Στα σημαντικά και μεγάλα βήματα της χώρας που, όπως είπε, έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο ινστιτούτο Brookings με την οποία ολοκλήρωσε την πενθήμερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

«Η Ελλάδα μπαίνει σε καινούργια εποχή, βγαίνει από την κρίση διαψεύδοντας τους οπαδούς της λιτότητας. Τώρα είναι η ώρα να την εμπιστευτείτε» τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα της κυβέρνησης.

«Πολλά έχουν αλλάξει από την προηγούμενη φορά που βρισκόμουν εδώ ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν από τέσσερα χρόνια» είπε, κάνοντας εκτενή αναφορά στο 2013, οπότε η χώρα έμπαινε σε μια από τις πλέον δυσκολότερες περιόδους της νεότερης ιστορίας της.

Περιέγραψε τη βαθιά 7ετή ύφεση που είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί το ένα τέταρτο του ΑΕΠ, η ανεργία να φτάσει στο 27%, εκατοντάδες πολίτες να οδηγηθούν σε φτώχεια, ενώ επέφερε τεράστια «εξαγωγή» νέων επιστημόνων και καταρτισμένων επαγγελματιών (brain drain).

«Μια κρίση που είχε σοβαρές επιπτώσεις στη διπλωματική και γεωστρατηγική θέση της χώρας μας», ανέφερε και πρόσθεσε: «Σήμερα με περηφάνια λέω ότι η Ελλάδα επέστρεψε και μπαίνει σε νέα εποχή. Ως μια δυναμική αναπτυσσόμενη οικονομία αλλά και ως ένας πολλά υποσχόμενος επενδυτικός προορισμός».

«Πετύχαμε πολιτική συναίνεση»

Φυσικά, τόνισε, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να δούμε γιατί αυτά δεν έγιναν πριν από 4,5 χρόνια, γιατί η Ελλάδα έμενε στα προγράμματα χωρίς αποτέλεσμα.

Ποιος είναι ο λόγος που η Ελλάδα θα καταγράψει ανάπτυξη 2% και η ανεργία έπεσε 6 μονάδες και πώς οι στόχοι επετεύχθησαν το 2015 το 2016 και θα επιτευχθούν και το 2017, είναι τα ερωτήματα που έθεσε ο Πρωθυπουργός.

«Ο λόγος είναι ότι πετύχαμε πολιτική συναίνεση. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, πήγαμε σε δημοψήφισμα για να ρωτήσουμε τους πολίτες εάν υποστηρίζουν τις προτάσεις μας» είπε.

Παράλληλα, επανέλαβε τη «στάση ευθύνης της κυβέρνησης απέναντι στους πολίτες οι οποίοι έδωσαν νέα εντολή γνωρίζοντας τη συμφωνία και όχι κάτω από το τραπέζι όπως συνήθιζαν να λειτουργούν οι προηγούμενοι», είπε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

«Ο,τι πετύχαμε και ό,τι δεν πετύχαμε στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ήταν σε γνώση των πολιτών, προστατεύσαμε τη δημοκρατία και τις δημοκρατικές διαδικασίες» ανέφερε και πρόσθεσε πως «κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να πετύχει εάν δεν έχει τη συναίνεση του κόσμου».

«Και επιτρέψτε μου να τονίσω ότι πάντα θα προστατεύσουμε εν πάση περιπτώσει τη δημοκρατία, δεν θα επιτρέψουμε τον εξτρεμισμό, το ρατσισμό και τον αντισημιτισμό να πρωταγωνιστήσει στην πολιτική ατζέντα» υπογράμμισε.

«Ο δεύτερος λόγος που πετύχαμε είναι γιατί επιμείναμε να περιορίσουμε τη λιτότητα, να αφήσουμε περιθώριο στην ανάπτυξη» είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η στρατηγική μας δεν ήταν να ωθηθεί η χώρα εκτός Ευρώπης, αλλά να σταματήσει η λιτότητα στην Ευρώπη.

«Αισθανόμαστε δικαιωμένοι» από το δικό μας μνημόνιο

«Σήμερα, αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί σε αντίθεση με όλες τις πιθανότητες καταφέραμε να κλείσουμε μια συμφωνία με 20 δισεκατομμύρια λιγότερη προσαρμογή (λιγότερη λιτότητα) από τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης το 2013» σημείωσε.

«Ο τρίτος λόγος που πετύχαμε είναι ότι προστατεύσαμε τους περισσότερο ευάλωτους από την κρίση. Περισσότεροι από 500.000 πολίτες επωφελήθηκαν από την κοινωνική πολιτική που ακολουθήσαμε», είπε.

Από την πρόσβαση στο σύστημα υγείας επωφελήθηκαν 2.500.000 πολίτες χωρίς να χρειάζεται να είναι ασφαλισμένοι, ανέφερε ο Πρωθυπουργός. «Το πλεόνασμα του πλεονάσματος θα διανεμηθεί σε εκείνους που το έχουν ανάγκη, όπως και το 2016 έτσι και φέτος, και υπολογίζεται αυτό το ποσό σε 1 δισεκατομμύριο» πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε επίσης στις λάθος εκτιμήσεις που έγιναν από το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και μάλιστα χαρακτήρισε «μουσική στα αυτιά του» τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι το Ταμείο όχι μόνο δε ζητά αλλά μέτρα αλλά επιμένει και στην αναδιάρθρωση του χρέους.

