Το αποτέλεσμα των εκλογών στην γειτονική Αυστρία και οι ανατροπές που σηματοδότησε απασχόλησε την Δευτέρα, τον ευρωπαϊκό Τύπο

Για απομάκρυνση της Αυστρίας από τον «κορμό» της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποιεί η εφημερίδα Die Zeit, σε περίπτωση κυβερνητικού συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος με τους Ελεύθερους. Οι Ελεύθεροι, εξηγεί, έχουν απαιτήσει διαπραγματεύσεις επί ίσοις όροις και ζητούν υπουργεία – κλειδιά, το Εσωτερικών και το Εξωτερικών. «Με αυτόν τον συνασπισμό, η Αυστρία θα απομακρυνθεί από τον ευρωπαϊκό κορμό – παρότι η χώρα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ το β’ εξάμηνο του 2018 – και κολακεύει προσεκτικά τις χώρες του Βίσεγκραντ. Διότι η ατζέντα χάρη στην οποία κέρδισε ο Σεμπάστιαν Κουρτς συνίσταται κυρίως σε μια περιοριστική πολιτική για τους πρόσφυγες, η οποία στρέφεται προς τα βορειοανατολικά γειτονικά κράτη».

«Μακρόν της Ανατολής, Μακρόν της μετανάστευσης», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Welt που παρουσιάζει την πορεία των δύο ηγετών προς την κορυφή και αναφέρει ότι οι δύο άνδρες θα μπορούσαν να αποτελέσουν ευκαιρία για την Ευρώπη. «Με τον Γάλλο και τον Αυστριακό ως υποστήριξη, η Γερμανία θα μπορούσε να επικοινωνήσει καλύτερα εντός της ΕΕ. Με το Μακρόν θα μπορούσε να μεταρρυθμιστεί η Ευρωζώνη και να μικρύνει το χάσμα με τη νότια Ευρώπη. Με μια σταθερή βάση για το ευρώ – χωρίς ριζοσπαστική πολιτική λιτότητας, αλλά και χωρίς την αμοιβαιοποίηση χρεών. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς θα μπορούσε να είναι ο Μακρόν της ανατολής, ο Μακρόν της μετανάστευσης. Όταν θα γίνει καγκελάριος, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενσωμάτωση των θυμωμένων λόγω της προσφυγικής κρίσης ανατολικοευρωπαίων, με τους οποίους η Αυστρία βρίσκεται παραδοσιακά κοντά. Είναι στο χέρι της Μέρκελ να χρησιμοποιήσει τις ευκαιρίες τις οποίες προσφέρον ο Μακρόν και ο Κουρτς», αναφέρει το δημοσίευμα.

Εντελώς διαφορετική είναι η προσέγγιση της γερμανόφωνης υπηρεσίας της Deutsche Welle, η οποία θεωρεί «επικίνδυνο για την ΕΕ» έναν πιθανό δεξιό συνασπισμό και αναφέρεται σε δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Τσεχίας Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ περί «Ορμπανοποίησης της Αυστρίας». Αν ο νεαρός, αλλά με πλήρη συναίσθηση της δύναμής του, Σεμπάστιαν Κουρτς, σχηματίσει κυβέρνηση με τους δεξιούς λαϊκιστές του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, η μεταναστευτική πολιτική, η εσωτερική ασφάλεια αλλά και δομικά ζητήματα θα πάρουν μια νέα, πιθανόν αμφιλεγόμενη κατεύθυνση, προειδοποιεί η DW και επισημαίνει ότι ο κ. Κουρτς δεν θα είναι εύκολος εταίρος για την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

«Η Αυστρία κινείται ακόμη πιο δεξιά», είναι ο τίτλος σχολίου της Süddeutsche Zeitung, η οποία αναφέρει ότι οι εκλογές έδειξαν ότι στην Αυστρία «μπορεί κανείς με ξενοφοβία, ισλαμοφοβία και ευρωσκεπτισκισμό να κερδίσει πολλές ψήφους. Ο δεξιός λαϊκισμός έγινε πλέον αποδεκτός από όλους τους κύκλους».

