Τέλος χρόνου σήμερα για δυο φορολογικές υποχρεώσεις. Η μια αφορά 5,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων που καλούνται σήμερα να πληρώσουν τη δεύτερη από τις πέντε μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ ύψους 632 εκατ. ευρώ και η άλλη τους φορολογούμενους με αδήλωτα εισόδημα που θέλουν να… παραδοθούν οικειοθελώς στην Εφορία.

Η πληρωμή της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ λήγει σήμερα ενώ για τη ρύθμιση της οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης ψήνεται παράταση.

Ήδη οι εκπρόσωποι των λογιστών έχουν ζητήσει να δοθεί μια ακόμη ευκαιρία στους φορολογούμενους μέχρι το τέλος του έτους καθώς η ρύθμιση πάει καλά αφού και οι φορολογούμενοι έχουν ανταποκριθεί αλλά και ζεστό χρήμα φέρνει στα δημόσια ταμεία.

Μέχρι στιγμής έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση περίπου 100.000 φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν αποκαλύψει εισοδήματα ύψους 5 δις. ευρώ και έχουν βεβαιωθεί φόροι που υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου βλέπει θετικά τα αιτήματα των λογιστών και έχει θέσει το θέμα της παράτασης της ρύθμισης οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων στους δανειστές.

Η θέση των θεσμών είναι γνωστή. Είναι αντίθετοι σε κάθε ρύθμιση. Ωστόσο όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, βλέποντας τα αποτελέσματα της ρύθμισης στα δημόσια ταμεία δεν αποκλείεται να πειστούν, να δώσουν το ΟΚ και να ανάψει το πράσινο φως προκειμένου να δοθεί μια νέα τελευταία παράταση της προθεσμίας, πιθανόν μέχρι το τέλος του έτους.

Στην περίπτωση που αποφασιστεί νέα παράταση τότε θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή νέα τροπολογία.

ΕΝΦΙΑ

Όσον αφορά στη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ όσοι δεν καταφέρουν να την πληρώσουν σήμερα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτή θα καταστεί ληξιπρόθεσμη και θα επιβαρυνθούν με τόκο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης πληρωμής.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ακόμη ότι η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ γίνεται με την ταυτότητα οφειλής χωρίς χρέωση μέσω e-banking, στα ΑΤΜ ή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Προμήθεια

Η πληρωμή του φόρου στα γκισέ των τραπεζών κοστίζει καθώς οι φορολογούμενοι πληρώνουν προμήθεια που ανάλογα με την τράπεζα κινείται μεταξύ 1,20 – 2 ευρώ.

Χωρίς προμήθεια

Εκτός από τις ηλεκτρονικές πληρωμές, χωρίς προμήθεια είναι οι πληρωμές ΕΝΦΙΑ φορολογούμενων που είναι άνω των 70 ετών είτε βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, είτε παρουσιάζουν βαριές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω, είτε είναι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών με την προϋπόθεση να καταθέσουν τα χρήματα σε λογαριασμό τους και, στη συνέχεια, να προχωρήσουν σε μεταφορά του ποσού προς το λογαριασμό του Δημοσίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από