Η καταγγελία των δύο εταιρειών συντήρησης των αγωνιστικών χώρων στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού κατά της ΠΑΕ Παναθηναϊκός δεν είναι λιγότερο ακίνδυνη από εκείνη του Στάθη Ταυλαρίδη με αφορμή τη μη καταβολή της δεύτερης δόσης του διακανονισμού που έχει γίνει για το χρέος του Παναθηναϊκού προς τον πρώην παίκτη της ομάδας.

Η είδηση έπεσε χθες σαν κεραυνός εν αιθρία στους Πράσινους, αφού μετά τον κίνδυνο αφαίρεσης τριών βαθμών για κάθε καταγγελία ασυνέπειας στην πληρωμή δόσεων, ήρθε ένας ακόμη μεγαλύτερος για τον ΠΑΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης οι δύο εταιρείες έχουν προσφύγει στην ΕΕΑ για ένα ποσό κοντά στις 150.000 ευρώ και ζητούν κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής. Τι σημαίνει αυτό; Σε περίπτωση που η Επιτροπή δικαιώσει τις εταιρείες, θα τους καταβληθεί άμεσα το ποσό από την εγγυητική και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα είναι υποχρεωμένη εντός 15 ημερών να συμπληρώσει τα χρήματα! Αν δεν το πράξει θα ανακληθεί η άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα! Η συζήτηση χθες αναβλήθηκε για τις 19 Οκτωβρίου, όποτε αν η ΕΕΑ δικαιώσει τότε τις εταιρείες, ο ΠΑΟ θα πρέπει μέχρι αρχές Νοεμβρίου να βρει άλλο ένα 150άρι… Σαν πολλά να μαζεύονται για ταμεία άδεια. Πού να βρεθούν χρήματα για να καλύψουν τόσες υποχρεώσεις; Πού να πρωτοδιατεθεί η προκαταβολή για τον Βλαχοδήμο;

Ελληνικές σφυρίχτρες στη VTB

Το «Shot» είχε αποκαλύψει τις σπουδαίες συνεργασίες δύο σημαντικών παραγόντων της ελληνικής διαιτησίας με μεγάλες λίγκες του εξωτερικού. Του Κώστα Ρήγα με την τουρκική, όπου είχε αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο για τους διαιτητές των πλέι οφ και του Νίκου Πιτσίλκα (φωτογραφία) στη VTB League.

Προ ημερών, ο τελευταίος ανέβασε στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook φωτογραφίες από το σεμινάριο των διαιτητών, αλλά και των προπονητών της λίγκας, όπου το ελληνικό μπάσκετ έχει τέσσερις εκπροσώπους. Δίπλα στον Πιτσίλκα στέκονταν οι Ιτούδης (ΤΣΣΚΑ), Μπαρτζώκας (Χίμκι), Πρίφτης (Ούνιξ Καζάν), Φλεβαράκης (Αστάνα) και η εικόνα ήταν πολύ ωραία. Αν αναλογιστείς μάλιστα ότι και οι τέσσερις ομάδες είναι σύλλογοι που συμμετείχαν στα περσινά πλέι οφ, δηλαδή είναι ομάδες οκτάδας, η περηφάνια για το επίπεδο της προπονητικής σχολής μπάσκετ είναι μεγάλη.

Εξώδικο στην ΕΟΚ από τους διαιτητές

Ταυτόχρονα όμως προκαλεί και μια απορία. Γιατί να μην υπάρχουν και έλληνες διαιτητές στη VTB; Ειδικά τώρα που υπεύθυνος είναι ο Νίκος Πιτσίλκας και το επίπεδο των ελλήνων διαιτητών είναι σε αντιστοιχία με εκείνο των προπονητών; Εμαθα λοιπόν ότι πολύ σύντομα θα έχουμε και στη Λίγκα του Βορρά εκπροσώπους από την ελληνική διαιτησία.

Ο Νίκος Πιτσίλκας ζήτησε επισήμως από την ελληνική ομοσπονδία τις προτάσεις της για διαιτητές που θα μπορούσε να επιλέξει για τους αγώνες της VTB. Η ελληνική ομοσπονδία απάντησε αμέσως και ουσιαστικά έστειλε τη λίστα με τους διεθνείς διαιτητές. Εδώ όμως προέκυψε νέο πρόβλημα που αποδεικνύει ότι η «κόντρα» με τους ρέφερι που έχουν επιλέξει να διαιτητεύουν στο πρωτάθλημα της Ευρωλίγκας είναι αδιαμφισβήτητη. Το «The Shot»… αλίευσε λοιπόν μεγάλο θέμα!

Η λίστα των διεθνών απαρτίζεται από μια ντουζίνα διαιτητές. Δηλαδή από 12 «σφυρίχτρες». Η ΕΟΚ έστειλε τους οκτώ εξ αυτών, αφαιρώντας τους Γκόντα, Κορομηλά, Φούφη, Παπαπέτρου. Εμαθα ότι οι τέσσερις «ευρωλιγκαίοι», οι οποίοι ως γνωστόν είναι αποκλεισμένοι από τις εγχώριες διοργανώσεις, χωρίς ωστόσο να έχουν λάβει γνώση, όπως ισχυρίζονται, για τις αιτίες του αποκλεισμού τους, πληροφορήθηκαν πως δεν υπάρχουν τα ονόματά τους στη λίστα που έστειλε η ομοσπονδία στον Νίκο Πιτσίλκα. Η αντίδρασή τους; Εξώδικο προς την ομοσπονδία για να τους γίνουν γνωστοί οι λόγοι που κόπηκαν.

Ψηλά ο πήχης

Αποφασισμένος να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε η μετακίνηση οπαδών να γίνει ξανά πραγματικότητα στα ελληνικά γήπεδα είναι ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης. Ρωτήθηκε σχετικά στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter και απάντησε ότι «είναι κάτι που προσπαθώ από την πρώτη μέρα που ανέλαβα και το δουλεύουμε μαζί με την UEFA. Απαιτεί όμως σοβαρότητα απ’ όλους τους εμπλεκόμενους». Θα είναι μεγάλη νίκη του Βασιλειάδη αν το καταφέρει. Αλλά ο πήχης που έβαλε είναι πολύ ψηλά!

Από τους θρύλους στον Ιαν

Η καθαίρεση του Καλάθη από την αρχηγία του Παναθηναϊκού προκάλεσε απορία για τον διάδοχο. Λύθηκε στη Ρόδο όπου αρχηγός ήταν ο Βουγιούκας. Μεγάλη τιμή για τον έλληνα σέντερ, που μετά τους Παταβούκα, Γιαννάκη, Αλβέρτη, Διαμαντίδη, Φώτση (έχει υπάρξει σε ένα ματς και πέρυσι του δόθηκε ο τίτλος αλλά τον έδωσε στον Καλάθη), αναλαμβάνει την αρχηγία στον Εξάστερο.

Κουίζ

Στ’ αφτιά της στήλης έφθασε μια πληροφορία που μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Οτι μεγάλος παράγοντας του ελληνικού μπάσκετ ασχολείται με μεγάλη ζέση με το Εργασιακό Πρωτάθλημα. Ενδιαφέρεται για τους διαιτητές και τους κριτές που θα χρησιμοποιηθούν. Είναι πραγματικά απίθανο και το κάνει ακόμη πιο εντυπωσιακό ότι το Εργασιακό Πρωτάθλημα ονομάζεται «Νίκος Γκάλης». Ποιος είναι ο παράγοντας;