Ο πρόεδρος της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν «δεν ξέρει που βρίσκεται και που πηγαίνει» δήλωσε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία, έπειτα από την υπογραφή από τον Πουτζντεμόν της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της επαρχίας και την παράλληλη αναστολή των συνεπειών αυτής.

«Αυτή είναι μια ομιλία κάποιου που δεν ξέρει που βρίσκεται, που πηγαίνει και που θέλει να πάει», δήλωσε η Σανταμαρία στους δημοσιογράφους, ανακοινώνοντας παράλληλα τη σύγκληση υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη (09:00 τοπική ώρα), 10:00 ώρα Ελλάδας, για να καθοριστεί η απάντηση στην κρίση.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν και άλλοι πολιτικοί της επαρχίας υπέγραψαν έγγραφο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας από την Ισπανία, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν το έγγραφο αυτό έχει νομική ισχύ.

«Διακήρυξη των αντιπροσώπων της Καταλωνίας»

«Η Καταλωνία αποκαθιστά σήμερα την πλήρη κυριαρχία της» αναφέρει το έγγραφο με τίτλο: «διακήρυξη των αντιπροσώπων της Καταλωνίας»

«Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να αναγνωρίσουν τη δημοκρατία της Καταλωνίας ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος.

»Καλούμε την καταλανική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καταστήσει δυνατή και να εφαρμόσει πλήρως αυτήν την ανακήρυξη ανεξαρτησίας και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτόν το νόμο μετάβασης που ιδρύει τη Δημοκρατία».

Λίγο νωρίτερα, ο Πουτζντεμόν είχε προτείνει ενώπιον του κοινοβουλίου της επαρχίας να αναβληθεί η κήρυξη της ανεξαρτησίας προκειμένου να διεξαχθεί διάλογος.