Σοκ στον νομικό κόσμο, την πολιτική σκηνή της χώρας, αλλά και γενικότερα την ελληνική κοινωνία προκαλεί η εν ψυχρώ εκτέλεση του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου την ώρα που εργαζόταν στο γραφείο του, στην οδό Ασκληπιού στην περιοχή των Εξαρχείων.

Η κινητοποίηση και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας επιβεβαιώνει ότι οι Αρχές Ασφαλείας ερευνούν όλα τα ενδεχόμενα για όσους κρύβονται πίσω από τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της δολοφονικής επίθεσης, η οποία παραπέμπει σε άλλες εποχές και σε ένα σκηνικό βίας που ήταν ξένο στη χώρα μας.

Η πολιτική και συνδικαλιστική δράση του 52χρονου ποινικολόγου, αλλά και της οικογένειάς του έδωσε αναπόφευκτα και πολιτικές διαστάσεις στην εκτέλεση. Γιος του εκλιπόντος βουλευτή της ΝΔ και προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου στη δεκαετία του ’80 Νώντα Ζαφειρόπουλου και αδελφός του πρώην δημάρχου Χαλανδρίου Γρηγόρη Ζαφειρόπουλου, είχε και ο ίδιος αναπτύξει έντονη συνδικαλιστική δράση και είχε διεκδικήσει στο παρελθόν την προεδρία του ΔΣΑ.

Η δολοφονία του δικηγόρου σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση καθώς σημειώνεται τις παραμονές του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, οι οποίες παρακολουθούν στενά και καταγράφουν με λεπτομέρειες αντίστοιχα χτυπήματα σε κάθε γωνία του πλανήτη. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τηλεφωνική ενημέρωση που είχε από τον αρμόδιο υπουργό Προστασία του Πολίτη Νίκο Τόσκα ζήτησε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης και τη σύλληψη των δραστών.

Γεγονός είναι πάντως πως ακόμη και το Μαξίμου υποδέχθηκε αρχικά μουδιασμένο τη σοκαριστική είδηση, παραπέμποντας στις επίσημες ανακοινώσεις της Αστυνομίας πριν από οποιαδήποτε επίσημη αντίδραση. Τόσο προσωπικά ο Πρωθυπουργός όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια, στους οικείους και τους συναδέλφους του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, εξάλλου, μόλις πληροφορήθηκε την εν ψυχρώ δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την άνανδρη ενέργεια εις βάρος του συναδέλφου του, ενώ μετέφερε τα θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του.

Ο μητσοτάκης. Τον αποτροπιασμό του για τη δολοφονία εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ηταν άξιος δικηγόρος, διακεκριμένο στέλεχος της ΝΔ και πολύ καλός φίλος», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ. Για προφανείς λόγους, αναβλήθηκε η σημερινή προγραμματισμένη παρουσίαση του νέου επικοινωνιακού επιτελείου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πολιτικές διαστάσεις έσπευσε να προσδώσει στη δολοφονία ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας. Μόλις έγινε γνωστή η είδηση, πήρε τον λόγο στην Ολομέλεια και σημείωσε πως «το χέρι αυτών των άνανδρων δεν το όπλισε κάποια σκοτεινή δύναμη, αλλά η καθημερινή ποιότητα της πολιτικής ζωής και του βίου που ξεπέφτει. Η λαϊκή κυριαρχία φτωχαίνει με τέτοιες άνανδρες πράξεις».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης τού απάντησε λέγοντας ότι δεν πρέπει να δοθεί πολιτικό χρώμα στη δολοφονία, ενώ πρόσθεσε ότι «η Αριστερά έχει τα αμαρτήματά της, αλλά δεν έχει τα βάρη των χουντικών και των ροπαλοφόρων».

Μαφιόζικη. Βαρύ πλήγμα για τη δικηγορία και τη Δικαιοσύνη χαρακτήρισε τη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου η Φώφη Γεννηματά. «Είναι όμως κι ένα ακόμη σύμπτωμα της βαθιάς κοινωνικής παθογένειας που βιώνει η χώρα», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, χαρακτηρίζοντας την επίθεση «μαφιόζικη» και καλώντας την κυβέρνηση «να αναλάβει τις ευθύνες της για το διάχυτο αίσθημα ανομίας και ανασφάλειας που εντείνεται κι απλώνεται παντού γύρω μας».

Μαφιόζικη ενέργεια χαρακτήρισε τη δολοφονία και ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Μας θλίβει και μας ανησυχεί. Η Ελλάδα δεν θα γίνει έρμαιο συμμοριών», σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Η κραυγή της οικογένειας

Με μια κραυγή αγωνίας, που καλύπτει ακόμη και τον προσωπικό και οικογενειακό θρήνο, αντέδρασε χθες το βράδυ η Ντάνα Ζαφειροπούλου – Οικονομοπούλου, θεία του δολοφονηθέντος ποινικολόγου. «Στο κέντρο της Αθήνας, μπροστά από δεκάδες κάμερες, σε ώρα εργασίας, δυο αδίστακτοι εγκληματίες μπαίνουν σε ένα γραφείο, κλειδώνουν τους παριστάμενους και δολοφονούν με σιγαστήρα έναν πατέρα που κάνει τη δουλειά του.

Ο Μιχάλης Επαμ. Ζαφειρόπουλος, εγγονός δικαστή, γιος δικηγόρου και υπηρέτης της Θέμιδας δεν θα ξαναμιλήσει με τα παιδιά του», σχολίασε και πρόσθεσε: «Σε κάποιους από εμάς σήμερα δεν αρκεί ότι σε κράτη δικαίου οι εγκληματίες βρίσκονται, συλλαμβάνονται και τιμωρούνται. Τέτοια εγκλήματα, όπως και τόσα άλλα, έπρεπε να έχουν καταστεί αδιανόητα. Και αυτό δεν αφορά μόνο τη δική μας οικογένεια. Αφορά κάθε οικογένεια».

Παυλόπουλος: «Ανανδρη δολοφονία»

Σε τηλεφωνική επικοινωνία τουμε την οικογένεια του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε τόσοτην άφατη οδύνη του για την απώλειά τουόσο και την απερίφραστη καταδίκη για τη στυγερή και άνανδρη δολοφονία του