνθρωποι θα πάρουν 720 εκατ. ευρώ. Θα πληρωθούν επίσης τα 320 εκατ. ευρώ σε όσους έγιναν παράνομες παρακρατήσεις από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Διασφαλίζουμε το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, δίνοντας άλλα 300 εκατ. ευρώ που είναι οφειλόμενα του ελληνικού δημοσίου για τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογράμμισε πως μέσω του κοινωνικού μερίσματος επιστρέφεται 1,4 δισ. ευρώ στους πλέον αδύναμους.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, ο κ.Τζανακόπουλος σημειώνει: «Περιμέναμε τις αντιδράσεις, περιμέναμε να δούμε τι θα σκεφθούν, ώστε να σχετικοποιήσουν αυτή τη μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία. Ωστόσο, δε μπορεί να σχετικοποιηθεί, ούτε να μετριασθεί η πολύ μεγάλη σημασία της». Ο ίδιος κάλεσε τα στελέχη της αντιπολίτευσης να αντιμετωπίσουν το θέμα «με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα» υπογραμμίζοντας «Είναι προφανές ότι τα στελέχη της ΝΔ βρίσκονται σε μια αρκετά δύσκολη θέση, δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιπαρατεθούν στη συγκεκριμένη πρόταση και γι" αυτό το λόγο έχουμε να δούμε σήμερα διάφορα ευτράπελα».

Ερωτηθείς για το εάν το πλεόνασμα προκύπτει από την καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «αυτά υπολογίζονται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα το 2017, είναι καταγεγραμμένα και το υπεροπλεόνασμα δεν προκύπτει από την καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων».

«Έχουν δοθεί» συνέχισε «400.000 συντάξεις και αρκετές χιλιάδες εφάπαξ από τη στιγμή που αναλάβαμε την κυβέρνηση και έχουμε περιορίσει τον όγκο των 360.000 συντάξεων, οι οποίες ανέμεναν και δεν είχαν επιδοθεί.

«Το τρίτο ζήτημα έχει να κάνει με τη δυνατότητα του υπουργείου Εργασίας -το οποίο εδώ και πάρα πολύ καιρό δουλεύει στα κόκκινα- και κάθε μήνα εκδίδονται 10.000 συντάξεις έτσι ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε τη λίστα αναμονής. Από το 2018 θα μηδενισθούν οι λίστες αναμονής για τις συντάξεις» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απαντώντας στην ερώτηση «από πότε η μεσαία τάξη μπορεί να αρχίσει να ελπίζει», ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε πως η πορεία της ελληνικής οικονομίας δείχνει ότι «μετά από μια δεκαετία, βρισκόμαστε σε μία κατάσταση ανάκαμψης και μάλιστα δυναμικής με 2% ανάπτυξη για το 2017. Υπάρχει ανάκαμψη του δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης, δηλαδή διεύρυνση της οικονομικής δραστηριότητας και εμπιστοσύνη ότι η ελληνική οικονομία βαδίζει στον σωστό δρόμο. Επίσης, οι δείκτες του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος δείχνουν, δειλά αλλά σταθερά, να ανεβαίνουν πράγμα το οποία σημαίνει ότι και η μεσαία τάξη θα έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τις συνθήκες της ζωής της» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Από εκεί και πέρα προκύπτει ότι, από το 2018 και μετά, θα υπάρξει και επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, έτσι ώστε προχωρήσουμε σε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις με κύριο μέλημά μας την ελάφρυνση για την οποία μιλάμε. Κανένας δεν αρνείται ότι έχουν σωρευθεί δυσανάλογα βάρη στις πλάτες της μεσαίας τάξης. Βρισκόμαστε σε μια ειδική συνθήκη εντός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που μία κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τη μεγάλη φοροδιαφυγή, να κινητοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τον έλεγχο των περιπτώσεων της μεγάλης φοροδιαφυγής, αλλά και εκείνων που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό ή έχουν χρησιμοποιήσει φορολογικούς παραδείσους. Μόνο με αυτό τον τρόπο είναι δυνατόν να επιτυγχάνουμε δημοσιονομική ισορροπία, αλλά και να ελαφρύνουμε τα βάρη των λαϊκών τάξεων και της μεσαίας αστικής τάξης» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος, για να συμπληρώσει: «Αυτή είναι η στρατηγική μας, ωστόσο δεν έχουμε το μαγικό ραβδί. Δεν γίνεται από τη μια μέρα ως την άλλη, αλλά προϋποθέτει σταδιακή, σκληρή προσπάθεια και νομίζω ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε».