Αναφορά στο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών ζητώντας να καταθέσει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης τα στοιχεία που επικαλείται για το χρηματισμό των ιατρών στο ΕΣΥ, κατέθεσε ο Ιατρικός Συλλογος Αθηνών, τονίζοντας ότι «οι συγκεκριμένες δηλώσεις προσβάλλουν βάναυσα το ιατρικό σώμα ,πλήττουν την εμπιστοσύνη των ασθενών και τορπιλίζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων».

Ο ΙΣΑ καταλογίζει ακόμα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τεράστιες ευθύνες για την κατάρρευση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και των δημόσιων νοσοκομείων και καλεί τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας στα γραφεία του για να παρουσιάσει τα στοιχεία για τα φακελάκια που επικαλείται στις δηλώσεις του.

«Σε περίπτωση που οι καταγγελίες του κ. Πολάκη ευσταθούν, με δεδομένο ότι έχει την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, πρέπει να λογοδοτήσει στον ασθενή και στον ελληνικό λαό για τα φαινόμενα της διαφθοράς που επί των ημερών του -όπως ισχυρίζεται- έχουν γιγαντωθεί», τονίζεται σε ανακοίνωση του ΙΣΑ.

Ο ΙΣΑ εκτιμά ότι «η επίθεση στους γιατρούς του ΕΣΥ έγινε εκ του πονηρού για να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από το νομοσχέδιο-έκτρωμα, για τις εργασιακές σχέσεις των νοσοκομειακών γιατρών που οδηγεί σε εργασιακό μεσαίωνα».

Ειδικότερα στην αναφορά του ΙΣΑ στον Εισαγγελέα, αναφέρεται ότι οι απρόκλητες επιθέσεις που δέχεται συλλήβδην και αδιακρίτως το σύνολο σχεδόν των ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Π. Πολάκη έχουν προκαλέσει την οργή και την αγανάκτηση των ιατρών.

«Οι ιατροί του ΕΣΥ με μειωμένες αποδοχές, εξαντλητικά ωράρια, απροστάτευτοι από την πολιτεία από επιθέσεις ασθενών και άλλες, με αυταπάρνηση παρέχουν τις υπηρεσίες τους στον πολίτη αυτής της χώρας. παραμένοντας στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης προσηλωμένοι στο καθήκον τους, με σοβαρές ελλείψεις ακόμη και στο απαραίτητο υγειονομικό υλικό» τονίζει ο ΙΣΑ και προσθέτει ότι «ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, όμως, αν και ιατρός, αν και γνωρίζει και όφειλε να γνωρίζει όλα τα παραπάνω, επέλεξε με σειρά δημοσίων δηλώσεών του τις τελευταίες ημέρες στα ΜΜΕ αλλά ακόμη και στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ να καταγγέλλει αορίστως το 80% των νοσοκομειακών ιατρών ως διεφθαρμένους, επιμένοντας ότι «το 80% των γιατρών τα «παίρνει»».

Ο ΙΣΑ ζητά από τον Εισαγγελέα «να κληθεί ο κ. Πολάκης να αποδείξει όλα αυτά για τα οποία επιμένει να λέει δημοσίως καθώς και να διερευνήσει την εκ μέρους του τέλεση αυτεπαγγέλτως διωκομένων εγκλημάτων, με γνώμονα την προάσπιση της δημόσιας υγείας και του κύρους των ιατρών που υπηρετούν στο δημόσιο σύστημα υγείας».