«Μια χώρα μετακινείται προς τα δεξιά», γράφει και η Frankfurter Allgemeine Zeitung, ενώ η Handelsblatt έχει τίτλο «Τέλεια ολίσθηση δεξιά για την Αυστρία» και προβλέπει συνέπειες για την Γερμανία στην ευρωπαϊκή πολιτική, ενώ υπενθυμίζει την κριτική που έχει ασκήσει ο Σεμπάστιαν Κουρτς στην Καγκελάριο Μέρκελ για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Καμπανάκι για την Ιταλία η αυστριακή ψήφος

«Η αυστριακή ψήφος αποτελεί καμπανάκι για την Ιταλία», σύμφωνα με τον αναλυτή της εφημερίδας La Repubblica και τηλεοπτικό σχολιαστή Μάσσιμο Τζαννίνι. «Οι εκλογές στην Αυστρία αποδεικνύουν πόσο γελοία είναι η θέση όσων υποστηρίζουν ότι μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς, πλέον, δεν υπάρχουν διαφορές. Στην Βιέννη συνέβη κάτι το οποίο επιβεβαιώνει ότι τις δυο αυτές πολιτικές κουλτούρες, τις χωρίζει αβυσσαλέα απόσταση», υπογραμμίζει ο γνωστός Ιταλός σχολιαστής.

«Η Αυστρία στρίβει δεξιά, και μας δείχνει μια δυσαρέσκεια η οποία αυξάνεται», γράφει στην εφημερίδα Corriere della Sera o γνωστός Ιταλός συγγραφέας Κλάουντιο Μάγκρις. Πιο αναλυτικά προσθέτει:

«Η Αυστρία, τώρα, έχει μολυνθεί από μια δυσαρέσκεια η οποία αυξάνεται και μεταδίδεται, σαν μια επιδημία, σε τόσες χώρες του κόσμου. Μια πραγματικότητα που μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε ξένοι στον κόσμο αυτό. Οι σημερινοί νικητές, όμως, δεν είναι πρωταγωνιστές. Είναι ένα φαινόμενο, ένας πυρετός, η επιστροφή του χειρότερου παρελθόντος, το οποίο τρέφεται από τα πιο δραματικά προβλήματα του παρόντος. Είναι ένας καθρέφτης μας, ο οποίος μας δείχνει ένα καθόλου ευχάριστο πρόσωπό μας», γράφει ο Ιταλός διανοούμενος με καταγωγή από την πόλη της Τεργέστης, η οποία μέχρι τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ανήκε στην Αυστρο-Ουγγρική Αυτοκρατορία.

Κυπριακές εφημερίδες: Δεξιά στροφή της Αυστρίας

Οι ελληνοκυπριακές εφημερίδες επισημαίνουν ότι η χώρα έκανε δεξιά στροφή.

Ο «Πολίτης» έχει τίτλο «Συντηρητικοί με Εθνικιστές», ενώ «Ο Φιλελεύθερος», με τίτλο «Πρώτος ο Κουρτς, τρομάζει η άνοδος της Ακροδεξιάς», σημειώνει ότι «το αποτέλεσμα αποτελεί θρίαμβο για τον Κουρτς, ο οποίος δεσμεύτηκε να εισαγάγει στη χώρα μια νέα πολιτική κουλτούρα».

Η «Καθημερινή», με τίτλο «Νίκη Κουρτς – Στροφή προς τα δεξιά για Αυστρία» , γράφει ότι ο Σεμπάσταν Κουρτς είναι πολύ πιθανό ότι θα είναι ο επόμενος καγκελάριος και ταυτόχρονα ο νεότερος ηγέτης της ΕΕ.

Η «Χαραυγή», στην ηλεκτρονική της έκδοση, γράφει ότι ο Σ. Κουρτς δεν θέλει να αποκαλύψει την κυβερνητικό του εταίρο και σημειώνει την δήλωση του ηγέτη των Αυστριακών Συντηρητικών «όχι στην ένταξη της Τουρκίας αύριο».