«Φυσικά όλοι οι Ελληνες αλλά και όλοι εδώ επιθυμούμε να δούμε αυτή τη νέα κατάσταση να υλοποιείται. Καμία καθυστέρηση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων δεν θα πρέπει να συμβεί τη δεδομένη στιγμή» τόνισε.

Σημείωσε τη σημασία της χώρας ως ένας νέος περιφερειακός κόμβος στους τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες, και συμπλήρωσε την ενίσχυση της Ελλάδας από τον τουρισμό και τη ναυτιλία.

Είπε πως η χώρα μας είναι «μαξιλάρι ασφαλείας και σταθερότητας σε μια από τις πλέον σημαντικές αλλά και παράλληλα πλέον αποσταθεροποιημένες περιοχές του κόσμου».

«Από τους λίγους που εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας στο ΝΑΤΟ»

Ειδικά για τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, υπογράμμισε: «Θέλω να καταστήσω σαφές ότι το μομέντουμ που χτίζουμε τη στρατηγική μας σχέση τα τελευταία χρόνια αποκτά ένα ακόμα πιο σημαντικό ρόλο καθώς η Ελλάδα εισέρχεται σε αυτήν τη νέα εποχή».

«Οχι μόνο για θέματα στρατηγικής ή οικονομίας. Αλλά γιατί είναι μια σχέση σημαντικής γεωστρατηγικής σημασίας καθώς η Ελλάδα είναι το σταυροδρόμι τριών ηπείρων» εξήγησε.

Ο πρωθυπουργός ανέπτυξε τη διπλωματική ατζέντα της χώρας στο πλαίσιο της σταθερότητας και της συνεργασίας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο: «Είμαστε πολύ καιρό μέλη της ΕΕ και του NATΟ και από τους λίγους που εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, όχι μόνο στις διεθνείς συνεργασίες αλλά και στις αμυντικές δαπάνες».

Ειδικά για τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, τόνισε πως από κοινού προωθείται δυνατή αμυντική συνεργασία, η οποία περιλαμβάνει την κρίσιμη βάση της Σούδας, από όπου διεξάγονται πολύτιμες και αξιόπιστες αεροπορικές και ναυτικές δραστηριότητες. Ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει και τη συνεργασία στο κομμάτι της μάχης κατά της τρομοκρατίας και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

«Είμαστε η χώρα που στηρίζει το διεθνές δίκαιο και τις ανθρώπινες αξίες ακόμα και κάτω από τις πλέον δύσκολες περιστάσεις και το αποδείξαμε στην προσφυγική κρίση», υπογράμμισε για να προσθέσει πως η νεοσύστατη υπηρεσία ασύλου, που μέτρα 5 χρόνια, έχει διαχειριστεί το μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη.

«Η Ελλάδα είναι ένας χρήσιμος σύμμαχος καθώς διαθέτει τις διπλωματικές διόδους για να ενθαρρύνει το διάλογο με τρίτες χώρες σε περιόδους κρίσης» δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Υπογραμμίζοντας ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αναφέρθηκε στον ενεργό ρόλο της Ελλάδας για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ χωρίς στρατιωτικές εγγυήσεις για την ασφάλεια όλων των Κυπρίων.

«Η Ελλάδα ανακτά ρόλο ισχυρού οικονομικού παίκτη»

Για την Τουρκία, είπε πως η χώρα μας στηρίζει τις ευρωπαϊκές ενταξιακές διαπραγματεύσεις και ενθαρρύνει τη γείτονα χώρα να παραμείνει στο μονοπάτι της δημοκρατίας και του διαλόγου. Ωστόσο τόνισε πως θα προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο έναντι των αξιώσεων και των προκλήσεων της Αγκυρας δίνοντας προτεραιότητα στο διάλογο.

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο και για τις διμερείς και τριμερείς συνεργασίες της χώρας μας με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο , την Παλαιστίνη, την Ιορδανία και το Λίβανο. Επανέλαβε πως έχει ενεργό ρόλο και για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων με κοινά αποδεκτή λύση.

Για τις οικονομικές συμφωνίες, τόνισε ότι η Ελλάδα ανακτά ρόλο ισχυρού οικονομικού παίχτη, τόσο με τη συμφωνία της General Electric με ελληνική εταιρεία για τη δημιουργία εργοστασίου ηλεκτρισμού στη Λιβύη αλλά και με σειρά έργων στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ενώ την ίδια ώρα ισχυροποιεί τη θέση της στους τομείς της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και μετατρέπεται σε κόμβο, όπως είπε.

Ενδεικτικά, ανέφερε τον αγωγό IGB, την επέκταση του LNG στη Ρεβυθούσα, τον EastMed. «Θα ήθελα να προσθέσω και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα που ανοίγει το δρόμο για την εισαγωγή σχιστολιθικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.