Στο θέμα που προέκυψε με τα F-16 και τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, λέγοντας ότι η ΝΔ ότι «υπέπεσε για άλλη μία φορά σε ατοπήματα κατ’ εξακολούθηση», στην προσπάθειά της, μάλιστα, να υποβαθμίσει την «τεράστια γεωπολιτική και οικονομική σημασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ».

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι:«Στην αρχή κατήγγειλε τη συμφωνία, στη συνέχεια, αναγνώρισε την αναγκαιότητά της αλλά άσκησε κριτική για το κόστος, και τώρα κατόπιν εορτής, ζητά ενημέρωση από τη Βουλή, αποδεικνύοντας ότι δεν έχει ιδέα για ποιο πράγμα μιλάει».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι υπάρχει βούληση της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, σε ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα «να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και εφόσον ζητηθεί, και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η τελική αναλυτική απάντηση των αρχών των ΗΠΑ για το κόστος της αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας στην έκδοση VIPER, μετά από τη σχετική εκδήλωση ενδιαφέροντος που εκφράσθηκε από τη χώρα μας τον περασμένο Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση :«Από τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις, το πρόγραμμα για το σύνολο των αεροσκαφών κοστολογείται έως 2,4 δισ. δολάρια» προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Στην παρούσα φάση και με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, εξετάζεται η αναβάθμιση μέρους των αεροσκαφών, η οποία θα γίνει στην ΕΑΒ, με κόστος που δεν θα υπερβαίνει το 1,1 δισ. δολάρια και το οποίο θα προσδιοριστεί τελικά μετά από τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν μεταξύ των φορέων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των αρχών των ΗΠΑ» διευκρινίζεται από το ΓΕΕΘΑ.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Δ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στη συνάντηση Τσίπρα–Λαγκάρντ και στις κοινές δηλώσεις και λέγοντας πώς σε αυτές τονίστηκε η βούληση τόσο του ΔΝΤ όσο και της ελληνικής κυβέρνησης για άμεση ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, χωρίς νέα μέτρα. «Όσοι λοιπόν –επεσήμανε ο κ. Τζανακόπουλος– τις προηγούμενες εβδομάδες προέβλεπαν σε μία ακόμα στιγμή, καταστροφολογικού ντεζαβού, νέα μέτρα, διαψεύστηκαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Εξάλλου», πρόσθεσε, «η πορεία της οικονομίας που ανακάμπτει και η εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος δεν θα δικαιολογούσαν σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο».

Κλείνοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η ανάπτυξη για το 2017 αναμένεται να βρίσκεται κοντά στο 2% ενώ το υπερπλεόνασμα, το οποίο θα διανεμηθεί σε κοινωνικές ομάδες που έχουν δεχθεί τις μεγαλύτερες πιέσεις από την οικονομική κρίση, θα προσεγγίσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ».