Το «πρωτάθλημα των δώδεκα», ως είθισται να λέγεται η Basket League λόγω της χαώδους διαφοράς του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού από τις υπόλοιπες ομάδες, άρχισε με ιδανικό τρόπο. Και αυτό γιατί οι εκπρόσωποι της Πελοποννήσου, ο Προμηθέας Πατρών και ο Κόροιβος Αμαλιάδας υπέταξαν τις παραδοσιακές ομάδες της Θεσσαλονίκης, τον ΠΑΟΚ στην Πυλαία και τον Αρη στην Αμαλιάδα αντιστοίχως!

Η ιστορική νίκη (73-79, Τζόουνς 19 π., 5 ρ. – Φαγέ 18 π., 6 ρ.) του Προμηθέα επί του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη σημάδεψε, λοιπόν, την πρεμιέρα του 26ου επαγγελματικού πρωταθλήματος με πρωταγωνιστή τον Σενεγαλέζο Μοχάμεντ Φαγέ (4/4 τρ.), ο οποίος σε έξι επισκέψεις στην Πυλαία με τέσσερις διαφορετικές ομάδες (Ικαρος, Πανελευσινιακός, Ρέθυμνο, Προμηθέας) είχε αποχωρήσει ηττημένος. Ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε ουσιαστικά χωρίς δύο βασικούς δημιουργούς (Κόνιαρης, Ντίλαρντ 4’29»), ανέτρεψε το -21 (36-57, στο 21′), προηγήθηκε στο σκορ, αλλά τις κρίσιμες στιγμές δεν είχε το καθαρό μυαλό για να πάρει την πρώτη φετινή νίκη. Χθες, ο Αρης όχι απλώς στραβοπάτησε, αλλά τσαλάκωσε για ακόμη μια φορά το πρεστίζ του, καθώς υπέστη βαριά ήττα (71-55, Ντεκόζι 17 π., 8 ρ. – Μπένσον 16 π., 7 ρ.) στην Αμαλιάδα, όπου εμφανίστηκε εντελώς ανέτοιμος απέναντι στον οικοδεσπότη Κόροιβο. Δεν είναι πλέον σύμπτωση ότι στο ίδιο γήπεδο έχει χάσει τρεις φορές τα τέσσερα τελευταία χρόνια! Ολα αυτά, μετά την πρόκριση (70-63) επί του ΠΑΟΚ στο «Νick Galis Hall» στο Κύπελλο Ελλάδος.

Θρίλερ στη Ρόδο

Το σουτ τριών πόντων του Κάρλος Μέντλοκ, που εξαπέλυσε στα τελευταία δευτερόλεπτα, βρήκε σίδερο, και ο Κολοσσός Ρόδου πανηγύρισε την επικράτηση (64-63) επί του Ρεθύμνου στο Βενετόκλειο, όπου το περυσινό ζευγάρι στα πλέι οφ διεκδίκησε με αξιώσεις τη νίκη. Η γηπεδούχος ομάδα του Αρη Λυκόγιαννη είχε τέσσερις παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων (Γκρίφιν 15 π., Χάρις 12 π., Τζόουνς και Ράιτ από 10 π.) και πήρε το ματς λόγω ορθολογισμού και καλύτερων επιλογών απέναντι στο Ρέθυμνο (Γιαννόπουλος και Μούντι από 13 π.), που σούταρε 11/33 τρίποντα και 10/26 δίποντα. Η ΑΕΚ δεν δυσκολεύτηκε (91-72, Σάκοτα 16 π., Μαυροειδής 15 π. – Μάρεϊ 25 π.) απέναντι στα Τρίκαλα, ωστόσο το πιο ευχάριστο νέο αφορούσε τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη, ο οποίος αποχώρησε στο δεύτερο λεπτό και σύμφωνα με τη μαγνητική τομογραφία τη γλίτωσε με μια «μικρή διάσταση της αριστεράς κνημοπερονιαίας συνδέσμωσης πρώτου βαθμού», που μεταφράζεται σε διήμερη απουσία από τις προπονήσεις. Στη Νεάπολη Λάρισας ο νεοφώτιστος ΓΣ Λάρισας Φάρος ισοπέδωσε (98-68, Μουράτος και Σάφτενααρ από 14 π. – Σαρικόπουλος 20 π., 7 ρ.) και βύθισε σε σκέψεις τον Πανιώνιο, ο οποίος χρειάζεται πολλή δουλειά για να σταθεί με αξιώσεις στην Α1, όπου φυσικά και ανήκει. Η πρεμιέρα της Basket League ολοκληρώνεται σήμερα (17.00, ΕΡΤ1) με την αναμέτρηση Λαυρίου – Κύμης.