Βέλγιο: Κερδισμένοι η Δεξιά και η ακροδεξιά

Για «στροφή προς τα δεξιά» της Αυστρίας, «με το βλέμμα της στραμμένο προς την Ανατολή», μιλάει η βελγική, ολλανδόφωνη εφημερίδα De Standaard στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο. Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, η Δεξιά και η Ακροδεξιά είναι οι κερδισμένοι και οι Πράσινοι οι μεγάλοι ηττημένοι της χτεσινής εκλογικής αναμέτρησης, το αποτέλεσμα της οποίας μπορεί να μεταβάλει «δραματικά» τους συσχετισμούς στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, στο κύριο άρθρο της η De Standaard εκτιμά πως η νίκη του Σεμπάστιαν Κουρτς θα κλείσει ερμητικά την πόρτα της Ευρώπης για τους πρόσφυγες και θα θέσει προσκόμματα στην πορεία εμβάθυνσης της ΕΕ, γεγονός που σημαίνει ότι «χώρες σαν την Πολωνία και την Ουγγαρία αποκτούν ένα νέο σύμμαχο την ίδια στιγμή που η Γερμανία χάνει έναν παραδοσιακό της σύμμαχο». Επισημαίνεται ακόμη πως ο νέος καγκελάριος εφάρμοσε με επιτυχία στην Αυστρία τη στρατηγική των Φλαμανδών εθνικιστών, υπό την έννοια ότι κατάφερε να προσεταιριστεί τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους υιοθετώντας την ατζέντα και τη ρητορική τους σε θέματα όπως η εθνική ταυτότητα και το προσφυγικό (όπως δηλαδή έχει κάνει και το N-VA με το ξενοφοβικό Vlaams Belang), με αποτέλεσμα να καταφέρει να εξασφαλίσει τελικά μια άνετη νίκη.

Με τη σειρά της η De Morgen «βλέπει» επικράτηση της Ακροδεξιάς στην Αυστρία, υπογραμμίζοντας πως αν και οι Χριστιανοδημοκράτες κέρδισαν τις εκλογές, είναι οι Ακροδεξιοί αυτοί που κρατούν το «κλειδί» για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τη μεγάλη άνοδο που σημείωσαν τα ποσοστά τους.

Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα εκτιμά ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αυστρία επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά τις τάσεις που παρατηρούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Χρησιμοποιώντας δηλαδή «αντιμεταναστευτικές κορώνες», οι αυστριακοί Χριστιανοδημοκράτες ακολούθησαν την ίδια επιτυχή προεκλογική τακτική που ακολούθησαν και οι Συντηρητικοί Φιλελεύθεροι του πρωθυπουργού Ρούτε στην Ολλανδία όπως και οι Φλαμανδοί εθνικιστές στο Βέλγιο, παρατηρεί και αυτή η εφημερίδα. Σε ό,τι αφορά την Αριστερά, συνεχίζει, το μάθημα που μπορεί να αντλήσει από την Αυστρία είναι ότι όπου τα αριστερά κόμματα συμμετείχαν σε ένα μεγάλο συνασπισμό με τους Συντηρητικούς, ήταν αυτοί που πάντοτε καλούνταν να καταβάλουν το τίμημα, βλέποντας τα εκλογικά ποσοστά τους τελικά να καταβαραθρώνονται. Ως εκ τούτου, συμπεραίνει, εάν η Αριστερά θέλει να επιβιώσει, πρέπει να στραφεί προς ένα εναλλακτικό κοινωνικοοοικονομικό μοντέλο, τακτική που έχει μέχρι στιγμής αποδώσει καρπούς σε χώρες όπως η Βρετανία και η Πορτογαλία. «Η Δεξιά είναι πάλι Δεξιά και άρα και η Αριστερά πρέπει να τολμήσει ξανά να είναι Αριστερά, με άλλα λόγια η πολιτική πρέπει να ξαναγίνει πολιτική», καταλήγει η εφημερίδα.