Ένα ποτήρι νερό – αλλά και παραπάνω – βοηθάει ώστε να απομακρύνεται κάθε σημάδι αφυδάτωσης. Για αυτό το λόγο η Nissan ενθαρρύνει τους οδηγός να πίνουν νερό όταν οδηγούν, δίνοντας έμφαση στις συνέπειες που μπορεί να έχει η αφυδάτωση στην οδική ασφάλεια.

Ενώ οι κίνδυνοι της οδήγησης μετά την κατανάλωση οινοπνεύματος είναι ευρέως κατανοητοί, λίγοι έχουν ασχοληθεί με το θέμα της ενυδάτωσης για τους οδηγούς.

Μια μελέτη του 2015 που χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης και πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Loughborough στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποκάλυψε ότι:

• Οι οδηγοί που κατανάλωναν μόνο μια γουλιά νερού (25ml) ανά ώρα, έκαναν υπερδιπλάσιο αριθμό σφαλμάτων στο δρόμο, σε σχέση με εκείνους που είχαν ενυδατωθεί σωστά.

• Ο αριθμός των σφαλμάτων ήταν ισοδύναμος με εκείνων των ατόμων που “ανιχνεύθηκαν” με περιεκτικότητα 0,08% αλκοολούχων ποτών στο αίμα, ποσότητα που αποτελεί το τρέχον όριο κατανάλωσης αλκοόλ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

• Τα λάθη αφορούσαν καθυστερημένη πέδηση, απόκλιση σε μια λωρίδα κυκλοφορίας (και σε διπλή διαχωριστική).

Επιπλέον, περίπου τα δύο τρίτα των οδηγών δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα αφυδάτωσης, όπως κόπωση, ζάλη, πονοκέφαλο, ξηροστομία και βραδύτερους χρόνους αντίδρασης.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να αντιμετωπιστούν με την πολύ απλή πράξη της κατανάλωσης περισσότερου νερού. Μια μελέτη του 2013 από δύο πανεπιστήμια, αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν σχεδόν μισό λίτρο νερό πριν από την εκτέλεση πνευματικών εργασιών , είχαν χρόνους αντίδρασης που ήταν 14% ταχύτεροι από εκείνους που δεν έπιναν υγρά.

Ο Lucas Ordonez, οδηγός αγώνων της NISMO (Nissan Motorsport) και πρώτος νικητής της Ακαδημίας Nissan GT, μας παρουσιάζει στο video που μπορείτε να δείτε στο https://youtu.be/RS0ijo8wV9s, τις συνέπειες που προκαλεί η αφυδάτωση στην οδήγηση.