«France is back on stage», «Η Γαλλία επέστρεψε στο προσκήνιο» φέρεται να επαίνεσε, στα αγγλικά, η Ανγκελα Μέρκελ τον Εμανουέλ Μακρόν κατά την ημίωρη συνάντηση που είχαν στο Ταλίν το βράδυ της Πέμπτης, πριν ξεκινήσει το δείπνο των ευρωπαίων ηγετών. Η φωτογραφία που ανέβηκε στον λογαριασμό της καγκελαρίου στο Instagram έδειχνε τους δύο ηγέτες χαμογελαστούς, ημι-αγκαλιασμένους, να κοιτούν ο ένας τον άλλον στα μάτια –με φόντο έναν πλούσιο μπουφέ.

Η αντίδραση της Μέρκελ στις φιλόδοξες προτάσεις που έκανε ο Μακρόν από τη Σορβόννη για την επανίδρυση της Ευρώπης ήταν θετική. Τα σχόλια που έκανε χθες ο γάλλος πρόεδρος προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο κορυφής, αναφερόμενος στο δείπνο της Πέμπτης, ήταν ενθουσιώδη: «Οι συζητήσεις δείχνουν μια κοινή συνειδητοποίηση της ανάγκης να κάνουμε ένα βήμα εμπρός στην Ευρώπη. Είμαστε όλοι πεπεισμένοι σήμερα πως η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει πιο γρήγορα και πιο δυναμικά για περισσότερη κυριαρχία, περισσότερη ενότητα και περισσότερη δημοκρατία» δήλωσε.

Η «ευρεία συναίνεση», για την οποία έκανε ωστόσο λόγο τόσο η καγκελάριος αναφερόμενη στον γαλλογερμανικό άξονα όσο και ο γάλλος πρόεδρος αναφερόμενος στους 27, είναι ένας αισιόδοξος τρόπος να προσπεραστούν οι διαφωνίες. Με τις προτάσεις του Μακρόν για την ευρωζώνη, και δη με τον κοινό προϋπολογισμό, δεν διαφωνούν μόνο κάποιοι από τους εν δυνάμει νέους κυβερνητικούς εταίρους της Μέρκελ, αλλά και κράτη του Βορρά όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία. Η πρότασή του να συναρτηθεί η πρόσβαση στα ταμεία συνοχής με τη φορολογική σύγκλιση ανησυχεί το Λουξεμβούργο. Η ρητορική του περί φιλόδοξων «οριζόντων» για την Ευρώπη έκανε την πρόεδρο της Λιθουανίας να επιστήσει την προσοχή στους «αντικατοπτρισμούς της ερήμου». Η επιθυμία του να περιοριστεί ο αριθμός των επιτρόπων σε 15 ενοχλεί τις μικρές χώρες, το ίδιο και η ιδέα εισαγωγής διεθνικών λιστών στις ευρωεκλογές. Οσο για τις «δημοκρατικές συνελεύσεις» που οραματίζεται σε «όσες χώρες το επιθυμούν», «υπάρχουν αρκετοί ηγέτες που τρέμουν και μόνο με την ιδέα σε ένα τέτοιο ευρωπαϊκό περιβάλλον» σχολίασε διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες.

Ολοι πάντως άκουσαν τον Εμανουέλ Μακρόν «με ενδιαφέρον». Και ο Ντόναλντ Τουσκ δεσμεύτηκε να επανέλθει στην επόμενη σύνοδο, σε τρεις εβδομάδες, με προτάσεις για συγκεκριμένα βήματα που θα πρέπει να γίνουν. «Δημιουργήθηκε μια δυναμική» σχολίαζαν ικανοποιημένοι χθες αξιωματούχοι του Ελιζέ.