H Μαδρίτη έχει γεμίσει ισπανικές σημαίες, όπως τα βράδια που παίζει η Φούρια Ρόχα, η Εθνική Ποδοσφαίρου. Αυτή τη φορά, ωστόσο, η μάχη δεν εκτυλίσσεται στο γήπεδο. Οι κοκκινοκίτρινες σημαίες με το ισπανικό εθνόσημο άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους πριν από περίπου έναν μήνα, όταν το καταλανικό Κοινοβούλιο πέρασε το διάταγμα για το δημοψήφισμα αψηφώντας ανοικτά τη Μαδρίτη που το είχε απαγορεύσει. Επί του παρόντος, γράφει η ανταποκρίτρια της «Monde», κυματίζουν σε σχεδόν όλα τα κτίρια που βρίσκονται κατά μήκος του M-30, του περιφερειακού της Μαδρίτης. Δεν υπάρχουν ακόμα στην πόλη όσες esteladas (η αυτονομιστική σημαία) υπάρχουν στη Βαρκελώνη, αλλά η διαφορά μειώνεται και είναι χαρακτηριστική της πόλωσης.

Την εβδομάδα της 25ης Σεπτεμβρίου, όταν στάλθηκαν ως ενισχύσεις άνδρες της εθνικής αστυνομίας και της εθνοφυλακής στη Βαρκελώνη, εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν μπροστά στους στρατώνες και τα αστυνομικά τμήματα από όπου αναχωρούσαν, στη Γρανάδα, το Κάντιξ, το Αλχεθίρας, το Σανταντέρ, τη Σαλαμάνκα, το Τολέδο ή τη Γουαδαλαχάρα για να τους επεφημήσουν, φωνάζοντας «Βίβα Εσπάνια», «Βίλα λα Γκουάρδια Θιβίλ», «Η Ισπανία δεν παραδίδεται» ή ακόμη «Η Καταλωνία είναι ισπανική». Την περασμένη Κυριακή, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν επίσης υπέρ της ενότητας της Ισπανίας σε πολλές ισπανικές πόλεις. Στη Μαδρίτη, μία ομάδα φαλαγγιτών τραγουδούσε το «Cara al Sol», τον φρανκικό ύμνο, με τα χέρια υψωμένα. «Ο Πουιτζντεμόν στη φυλακή», «αυτονομιστές τρομοκράτες» φώναζαν στην Πλάθα Μαγιόρ.

Οι απειλές περί ανεξαρτητοποίησης της Καταλωνίας οξύνουν τα πνεύματα και αναζωπυρώνουν τον ισπανικό εθνικισμό. Το θέμα μονοπωλεί τις συζητήσεις, η ίδια ερώτηση επανέρχεται ασταμάτητα: «Τι περιμένει ο Ραχόι για να βάλει τον Πουιτζντεμόν στη φυλακή;». Ο συντηρητικός Τύπος χρησιμοποιεί στα κύρια άρθρα του ιδιαίτερα σκληρή φρασεολογία – στις 28 Σεπτεμβρίου, η ABC μιλούσε για «μαύρες λίστες και ναζισμό στην Καταλωνία». «Καταλωνία, πάντα στην Ισπανία» ήταν ο τίτλος της ίδιας εφημερίδας την Κυριακή. Κάποιοι σχολιαστές εκφράζουν ικανοποίηση για τον ισπανικό πατριωτισμό που επανεμφανίζεται μέσω της καταλανικής κρίσης. Αλλοι όμως ανησυχούν για την άνοδο του αντικαταλανισμού, ένα συναίσθημα που οι καταλανοί διαδηλωτές υπέρ της ανεξαρτησίας λένε πως εισπράττουν ήδη από καιρό – και οι μη υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας φοβούνται ότι θα ενταθεί.