Σε υλοποίηση διαγωνισμού μέσα στο 2017 για το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων στοχεύει σύμφωνα με δηλώσεις του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης. Το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων θα δίνει τη δυνατότητα χρέωσης των οδηγών με τη χιλιομετρική χρήση του εκάστοτε αυτοκινητόδρομου.

Σύμφωνα με τον υπουργό στόχος είναι το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων να εφαρμοστεί μέσα στο 2018 στην Εγνατία Οδό. Διευκρίνισε ότι με το ηλεκτρονικό διόδιο θα μπορούν οι οδηγοί να πληρώνουν εκτός από τα e-pass και μέσω ειδικής εφαρμογής στο κινητό τους. Τα ταμεία στα διόδια -όπως είναι σήμερα- ουσιαστικά θα καταργηθούν, είπε ο κ. Σπίρτζης και τα μόνα που θα λειτουργούν θα είναι τα μηχανήματα στις άκρες των δρόμων, που θα πωλούν τα e-pass.

Αναφερόμενος στα φορτηγά, σημείωσε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας τους στους παράπλευρους δρόμους είναι δεδομένη και δεν προόκειται να αλλάξει. Δεν μπορεί, είπε, τα ΙΧ αυτοκίνητα να κινούνται στους αυτοκινητοδρόμους και να κινδυνεύουν οι πολίτες μικρών οικισμών κοντά στο εθνικό δίκτυο από τις νταλίκες στους παράπλευρους δρόμους. Χαρακτήρισε, επίσης, «αστειότητα» το ενδεχόμενο οικονομικής επιβάρυνσης διάφορων προϊόντων, επειδή οι μεταφορείς πληρώνουν διόδια.