Εντονη ανησυχία και προβληματισμό στις διοικήσεις των τραπεζών προκαλεί η επίσπευση των stress test για τις ελληνικές τράπεζες σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές.

Η διαδικασία των τεστ αντοχής θα ξεκινήσει νωρίτερα για τις ελληνικές τράπεζες έτσι ώστε να απαντηθούν οι ανησυχίες του ΔΝΤ. Στόχος είναι ο έλεγχος να αποτυπώσει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εγχώριες τράπεζες, πριν από την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ώστε να διαπιστωθεί αν είναι αναγκαία νέα ανακεφαλαιοποίησή τους.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι αν τα αποτελέσματα των stress test δεν είναι ικανοποιητικά, τότε θα πραγματοποιηθεί, πριν από τη λήξη του προγράμματος, νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Το ΔΝΤ επιμένει ότι το ποσό των 10 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμο στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος θα πρέπει να διοχετευθεί στις τράπεζες, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες διαγραφές για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η «αχίλλειος πτέρνα»

Οι επόμενοι μήνες, μέχρι να αρχίσουν τα stress test και αποσαφηνιστούν οι όροι, θα είναι διάστημα μεγάλης αβεβαιότητας για τις τράπεζες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα μέσα Ιουλίου, οπότε άρχισε να εντείνεται η κόντρα ΔΝΤ – ΕΚΤ για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, οι μετοχές τους έχουν υποχωρήσει σε ποσοστό άνω του 30%.

Να σημειωθεί ότι «αχίλλειος πτέρνα» στη φερεγγυότητα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της Ελλάδας είναι ο μεγάλος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.

Στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2017, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώθηκαν στα 72,8 δισ. ευρώ, δηλαδή δε μειώθηκαν στα 72,4 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος των εποπτικών αρχών και συγκεκριμένα του SSM.

Από την αρχή της κρίσης το 2010, οι ελληνικές τράπεζες έχουν προχωρήσει τρεις φορές στην ανακεφαλαιοποίησή τους.